Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Werbena

Post »

Ja używałam na początku biohumus uniwersalny, teraz mam do balkonowych agrekol.W doniczkach mam posadzone werbeny, petunie i bratki - jeszcze z wczesnej wiosny mi kwitną, także podlewam uniwersalnym.A co do firm, to nie zawracam uwagi, co mi wpadnie w ręce to biorę.
Iwona
Maksia
50p
50p
Od: 26 mar 2012, o 21:28

Post »

Dzięki wielkie :)

Mam rozumieć, że dobrze jest najpierw kupić uniwersalny? To jakoś przyzwyczja roślinki czy jak? Taki wstęp? Czy też mogę od razu zaszaleć z takim do balkonowych?
Maksia
50p
50p

Post »

Witam ponownie ze zdjęciami - proszę o informacje jak wyżej - czyli czy uszczykiwać oraz czemu roślinka leży zamiast piąć się w górę - choć oficjalnie jest to werbena zwisająca więc może wszystko jest prawidłowo?

Obrazek

Roślinka z bliska - mimo że leży jakby było coś nie tak, to listki ma ładne, zielone... Wszystko z nią ok czy coś powinnam zrobić? Może wsadzić głębiej w ziemię?

Obrazek

Dziękuję bardzo z góry za każdą pomoc :D
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

Maksia-To jest na pewno Werbena zwisła? Moja Werbena zwisła ma całkiem inne liście chyba że ta Twoja to jakaś inna odmiana.
PUMA72
200p
200p

Post »

Moja Werbena zwisła - Obrazek
Maksia
50p
50p

Post »

Oj nie strasz puma, ja doświadczenia nie mam za bardzo ale według opisu na opakowaniu to jest werbena typu zwisającego :(

Bardzo masz inne te liście? Może jak moje podrosną bo w sumie małe jeszcze to nieco zmieni się ich kształt...

-- 11 maja 2012, o 18:58 --

PUMA72 wklej zdjęcie swojej, liści szczególnie bo się nie wgrało chyba...

-- 11 maja 2012, o 18:59 --

OK wgrało się... Kurczę rzeczywiście zupełnie inne te liście...

No to ciekawe czy kwestia odmiany czy też zostałam oszukana i rośnie mi coś innego...
PUMA72
200p
200p

Post »

Zobacz na 15 stronie ivony - werbeny też mają inne liście. Nie chcę nikogo straszyć ale pierwszy raz widzę takie liście może to jakaś nowa odmiana zwisłej.
Z jakieś firmy miałaś nasiona moje są z Ożarowa.
PUMA72
200p
200p

Post »

Maksia- To jest Werbena znalazłam zdjęcia Werben w googlach i jest taka sorki za stracha
Maksia
50p
50p

Post »

Dobrze, że opakowań nie powyrzucałam - moje są z Plantico i nazywa się Werbena zwisająca "Verbena hybrida".

Wszystko pięknie ale na opakowaniu też są inne liście hehe, bardziej jak Twoje takie pełne a nie strzępiaste jak moje - cóż ciekawa teraz jestem co z tym fantem będzie hehe. Przyszło mi do głowy że może coś źle ja hodowałam, ale wysiałam też inne roślinki i np petunie mają pełne liście a miały te same warunki więc...

Hmmm teraz dopiero nabrałam ciekawości co z tego będzie heh :heja

mam tylko nadzieję, że cos ładnego 8-)

Dzięki PUMA nawet się nie zorientowałam :wink:

-- 11 maja 2012, o 19:15 --

Oooo to fajnie :) nie ma za co przepraszać, taka strachliwa nie jestem, ale fajnie że jednak werbena bo ładne są werbenki :)
Awatar użytkownika
noriska
100p
100p
Od: 8 mar 2012, o 15:49

Post »

Maksia - ja mam te same werbeny, ten sam producent i model ;:136 Moje uszczyknelam i od razu zaczely puszczac z bokow liscie. Sa jeszcze male (cztery pietra lisci plus na dole liscienie), niewiele wieksze niz twoje ale moje stoja. Sialam je pozno, bo z koncem marca. Tez jestem teraz ciekawa co z tego bedzie ;:224

Przyjrzalam sie twoim werbenom. Masz za malo ziemi i one siedza tak schowane w cieniu krawedzi kubka, ze ciaaaaaagna w gore. Moze z tego ich slabosc. Przesadz je do podobnych kubkow - wielkosc jest ok ale nasyp ziemi po brzegi i tymczasowo podeprzyj np. patykami po lodach i postaw na slonecznym parapecie - bedzie dobrze!!!
ivona15
200p
200p
Od: 12 lut 2012, o 16:19

Post »

Maksia z tą ziemia to się zgadza, masz jej tam zdecydowanie za mało.Przesadź je albo dosadź np. do skrzynek z petuniami i zasilaj nawozem takim jaki masz i wygrzewaj na słoneczku a zobaczysz jak podrosną.
Iwona
Maksia
50p
50p

Post »

Hmmmm akurat te zdjęcia co zrobiłam to dopiero co przesadzonych werben, wcześniej w sumie jednak też nie miały ziemi po sam brzeg, więc dosypię jej trochę...

Noriska superowo, że mamy ten sam model :tan możemy więc trochę je porównywać tym bardziej, że ja swoje też późno wysiałam - jakoś 26 czy 27 marca.

Kuiłam przed chwilą nawóz - jakiś do roślin balkonowych i zacznę nawozić w końcu. Ziemi dosypię. Co z uszczykiwaniem? Domyślam się, że powinnam to zrobić, ale nie bardzo wiem gdzie bo nie mam tam w centrum jakiegoś widocznego stożka wzrostu...

Jeszcze mi powiedzcie - czy jak dosypię ziemi to mogę przykryć te pierwsze małe listki - chyba liścienie z tego co wiem - żeby ziemia była wyżej i stabilizowała roślinkę? Czy też źle to na nią wpłynie?

Dzięki wielkie dziewczyny za Waszą pomoc - fajne to forum, człowiek nie jest sam ze swoimi rozkminami ;:138
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Werbenka mojej produkcji też już rozkwitła :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”