Werbena jednoroczna(Verbena ×hybrida )-uprawa,pielęgnacja,choroby
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Werbena
Ja używałam na początku biohumus uniwersalny, teraz mam do balkonowych agrekol.W doniczkach mam posadzone werbeny, petunie i bratki - jeszcze z wczesnej wiosny mi kwitną, także podlewam uniwersalnym.A co do firm, to nie zawracam uwagi, co mi wpadnie w ręce to biorę.
Iwona
Dzięki wielkie
Mam rozumieć, że dobrze jest najpierw kupić uniwersalny? To jakoś przyzwyczja roślinki czy jak? Taki wstęp? Czy też mogę od razu zaszaleć z takim do balkonowych?
Mam rozumieć, że dobrze jest najpierw kupić uniwersalny? To jakoś przyzwyczja roślinki czy jak? Taki wstęp? Czy też mogę od razu zaszaleć z takim do balkonowych?
Witam ponownie ze zdjęciami - proszę o informacje jak wyżej - czyli czy uszczykiwać oraz czemu roślinka leży zamiast piąć się w górę - choć oficjalnie jest to werbena zwisająca więc może wszystko jest prawidłowo?
Roślinka z bliska - mimo że leży jakby było coś nie tak, to listki ma ładne, zielone... Wszystko z nią ok czy coś powinnam zrobić? Może wsadzić głębiej w ziemię?
Dziękuję bardzo z góry za każdą pomoc
Roślinka z bliska - mimo że leży jakby było coś nie tak, to listki ma ładne, zielone... Wszystko z nią ok czy coś powinnam zrobić? Może wsadzić głębiej w ziemię?
Dziękuję bardzo z góry za każdą pomoc
Maksia-To jest na pewno Werbena zwisła? Moja Werbena zwisła ma całkiem inne liście chyba że ta Twoja to jakaś inna odmiana.
Oj nie strasz puma, ja doświadczenia nie mam za bardzo ale według opisu na opakowaniu to jest werbena typu zwisającego
Bardzo masz inne te liście? Może jak moje podrosną bo w sumie małe jeszcze to nieco zmieni się ich kształt...
-- 11 maja 2012, o 18:58 --
PUMA72 wklej zdjęcie swojej, liści szczególnie bo się nie wgrało chyba...
-- 11 maja 2012, o 18:59 --
OK wgrało się... Kurczę rzeczywiście zupełnie inne te liście...
No to ciekawe czy kwestia odmiany czy też zostałam oszukana i rośnie mi coś innego...
Bardzo masz inne te liście? Może jak moje podrosną bo w sumie małe jeszcze to nieco zmieni się ich kształt...
-- 11 maja 2012, o 18:58 --
PUMA72 wklej zdjęcie swojej, liści szczególnie bo się nie wgrało chyba...
-- 11 maja 2012, o 18:59 --
OK wgrało się... Kurczę rzeczywiście zupełnie inne te liście...
No to ciekawe czy kwestia odmiany czy też zostałam oszukana i rośnie mi coś innego...
Zobacz na 15 stronie ivony - werbeny też mają inne liście. Nie chcę nikogo straszyć ale pierwszy raz widzę takie liście może to jakaś nowa odmiana zwisłej.
Z jakieś firmy miałaś nasiona moje są z Ożarowa.
Z jakieś firmy miałaś nasiona moje są z Ożarowa.
Maksia- To jest Werbena znalazłam zdjęcia Werben w googlach i jest taka sorki za stracha
Dobrze, że opakowań nie powyrzucałam - moje są z Plantico i nazywa się Werbena zwisająca "Verbena hybrida".
Wszystko pięknie ale na opakowaniu też są inne liście hehe, bardziej jak Twoje takie pełne a nie strzępiaste jak moje - cóż ciekawa teraz jestem co z tym fantem będzie hehe. Przyszło mi do głowy że może coś źle ja hodowałam, ale wysiałam też inne roślinki i np petunie mają pełne liście a miały te same warunki więc...
Hmmm teraz dopiero nabrałam ciekawości co z tego będzie heh
mam tylko nadzieję, że cos ładnego
Dzięki PUMA nawet się nie zorientowałam
-- 11 maja 2012, o 19:15 --
Oooo to fajnie nie ma za co przepraszać, taka strachliwa nie jestem, ale fajnie że jednak werbena bo ładne są werbenki
Wszystko pięknie ale na opakowaniu też są inne liście hehe, bardziej jak Twoje takie pełne a nie strzępiaste jak moje - cóż ciekawa teraz jestem co z tym fantem będzie hehe. Przyszło mi do głowy że może coś źle ja hodowałam, ale wysiałam też inne roślinki i np petunie mają pełne liście a miały te same warunki więc...
Hmmm teraz dopiero nabrałam ciekawości co z tego będzie heh
mam tylko nadzieję, że cos ładnego
Dzięki PUMA nawet się nie zorientowałam
-- 11 maja 2012, o 19:15 --
Oooo to fajnie nie ma za co przepraszać, taka strachliwa nie jestem, ale fajnie że jednak werbena bo ładne są werbenki
- noriska
- 100p
- Od: 8 mar 2012, o 15:49
Maksia - ja mam te same werbeny, ten sam producent i model Moje uszczyknelam i od razu zaczely puszczac z bokow liscie. Sa jeszcze male (cztery pietra lisci plus na dole liscienie), niewiele wieksze niz twoje ale moje stoja. Sialam je pozno, bo z koncem marca. Tez jestem teraz ciekawa co z tego bedzie
Przyjrzalam sie twoim werbenom. Masz za malo ziemi i one siedza tak schowane w cieniu krawedzi kubka, ze ciaaaaaagna w gore. Moze z tego ich slabosc. Przesadz je do podobnych kubkow - wielkosc jest ok ale nasyp ziemi po brzegi i tymczasowo podeprzyj np. patykami po lodach i postaw na slonecznym parapecie - bedzie dobrze!!!
Przyjrzalam sie twoim werbenom. Masz za malo ziemi i one siedza tak schowane w cieniu krawedzi kubka, ze ciaaaaaagna w gore. Moze z tego ich slabosc. Przesadz je do podobnych kubkow - wielkosc jest ok ale nasyp ziemi po brzegi i tymczasowo podeprzyj np. patykami po lodach i postaw na slonecznym parapecie - bedzie dobrze!!!
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Maksia z tą ziemia to się zgadza, masz jej tam zdecydowanie za mało.Przesadź je albo dosadź np. do skrzynek z petuniami i zasilaj nawozem takim jaki masz i wygrzewaj na słoneczku a zobaczysz jak podrosną.
Iwona
Hmmmm akurat te zdjęcia co zrobiłam to dopiero co przesadzonych werben, wcześniej w sumie jednak też nie miały ziemi po sam brzeg, więc dosypię jej trochę...
Noriska superowo, że mamy ten sam model możemy więc trochę je porównywać tym bardziej, że ja swoje też późno wysiałam - jakoś 26 czy 27 marca.
Kuiłam przed chwilą nawóz - jakiś do roślin balkonowych i zacznę nawozić w końcu. Ziemi dosypię. Co z uszczykiwaniem? Domyślam się, że powinnam to zrobić, ale nie bardzo wiem gdzie bo nie mam tam w centrum jakiegoś widocznego stożka wzrostu...
Jeszcze mi powiedzcie - czy jak dosypię ziemi to mogę przykryć te pierwsze małe listki - chyba liścienie z tego co wiem - żeby ziemia była wyżej i stabilizowała roślinkę? Czy też źle to na nią wpłynie?
Dzięki wielkie dziewczyny za Waszą pomoc - fajne to forum, człowiek nie jest sam ze swoimi rozkminami
Noriska superowo, że mamy ten sam model możemy więc trochę je porównywać tym bardziej, że ja swoje też późno wysiałam - jakoś 26 czy 27 marca.
Kuiłam przed chwilą nawóz - jakiś do roślin balkonowych i zacznę nawozić w końcu. Ziemi dosypię. Co z uszczykiwaniem? Domyślam się, że powinnam to zrobić, ale nie bardzo wiem gdzie bo nie mam tam w centrum jakiegoś widocznego stożka wzrostu...
Jeszcze mi powiedzcie - czy jak dosypię ziemi to mogę przykryć te pierwsze małe listki - chyba liścienie z tego co wiem - żeby ziemia była wyżej i stabilizowała roślinkę? Czy też źle to na nią wpłynie?
Dzięki wielkie dziewczyny za Waszą pomoc - fajne to forum, człowiek nie jest sam ze swoimi rozkminami
- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Werbenka mojej produkcji też już rozkwitła
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;