Datura - dyskusje,prezentacje kwitnień Cz.1(0.6.2006 - 12.2007)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
RoksiSK
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 23 kwie 2007, o 15:57

Post »

Basiu na pocieszenie dodam, że ja te piękne rośliny również podziwiam tylko na zdjęciach. Posadziłam już inne kwiaty do donic i nie mam wolnych - przyrzekłam mężowi, że nowych donic nie kupię :cry: :cry: :cry: Ale tylko w tym roku, bo na przyszły nic nie obiecywałam :wink: :wink: :wink:
Pozdrawiam Agnieszka
Mój Ogrod , Kuchnia i Storczyki
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Iwonko, dziękuję za adres- rzeczywiście wydaje się,że mój nowy nabytek to roślina jednoroczna. Tym niemniej jest b. oryginalna, więc i tak nie żałuję...A jesienią spróbuję pozbierać nasionka( o ile będą) i gdy dowiem się kiedy i jak- po prostu je wysieję :)
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
moni
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2007, o 12:05

Datura

Post »

Witam! Pierwszy raz mam daturę. Chociaż ma dopiero 30 cm wysokości, już zaatakował ją jakiś szkodnik :cry: Na liściach ma biały nalot, wyglądają jak czymś posypane. Liście zaczynają żółknąć. Co to może być? Proszę, pomóżcie... :(
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Kontakt:

Post »

Jest to prawdopodobnie mączniak prawdziwy ( wskazuje na to biały mączysty nalot na liściach,pąkach i łodygach ),należy zastosować przemiennie co 7 dni Amistar i Euparen . Najbardziej porażone liście usunąć.
Awatar użytkownika
WioLinKa
200p
200p
Od: 26 kwie 2007, o 18:37

Nawoz do datury

Post »

Do datury najlepsze sa nawozy wysokopotasowe. Ja stosuje te, ktorymi zasilam pomidory :D
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

Zamówiłam u Kirchner_Abel takie odmiany - krzyżówki:
Brugmansia x candida f, pleno "Angels Sunbeam" czyli białą z potrójną wychodzącą jedna z drugiej co kilka cm trąbką.
Brugmansia hybride f. pleno "Angels Inspiration" pełną o dużych kwiatach od różowego po czerwone.
Brugmansia hybride "Jet Fire" silnie kwitnącą o kwiatach z wierzchu białych od środka od czerwonego po różowe.
Czekam na naliczenie kosztów przesyłki a później na kwiaty :D
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Na pewno ślicznie będą wyglądały gdy zakwitną.Datury są śliczne ,ja dopiero zaczynam swoją przygodę z nimi,czekam na przesyłkę ,kupiłam kolor łososiowy i białą pełną ..mój synek już podrósł więc chyba nie ucierpią na tym roślinki :lol: do kaktusów się nie odzywa :roll: :wink:
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Od: 17 paź 2006, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

calla70 pisze:Zamówiłam u Kirchner_Abel takie odmiany - krzyżówki:
Brugmansia x candida f, pleno "Angels Sunbeam" czyli białą z potrójną wychodzącą jedna z drugiej co kilka cm trąbką.
Brugmansia hybride f. pleno "Angels Inspiration" pełną o dużych kwiatach od różowego po czerwone.
Brugmansia hybride "Jet Fire" silnie kwitnącą o kwiatach z wierzchu białych od środka od czerwonego po różowe.
Czekam na naliczenie kosztów przesyłki a później na kwiaty :D
Decyzja najgorsza podjęta czyli wybór odmian i forma wysyłki.

Angels Inspiration jest piękny ciekawa jestem jak będzie wyglądać w realu( czyli czy się intensywnie wybarwi)
Czekam na zdjęcia roślinek :D
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
calla70
50p
50p
Od: 2 lut 2007, o 19:23

Post »

"Jet Fire" niestety wyprzedana ale zamieniłam na "Super Pink". Ale powiem szczerze decyzja co do wyboru odmian była strasznie trudna :? najchętnie kupiłabym wszystkie :D
Basiu o tym że brugmansie i datury są trujące chyba wiesz ? Więc uważaj na Twojego synka :idea:
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

calla70 pisze:"Jet Fire" niestety wyprzedana ale zamieniłam na "Super Pink". Ale powiem szczerze decyzja co do wyboru odmian była strasznie trudna :? najchętnie kupiłabym wszystkie :D
Basiu o tym że brugmansie i datury są trujące chyba wiesz ? Więc uważaj na Twojego synka :idea:
Wzeszłym roku gdy zamawiałam nie było Angels Exotic to zamówiłam Pinck Perfektion a w tym roku nie było Angels Flight zamieniłam na Double Apricot. Zamawiać trzeba ponoć w styczniu jeśli chce się mieć żadką lub konkretną odmiane :twisted:
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Basia k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 2 maja 2007, o 16:58

Post »

Witaj Kalla ,tak wiem że są trujące ,kiedyś miałam żółtą i dużo jednorocznych ,ale kiedy mój szkrab zaczął wszystko demolować w ogródku musiała je oddać. :x a teraz znów zaczynam :lol: Strasznie mi się podobają Datury pełne ,może ktoś mi podpowie gdzie mogę je dostać :oops: :wink:
Awatar użytkownika
iwika
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ewelino ja zamawiam tylko u najlepszych hodowców pewnośc mam jakości.
http://www.engelstrompetenshop.de/html/home.html ta Pani ma 60 odmian ja zamówiłam od niej 2 odmiany których zdjęcia są wczesniej wklejone ( Mobisu http://www.allegras-foren.de/phpbb2/about7090.html, Double Apricot).

Tutaj do wyboru 140 odmian( nie zamawiałam ale inni zamawiają z forum niemieckiego o Brugmaniach)http://www.engelstrompeten.de/

A to jeden z dwóch najlepszych hodowców od której mam 3 odmiany(Super Spot, Pink Perfektion, Rosalla)
http://www.kirchner-abel.de/site/home.htm
i
http://www.monika-gottschalk.de/
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Bardzo dziękuję , Iwonko. Rzeczywiście jest w czym wybierać ! Cudne ! Więc może na przyszły sezon zamówię coś oryginalnego :D
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”