Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.II (03-11.2008)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p
Od: 7 cze 2008, o 01:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja datura tez juz kwitnie ale niestety non stop deszcze wiec kwiaty szybko obgniwaja

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

[quote="zofia majowska]
mam pytanie czy tą szczepke na dole mogę oderwać i posadzić[/quote]

Oczywiście tak Zosiu. :D
Datury bardzo łatwo sie ukorzeniają nawet jeśli pobiera się materiał z czubków pędów.
Metoda również nie jest istotna,zarówno w wodzie jak i bezpośrednio w ziemi bardzo łatwo się przyjmują.
Jest to wygodna forma i czasem jedyna dla tych ,którzy chcą mieć datury a nie mają możliwości ich zimowania z braku miejsca oczywiście.
Wtedy daturę można traktować jako roślinę jednoroczną,jesienią przed jej wyrzuceniem pobrać sadzonki i uprawiać je na parapecie w ciepłym mieszkaniu.
Latem ma się wówczas gotowe nowe rośliny na balkon ... :D :D
wanda509
50p
50p
Od: 15 kwie 2008, o 16:34

Post »

marta c pisze:Moja datura tez już kwitnie ale niestety non stop deszcze wiec kwiaty szybko obgniwaja

Obrazek Obrazek
Witaj Marto.. Piękną masz daturkę :D Zastanawia mnie tylko dlaczego ją tak mocno ogołociłas z nowych przyrostów.. Ja na swoich pozostawiałam nowe przyrosty.. oberwałam tylko stare liscie.. Masz tylko jeden kolor czy jeszcze jakies inne... :?:
pozdrawiam Wanda
Awatar użytkownika
Agii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lip 2008, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

BarWo pisze:OOO bardzo pięknie ci kwitną ....a na taką różową mam chrapkę Obrazek
Jeśli będziesz chciała to po jesiennym cięciu mogę Ci przesłać badylki do ukorzenienia :) Obrazek
Moja biała zaczyna się rozkręcać :D
Na ten kwiat czekałam , miała być pomarańczowa a tu ot :( Czy ja się wkońcu gdzieś pomarańczowej zadobędę?! Obrazek Obrazek
i na koniec mój nowy nabytek "Maya" Obrazek
Awatar użytkownika
Mariolka
200p
200p
Od: 7 sie 2007, o 17:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękna Datura, na prawde pozazdroscić! Do tej pory nawoziłam ją codziennie nawozem pokon dla surfini i pelargoni. Dużo razy zrzucala mi pąki, nie wiem dlaczego :( Od dzisiaj przerzucam sie na florowit co tydzień, tylko jakie stężenie na 10 litrow? Pokaże Wam zdjęcia mojej w tym roku wydała tylko 2 kwaity, liscie ma tez dziwne w zolte plamy. Na pewno nie byla zaglodzona, przeciwnie to chyba od przenawozenia opadly jej paki i liscia tez gubi :(

Pozdrawiam

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

KaRo jesteś cudowna zrobię jak mi poradziłaś przez zimę będę trzymać ją w domu a latem wyniosę na działkę czy dobrze myślę
Awatar użytkownika
ZosiaM
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 kwie 2007, o 14:46

Post »

Marto skąd wzięłaś tak piękny kolor Datury czy mogę ci choć troszkę pozazdrościć
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Agii pisze: Na ten kwiat czekałam , miała być pomarańczowa a tu ot :( Czy ja się wkońcu gdzieś pomarańczowej zadobędę?!
Całkiem pomarańczowej nie mam, ale mam taką:Obrazek
i ewentualnie jeżeli ci pasuję to możemy się wymienić
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Jestem zaskoczona jak dobrze prawie dwie doby deszczu i wiatru zniosły moje dorosłe rośliny tarasowe.
Dziś po kilku godzinach słońca wszystko regeneruje sie błyskawicznie.

Obrazek

ale znowu nadciągają z zachodu ciemne chmury .
Wierzę,że nie będzie już powtórki :)
wanda509
50p
50p

Post »

KaRo pisze:Jestem zaskoczona jak dobrze prawie dwie doby deszczu i wiatru zniosły moje dorosłe rośliny tarasowe.
Dziś po kilku godzinach słońca wszystko regeneruje się błyskawicznie.

Obrazek

ale znowu nadciągają z zachodu ciemne chmury .
Wierzę,że nie będzie już powtórki :)
Witam.. Rzeczywiście pięknie wyglądają .. 8) Myślę ze to w szczególności dzięki temu.. że roślinki sie wzajemnie osłaniają. Ja ze swoimi musiałam uciekać aż do domu. Był to co prawda wielki kłopot z przenoszeniem... ale nie było innego wyjścia.. Taki wiatr przed burzą się zerwał że nawet największe przewracały sie.. jak kukiełki :cry:
pozdrawiam Wanda
wanda509
50p
50p

Post »

Agii pisze:
BarWo pisze:OOO bardzo pięknie ci kwitną ....a na taką różową mam chrapkę Obrazek
Jeśli będziesz chciała to po jesiennym cięciu mogę Ci przesłać badylki do ukorzenienia :) Obrazek
Moja biała zaczyna się rozkręcać :D
Na ten kwiat czekałam , miała być pomarańczowa a tu ot :( Czy ja się wkońcu gdzieś pomarańczowej zadobędę?! Obrazek Obrazek
i na koniec mój nowy nabytek "Maya" Obrazek
Witaj Agii... Ja też chętnie sie piszę w przyszłości na szczepki różowej datury :D Co prawda nie mam pomarańczowej ale jak byś chciała to mam taką ciemno żółtą..
pozdrawiam Wanda :)
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p

Post »

[/quote]Witaj Marto.. Piękną masz daturkę :D Zastanawia mnie tylko dlaczego ją tak mocno ogołociłas z nowych przyrostów.. Ja na swoich pozostawiałam nowe przyrosty.. oberwałam tylko stare liscie.. Masz tylko jeden kolor czy jeszcze jakies inne... :?:
pozdrawiam Wanda[/quote]

Sama sie ogolocila bo nie wiem dlaczego zaczely jej zolknac wszystkie przyrosty i musialam je usunac mysle ze to od nadmiaru wody bo u nas sporo deszczow.Mam jeszcze rozowa i biala podwujna ale to mlode roslinki kupione miesiac temu wiec nie kwitna jeszcze ale juz sie nie moge doczekac tych kwitnien.
Awatar użytkownika
marta c
200p
200p

Post »

zofia majowska pisze:Marto skąd wzięłaś tak piękny kolor Datury czy mogę ci choć troszkę pozazdrościć
ta dature kupila w sklepie za cale 7 dolarow 3 lata temu :lol: ,szkoda ze jestes tak daleko bo chetnie bym sie podzielila
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”