MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I
Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.
No tez właśnie- ja nigdy o tych pszczołach wcześniej nie słyszałam- choć mam kolonie dzikich pszczół samotnic- co sobie robią dziurki w ziemi- i to one najszybciej się budzą na działce i latają z oblepionymi pyłkiem łapkami po wszystkich wczesnowiosennych
Pozdrawiam.
Kokony murarki Możecie nabyć u Pana doc. Mieczysława Bilińskiego z ISK w Puławach - Mieczysław.bilinski@man.pulawy.pl albo u Witka Gajosa (okolice Częstochowy) - wiolkate@poczta.onet.pl
Pozdrawiam Marcin Matuszak
http://www.polskitrzmiel.com.pl
Pozdrawiam Marcin Matuszak
http://www.polskitrzmiel.com.pl
- Suppa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Wow, muszę w takim razie zamontować ostatni domek i pozostaje czekanie na gości. U mnie na razie nic jeszcze nie kwitnie, tylko jakieś muszki latają
Pozdrawiam, Maciek.
-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
a u mnie pszczoły już się pokazują- poza miodnymi ze 4 różne gatunki widziałem- i co ważne widziałem też samca murarki ogrodowej- czyli jezeli ktos ma jeszcze kokony w lodowce to trzeba je już wystawić
- dominikams
- Od: 21 sty 2008, o 10:48
Ja już wystawiłam (w weekend chyba), ale na razie nic Są w bulelce po Coca-Coli 2l, powieszonej o tak:
Oprócz małych dziurek (zrobiłam na wypadek zalewania przez deszcz ), są duże dziury w dnie butelki, no i korek jest zdjęty. Butelkę owinęłam białą agrowłókniną, bo wydawało mi się, że się za bardzo będzie nagrzewać, szyjka teraz zatkana jakąś szmatką, i część dziurek w dnie też - żeby było cieplej.
Czy taki patent się sprawdzi, czy mam to przerabiać? Nie mam pojęcia jaka ma tam panować temperatura
Oprócz małych dziurek (zrobiłam na wypadek zalewania przez deszcz ), są duże dziury w dnie butelki, no i korek jest zdjęty. Butelkę owinęłam białą agrowłókniną, bo wydawało mi się, że się za bardzo będzie nagrzewać, szyjka teraz zatkana jakąś szmatką, i część dziurek w dnie też - żeby było cieplej.
Czy taki patent się sprawdzi, czy mam to przerabiać? Nie mam pojęcia jaka ma tam panować temperatura
Oddam gratis 1500 sztuk kokonów murarki ogrodowej. Proszę o szybką decyzję i kontakt. Wysyłka 11 zł na terenie całego kraju.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Za mało masz postów więc nie wiem czy możesz odbierać PW.
Ja bym była chętna - dla siebie i znajomych z forum ogrodniczego.
- harwi
- Od: 5 mar 2008, o 14:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak tak to by się przydało na wypadek jakby jednak u ans nie było
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wiolu - o tobie myślałam :P
Ja cały czas mam nadzieje, ze mi sie udało na tyle zachować klimat, że murarki są- a jak połozż te trzciny czy cegły- to ich bedzie wiecej ;)
Pozdrawiam.
Podaj proszę adres na PW. Nie mam czasu na wysyłanie kilku paczek, więc wyślę jedną do Ciebie, a Ty wg uznania podzielisz się z przyjaciólmi. Pozdrawiam... P.S. Wiadomośc na PW doszła, więc proszę o adres do wysyłki na PW. Odpowiedzieć nie mogę ponieważ wyskakuje komunikat, że nie mam uprawnień.coma95 pisze:Za mało masz postów więc nie wiem czy możesz odbierać PW.
Idę jutro nad bajorka- i poproszę - może ktoś pokazać obrazek, tej trzciny czy jak się to nazywa- o tej porze roku jak wygląda- pewno będzie nadal z "kłosem". Bo nie chciałabym pomyłki uczynić tnąc inszego chwasta ;)
Pozdrawiam.