Paciorecznik,kanna(Canna) wszystko o niej
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pacioreczniki /canna/
1,5 m wysokości , czasami jak się chce to taka nie urośnie .
Dużo słoneczka , obniż temperaturę w pomieszczeniu (18stopni) , podlewaj . Ja bym nie obciął .
Dużo słoneczka , obniż temperaturę w pomieszczeniu (18stopni) , podlewaj . Ja bym nie obciął .
Dokładnie 1,5 metra i dalej rośnie zasilam ją substralem ale temperatury nie mogę obniżyć bo stoi w doniczce w pokoju a do piwnicy jej nie wystawię bo tam ciemno zobaczymy co to z nią będzie później tzn kwiecień maj..... bo w maju dopiero do ziemi ..
czym ja ją przewiozę???... nie wiem...
czym ja ją przewiozę???... nie wiem...
- elik_49
- 1000p
- Od: 15 mar 2009, o 20:51
To może przestań ją zasilać substralem, bo po nim wystrzeliła zbyt w górę i nie podlewaj jej zbyt obficie.
Roślinę trzeba zasilać kiedy jest już w gruncie a ty zrobiłaś troszkę to za wcześnie.W ubiegłym roku paciorecznik miałam po raz pierwszy więc nie mam zbytnio doświadczenia w jego uprawie, ale również nie jestem za jakimkolwiek cięciem.To co Ci wypuściło kłącze z oczka, to ma to być kwiat który ma cieszyć oczy całe lato, jeśli oczek więcej nie było , to co wtedy?
Roślinę trzeba zasilać kiedy jest już w gruncie a ty zrobiłaś troszkę to za wcześnie.W ubiegłym roku paciorecznik miałam po raz pierwszy więc nie mam zbytnio doświadczenia w jego uprawie, ale również nie jestem za jakimkolwiek cięciem.To co Ci wypuściło kłącze z oczka, to ma to być kwiat który ma cieszyć oczy całe lato, jeśli oczek więcej nie było , to co wtedy?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Re: Canna ?
U mnie coroku kwitną canny Mają jedną wadę te ładne kwiatki że trzeba je wykopywać na zimę , gdyby było inaczej, można byłoby zostawiać na zimę w ziemi. U nas ten kwiatek nie przeżyje zimy
- tila
- 100p
- Od: 21 mar 2010, o 15:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Prawda są piekne. Widziałam tez z bordowymi liscmi - jak się nie mylę?Piękne
Pozdrawiam Monika
Ja też mam małe pyt. Wsadziłam Cannę do doniczki, ale tak szczerze to nie wiem , czy w dobrej pozycji... Po jakim czasie powinno coś ruszyć ? Bo to mój pierwszy Paciorecznik, a chcę się doczekać pięknego okazu .
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Wszystko zależy od tego w jakich warunkach były przezimowane , ja mam kilka kupionych w sklepie i coś ciężko im sie pozbierać .
Kanna i kora
Mam kilka ładnych odmian Kanny. W tej chwili liście mają mniej więcej 30 cm wysokości. Chciałabym przesadzić je do większych donic na tarasie i przykryć z wierzchu cienką warstwą kory sosnowej (żeby ładniej wyglądały:)), nie wiem tylko czy kora im nie zaszkodzi...
- Zibi_41
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kanna i kora
Witam Kanny to z mojego doświadczenia dość silne rośliny . Na mojej działce kora pokrywa większą część powierzchni uprawowej bylin i roślin cebulowych i nie zauważyłem żadnego negatywnego wpływu z wyjątkiem wyeliminowania części chwastów
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
- drozd
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
Re: Nasiona canny
Ale wymyślne przedstawiacie metody uprawy kann z nasion.
Najprościej zetrzeć w jednym miejscu skorupę nasionka pilnikiem lub papierem ściernym aż pokaże się biały środek, wsadzić do ziemi i postawić w ciepłym miejscy. Najlepiej zrobić to w pierwszej połowie lutego. Po tygodniu nasiona kiełkują. Gdy rozwinie się pierwszy liść przepikować do pojedynczych doniczek. W maju wysadzić do gruntu a pod koniec lipca zakwitną tak:
http://i55.tinypic.com/21eswhc.jpg
Kwiaty będą różne w zależności z jakiej odmiany pobrane były nasiona no i oczywiście czy nie zapylone były inną odmianą ( te bywają często najładniejsze)
Na zdjęciu są trzy kanny z nasienia odmiany Tropical Sunrise i każda z nich ma inny odcień kwiatu.
Na pierwszym planie kwiat żółto łososiowy,pośrodku z lewej łososiowy a na samym końcu wpadający w róż
Najprościej zetrzeć w jednym miejscu skorupę nasionka pilnikiem lub papierem ściernym aż pokaże się biały środek, wsadzić do ziemi i postawić w ciepłym miejscy. Najlepiej zrobić to w pierwszej połowie lutego. Po tygodniu nasiona kiełkują. Gdy rozwinie się pierwszy liść przepikować do pojedynczych doniczek. W maju wysadzić do gruntu a pod koniec lipca zakwitną tak:
http://i55.tinypic.com/21eswhc.jpg
Kwiaty będą różne w zależności z jakiej odmiany pobrane były nasiona no i oczywiście czy nie zapylone były inną odmianą ( te bywają często najładniejsze)
Na zdjęciu są trzy kanny z nasienia odmiany Tropical Sunrise i każda z nich ma inny odcień kwiatu.
Na pierwszym planie kwiat żółto łososiowy,pośrodku z lewej łososiowy a na samym końcu wpadający w róż
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Canna - Paciorecznik cz.2
Kiedy wysadzać do gruntu kłącza?
Ja już miejsca nie mam
Chyba można te co wylezą kiełki doniczką przykryć czy coś? Przecież -10*C nie będzie..
Jedynie z daliami bym poczekał bo one są delikatniejsze..
Ja już miejsca nie mam
Chyba można te co wylezą kiełki doniczką przykryć czy coś? Przecież -10*C nie będzie..
Jedynie z daliami bym poczekał bo one są delikatniejsze..
Dzisiaj w części ogrodu (na podwórzu) był lekki przymrozek.
Rano liście cann w skrzynkach były oszronione, ale nic się nie stało.
Przed domem z kolei nie przymroziło, dopiero na polu po drugiej stronie drogi.
W Toruniu podobno -7°C było. Brrr
Rano liście cann w skrzynkach były oszronione, ale nic się nie stało.
Przed domem z kolei nie przymroziło, dopiero na polu po drugiej stronie drogi.
W Toruniu podobno -7°C było. Brrr
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
Witam
Moje trzy osobiste kanny, które kupiłam w zeszłym roku, niestety nie przetrwały zimy chuchałam, dmuchałam ale nic. Kupiłam trochę różnych w ogrodniczym, a także skusiłam się na zakupy w Benexie w tym na Pana Pinka S. Powsadzałam całe towarzystwo do doniczek i opisałam, ale zabawa sie dopiero zacznie jak będą wychodzić i trzeba będzie na nowo ustalić odmiany, bo z tego co tu czytam to często są pomylone.
Nasion od Janusza jeszcze nie siałam bo już brakło miejsca przez pomidory i inne, ale myślę, że niedługo się za to wezmę.
Moje trzy osobiste kanny, które kupiłam w zeszłym roku, niestety nie przetrwały zimy chuchałam, dmuchałam ale nic. Kupiłam trochę różnych w ogrodniczym, a także skusiłam się na zakupy w Benexie w tym na Pana Pinka S. Powsadzałam całe towarzystwo do doniczek i opisałam, ale zabawa sie dopiero zacznie jak będą wychodzić i trzeba będzie na nowo ustalić odmiany, bo z tego co tu czytam to często są pomylone.
Nasion od Janusza jeszcze nie siałam bo już brakło miejsca przez pomidory i inne, ale myślę, że niedługo się za to wezmę.