Kawa - pielęgnacja, brązowe liście oraz inne problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: co zaatakowało mego hibiskusa?

Post »

co do kawy to może..:
-zła wilgotność
-zła ziemia
-zła woda, która ją podlewasz ;)
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Hmmm...
- wilgotność - w domu do niedawna miałam 65% wilgotności, pływały mi ściany, lało się po oknach itp.. ale kryzys już zażegnany, kupiony osuszacz powietrza i wymuszona wentylacja dała ok 42%.. może to faktycznie coś w tym być, powinnam pewnie częściej tą kawę zraszać...
- ziemia zwykła uniwersalna.. zła?
- woda... odstana kranówa, poziom twardości 3 w skali 5-stopniowej.
Znalazłam przed chwilą w szafce takie pałeczki przeciw grzybom co się je wtyka w doniczkę... może spróbować?
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

W kawie to raczej grzyb nie siedzi, coś to musi być z wodą - wilgotnością lub glebą.
Waleria
Awatar użytkownika
luczek95
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 22:10

Post »

Więcej spryskiwać ;)- codziennie
Z opisu
Ziemia powinna być zasobna, próchniczna i przepuszczalna(wskazany dobry drenaż).
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=4044
- Domowi, zieloni przyjaciele cz.2
Łukasz- nick zakładany dawno temu :)
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

Dziękuję za porady ;:180
Kawę postaram się codziennie zraszać, mam nadzieję, że pomoże...
A hibka dziś posadziłam z powrotem do ziemi (uniwersalnej bo taką mam) i mam nadzieję, że ubytek liści zostanie wyhamowany.... ;:151 oczywiście dam znać jakie są efekty
Dziękuję jeszcze raz za pomoc...sama bym go pewnie wywaliła w kosz :oops:
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
KONdzio1156
100p
100p
Od: 30 lip 2010, o 14:33

Re: Kawa - uprawa w domu

Post »

od wczoraj mam kawę :tan ale jak przyjechałem do domu zauważyłem że najstarsze liście zaczynają usychać i niecture malą suche brązowe plamy z czego ta przyczyna

PS NIE PODLEWAŁEM JEJ
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam! podłączę się do wątku o kawie i go odświeżę :D
Moja kawa kupiona w kubku w biedronce została rozsadzona, pięknie rośnie , ale ostatnio zauważyłam, że górne listki zaczęły się jakby zwijać pod spód i robić jakby jaśniejsze ( widoczne stają się nerwy, i troszkę brązowawych plam się pojawia). Podlewam przegotowaną i odstaną wodą regularnie jak powierzchnia przeschnie i nie dopuszczam do całkowitego zasuszenia. Nie zraszałam jej nigdy, ale od 3 dni już zraszam odkąd przeczytałam, że lubi wilgoć. Trzymam ją w zwykłej ziemi uniwersalnej zmieszanej z perlitem. Kilka razy podlałam nawozem do kwitnących BIOPON - być może to jest powód zwijania liści?

Dodam, że stoi na wschodnim oknie.

Oto zdjęcia - może ktoś mi pomoże zdiagnozować problem. Nie chciałabym aby mi całkiem zmarniała :(
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kawa lubi mokro, ale nie za mokro, dlatego nie przesadzaj z podlewaniem, pozwól ziemi w doniczce trochę podeschnąć lub przesadź, bo na moje oko jest systematycznie przelewana. Posiadam 2 potężne egzemplarze kawy i wiem co mówię. Był czas że moje też tak wyglądały, marniały, miały takie wodniste plamy, aż spotkałam kogoś kto powiedział mi w czym jest rzecz w uprawie kawy w doniczkach- otóż bzdura z wodą (przegotowana, zdemineralizowana itd), woda zwykła z kranu, może być odstana jak śmierdzi chlorem, ale najważniejsze jest nawożenie. Kawa jest żarłoczna i lubi raz na tydzień być podlana dość obficie z niewielką ilością florowitu. I to wszystko.Dodam jeszcze że wschodnie okno nie jest najlepszym pomysłem, postaw na zachodnim, wszak to roślina tropikalna. Moje kawy stoją na podłodze i prawie sięgają sufitu, są obsypane owockami w różnych kolorach. Mają trochę obsychających plam na brzegach liści, ale ponieważ stoją przy drzwiach balkonowych przez które wiele razy dziennie i o każdej porze roku w upał czy mróz wypuszczam psy na ogród to jest spowodowane mroźnymi podmuchami. Jak uda mi się wkleić zdjęcia to zademonstruję moje okazy.
ania1590
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Przestawię jedną doniczkę na próbę na okno zachodnie i przesuszę, bo faktycznie często podlewam - jak tylko przeschnie wierzch ;:224

A ten florowit to jakiś konkretny nawóz jest? Do zielonych? kwitnących? czy jakich roślin?
Dziękuję za poradę ;:7
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Re: Bawełna, Papirus i Kawa Arabska

Post »

Moi drodzy, dostałam malutką kawę, dość gęsto posadzoną. Nie potrafię dodawać zdjęć bezpośrednio, więc pokażę ją tak:

Obrazek

Czy powinnam już ją porozsadzać? Będę również wdzięczna o info czym i kiedy nawozić.
Uzus
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 maja 2011, o 20:20

Re: Kawa zachorowala

Post »

Witajcie,
Co tu dużo mówić. Sprawiłem sobie kawę i patrzyłem jak rośnie, a teraz oglądam, jak umiera... :/
codziennie spryskuję ją wodą, podlewam wodą przegotowaną, a raz na trzy tygodnie dostaje małą porcję nawozu zgodnie z tym co jest na buteleczce. Nawóz do palm juk i dracen.
Stoi blisko okna, ale nie w nasłonecznionym miejscu i nie na pełnym świetle.
Nie przelewam jej ani nie przesuszam, podlewam wtedy, kiedy widzę, że ma sucho.
Młode listki są pieknie ciemnozielone, ale za chwilę czernieją i zwijają się, jak na zdjęciu. A stare liście też trafia szlag :/

Co robię źle?
Da się ją jeszcze uratować? Obrazek
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Witam! Nadal mam problem z moją kawą :( Pojawiły się brązowe plamy i na jednym krzaczku wierzchołkowe listki są jakby zjedzone, albo nie wiadomo czemu zanim się rozwiną są przyschnięte i jak już listek się rozwinie to nie jest cały tylko taki zniekształcony.
Podłużną doniczkę trzymam w kuchni od początku tzn. od września 2010 jak ją kupiłam. Stoi na oknie wschodnim i zawsze miała się dobrze. A teraz plamy brązowe!!! :cry: :cry:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Druga kawa z tej samej partii - bo rozsadziłam jak już sadzonki podrosły - stoi w pokoju też wschodnia strona- tej liście są takie jasne i widać ich unerwienie.
Obie kawy zasiliłam nawozem do rododendronów Florovit- bo podobno taki jest najlepszy do kawy.

Obrazek

Obrazek

Pomocy!!!CO zrobić, żeby je uratować???

Dodam, że troszkę przesuszyłam i nawet przesadziłam dodając nowej ziemi. Robali nie widać, korzenie mają zdrowe.
Trzecią kawę przestawiłam na stronę południowo zachodnią, ale jej tez listki brązowieją :cry: :cry:

Może znajdzie się na tym forum ktoś, kto doradzi co zrobić??
Avocado
50p
50p
Od: 21 lut 2011, o 19:26

Post »

A nie wystawiałaś ich na słońce? Jeśli wystawisz kawę na bezpośrednie działanie słońca listki zaczynają "rdzewieć"
Moja kawa też ucierpiała trochę na słońcu , i listki zaczynały robić się brązowe , ale przestawiłem ją na balkon w zacienione miejsce i często zraszam. Wydaje mi się , że przebarwienia ustępują :D
No i listki właśnie dzięki zraszaniu nabrały zdrowego naturalnego połysku
A zniekształconymi listkami nie ma się co przejmować.
No i jeśli nie wystawiasz ich na słońce to listki pewnie usychają z przelania!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”