Datura,dyskusje,prezentacje kwitnień cz.II (03-11.2008)
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
[quote="zofia majowska]
mam pytanie czy tą szczepke na dole mogę oderwać i posadzić[/quote]
Oczywiście tak Zosiu.
Datury bardzo łatwo sie ukorzeniają nawet jeśli pobiera się materiał z czubków pędów.
Metoda również nie jest istotna,zarówno w wodzie jak i bezpośrednio w ziemi bardzo łatwo się przyjmują.
Jest to wygodna forma i czasem jedyna dla tych ,którzy chcą mieć datury a nie mają możliwości ich zimowania z braku miejsca oczywiście.
Wtedy daturę można traktować jako roślinę jednoroczną,jesienią przed jej wyrzuceniem pobrać sadzonki i uprawiać je na parapecie w ciepłym mieszkaniu.
Latem ma się wówczas gotowe nowe rośliny na balkon ...
mam pytanie czy tą szczepke na dole mogę oderwać i posadzić[/quote]
Oczywiście tak Zosiu.
Datury bardzo łatwo sie ukorzeniają nawet jeśli pobiera się materiał z czubków pędów.
Metoda również nie jest istotna,zarówno w wodzie jak i bezpośrednio w ziemi bardzo łatwo się przyjmują.
Jest to wygodna forma i czasem jedyna dla tych ,którzy chcą mieć datury a nie mają możliwości ich zimowania z braku miejsca oczywiście.
Wtedy daturę można traktować jako roślinę jednoroczną,jesienią przed jej wyrzuceniem pobrać sadzonki i uprawiać je na parapecie w ciepłym mieszkaniu.
Latem ma się wówczas gotowe nowe rośliny na balkon ...
Witaj Marto.. Piękną masz daturkę Zastanawia mnie tylko dlaczego ją tak mocno ogołociłas z nowych przyrostów.. Ja na swoich pozostawiałam nowe przyrosty.. oberwałam tylko stare liscie.. Masz tylko jeden kolor czy jeszcze jakies inne...marta c pisze:Moja datura tez już kwitnie ale niestety non stop deszcze wiec kwiaty szybko obgniwaja
pozdrawiam Wanda
- Mariolka
- 200p
- Od: 7 sie 2007, o 17:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękna Datura, na prawde pozazdroscić! Do tej pory nawoziłam ją codziennie nawozem pokon dla surfini i pelargoni. Dużo razy zrzucala mi pąki, nie wiem dlaczego Od dzisiaj przerzucam sie na florowit co tydzień, tylko jakie stężenie na 10 litrow? Pokaże Wam zdjęcia mojej w tym roku wydała tylko 2 kwaity, liscie ma tez dziwne w zolte plamy. Na pewno nie byla zaglodzona, przeciwnie to chyba od przenawozenia opadly jej paki i liscia tez gubi
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- ZosiaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
KaRo jesteś cudowna zrobię jak mi poradziłaś przez zimę będę trzymać ją w domu a latem wyniosę na działkę czy dobrze myślę
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Moje pierwsze kroki w ogrodzie
Moje podróże,zdjęcia z ciekawych miejsc
- ZosiaM
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 kwie 2007, o 14:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marto skąd wzięłaś tak piękny kolor Datury czy mogę ci choć troszkę pozazdrościć
Pozdrawiam i zapraszam do siebie
Całkiem pomarańczowej nie mam, ale mam taką:Agii pisze: Na ten kwiat czekałam , miała być pomarańczowa a tu ot Czy ja się wkońcu gdzieś pomarańczowej zadobędę?!
i ewentualnie jeżeli ci pasuję to możemy się wymienić
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
Witam.. Rzeczywiście pięknie wyglądają .. 8) Myślę ze to w szczególności dzięki temu.. że roślinki sie wzajemnie osłaniają. Ja ze swoimi musiałam uciekać aż do domu. Był to co prawda wielki kłopot z przenoszeniem... ale nie było innego wyjścia.. Taki wiatr przed burzą się zerwał że nawet największe przewracały sie.. jak kukiełki
pozdrawiam Wanda
Witaj Agii... Ja też chętnie sie piszę w przyszłości na szczepki różowej datury Co prawda nie mam pomarańczowej ale jak byś chciała to mam taką ciemno żółtą..
pozdrawiam Wanda
[/quote]Witaj Marto.. Piękną masz daturkę Zastanawia mnie tylko dlaczego ją tak mocno ogołociłas z nowych przyrostów.. Ja na swoich pozostawiałam nowe przyrosty.. oberwałam tylko stare liscie.. Masz tylko jeden kolor czy jeszcze jakies inne...
pozdrawiam Wanda[/quote]
Sama sie ogolocila bo nie wiem dlaczego zaczely jej zolknac wszystkie przyrosty i musialam je usunac mysle ze to od nadmiaru wody bo u nas sporo deszczow.Mam jeszcze rozowa i biala podwujna ale to mlode roslinki kupione miesiac temu wiec nie kwitna jeszcze ale juz sie nie moge doczekac tych kwitnien.
pozdrawiam Wanda[/quote]
Sama sie ogolocila bo nie wiem dlaczego zaczely jej zolknac wszystkie przyrosty i musialam je usunac mysle ze to od nadmiaru wody bo u nas sporo deszczow.Mam jeszcze rozowa i biala podwujna ale to mlode roslinki kupione miesiac temu wiec nie kwitna jeszcze ale juz sie nie moge doczekac tych kwitnien.