Paciorecznik,kanna(Canna) wszystko o niej

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hafciarz
200p
200p
Od: 20 lut 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pacioreczniki /canna/

Post »

1,5 m wysokości :shock: :shock: , czasami jak się chce to taka nie urośnie :lol: .
Dużo słoneczka , obniż temperaturę w pomieszczeniu (18stopni) , podlewaj . Ja bym nie obciął .
Awatar użytkownika
jura
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 wrz 2009, o 09:49

Post »

:D Dokładnie 1,5 metra i dalej rośnie zasilam ją substralem ale temperatury nie mogę obniżyć bo stoi w doniczce w pokoju a do piwnicy jej nie wystawię bo tam ciemno zobaczymy co to z nią będzie później tzn kwiecień maj..... bo w maju dopiero do ziemi ..
czym ja ją przewiozę???... nie wiem...
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

To może przestań ją zasilać substralem, bo po nim wystrzeliła zbyt w górę i nie podlewaj jej zbyt obficie.
Roślinę trzeba zasilać kiedy jest już w gruncie a ty zrobiłaś troszkę to za wcześnie.W ubiegłym roku paciorecznik miałam po raz pierwszy więc nie mam zbytnio doświadczenia w jego uprawie, ale również nie jestem za jakimkolwiek cięciem.To co Ci wypuściło kłącze z oczka, to ma to być kwiat który ma cieszyć oczy całe lato, jeśli oczek więcej nie było , to co wtedy?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
ela_k
200p
200p
Od: 8 mar 2010, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Canna ?

Post »

U mnie coroku kwitną canny :D Mają jedną wadę te ładne kwiatki że trzeba je wykopywać na zimę ;:108 , gdyby było inaczej, można byłoby zostawiać na zimę w ziemi. U nas ten kwiatek nie przeżyje zimy :(
Awatar użytkownika
tila
100p
100p
Od: 21 mar 2010, o 15:08

Post »

Prawda są piekne. :) Widziałam tez z bordowymi liscmi - jak się nie mylę?Piękne :)
Pozdrawiam Monika
Awatar użytkownika
MsJutka
100p
100p
Od: 5 maja 2010, o 23:33

Post »

Ja też mam małe pyt. Wsadziłam Cannę do doniczki, ale tak szczerze to nie wiem , czy w dobrej pozycji... Po jakim czasie powinno coś ruszyć ? Bo to mój pierwszy Paciorecznik, a chcę się doczekać pięknego okazu . ;:108
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Wszystko zależy od tego w jakich warunkach były przezimowane , ja mam kilka kupionych w sklepie i coś ciężko im sie pozbierać .
AsiaD
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2010, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kanna i kora

Post »

Mam kilka ładnych odmian Kanny. W tej chwili liście mają mniej więcej 30 cm wysokości. Chciałabym przesadzić je do większych donic na tarasie i przykryć z wierzchu cienką warstwą kory sosnowej (żeby ładniej wyglądały:)), nie wiem tylko czy kora im nie zaszkodzi...
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23

Re: Kanna i kora

Post »

Witam :D Kanny to z mojego doświadczenia dość silne rośliny . Na mojej działce kora pokrywa większą część powierzchni uprawowej bylin i roślin cebulowych i nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu z wyjątkiem wyeliminowania części chwastów :D
Awatar użytkownika
drozd
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2009, o 21:12

Re: Nasiona canny

Post »

Ale wymyślne przedstawiacie metody uprawy kann z nasion.
Najprościej zetrzeć w jednym miejscu skorupę nasionka pilnikiem lub papierem ściernym aż pokaże się biały środek, wsadzić do ziemi i postawić w ciepłym miejscy. Najlepiej zrobić to w pierwszej połowie lutego. Po tygodniu nasiona kiełkują. Gdy rozwinie się pierwszy liść przepikować do pojedynczych doniczek. W maju wysadzić do gruntu a pod koniec lipca zakwitną tak:

http://i55.tinypic.com/21eswhc.jpg

Kwiaty będą różne w zależności z jakiej odmiany pobrane były nasiona no i oczywiście czy nie zapylone były inną odmianą ( te bywają często najładniejsze)
Na zdjęciu są trzy kanny z nasienia odmiany Tropical Sunrise i każda z nich ma inny odcień kwiatu.
Na pierwszym planie kwiat żółto łososiowy,pośrodku z lewej łososiowy a na samym końcu wpadający w róż
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Re: Canna - Paciorecznik cz.2

Post »

Kiedy wysadzać do gruntu kłącza?
Ja już miejsca nie mam :?

Chyba można te co wylezą kiełki doniczką przykryć czy coś? Przecież -10*C nie będzie..

Jedynie z daliami bym poczekał bo one są delikatniejsze..
x--A-4
Konto usunięte na prośbę.
Od: 27 mar 2008, o 19:00

Post »

Dzisiaj w części ogrodu (na podwórzu) był lekki przymrozek.
Rano liście cann w skrzynkach były oszronione, ale nic się nie stało.
Przed domem z kolei nie przymroziło, dopiero na polu po drugiej stronie drogi.

W Toruniu podobno -7°C było. Brrr
Awatar użytkownika
Sunrise
200p
200p
Od: 25 sty 2010, o 19:13

Post »

Witam :wit

Moje trzy osobiste kanny, które kupiłam w zeszłym roku, niestety nie przetrwały zimy :( chuchałam, dmuchałam ale nic. Kupiłam trochę różnych w ogrodniczym, a także skusiłam się na zakupy w Benexie w tym na Pana Pinka S. Powsadzałam całe towarzystwo do doniczek i opisałam, ale zabawa sie dopiero zacznie jak będą wychodzić i trzeba będzie na nowo ustalić odmiany, bo z tego co tu czytam to często są pomylone.
Nasion od Janusza jeszcze nie siałam bo już brakło miejsca przez pomidory i inne, ale myślę, że niedługo się za to wezmę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”