Kalafior, odmiany, wymagania,wysiew ,pielęgnacja itd

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kalafior

Post »

romaszko, czytałam, że zaatakowane rośliny należy palić wraz z ziemią przylegającą do nich a tak w ogóle to kapustę należy okopać żeby uniemożliwić dostęp do korzeni tym muszkom co składają jaja. Tylko tyle mogę pomóc (o ile w ogóle pomogłam) :wit
pozdrawiam
agnieszka
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

futro dzięki za dobre chęci :wit ale z tym paleniem to chyba chodzi o kiłę kapuscianą

A najgorsze jest to, że mam zamiar wysadzić kalafior i brokuły, na zbiór jesienny. I teraz się obawiam, że znowu mi coś zeżrę. Poszperałam w necie, są środki, którymi się podlewa sadzonki kapustnych, przed wysadzeniem do gruntu, tylko, że są to środki dla plantatorów, nie wiem czy dostępne w mniejszych opakowaniach. Może ktoś doradzi ;:180 A jak nie, to muszę pojechać do miasta, mam jeden zaufany sklep a raczej zaufane-fajne ekspedientki :D zawsze dobrze doradzą, odpowiedni ludzie na odpowiednim stanowisku ;:215
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Według Programu Ochrony można zastosować Karate Zenon, tylko nie przekraczać norm stężenia, Dawniej było dużo środków do podlewania, ale jeśli opryska się w porę, to muchówki śmietki zostaną zniszczone i nie zniosą jaj.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ekopom ale mam teraz opryskać czy podlać Karate? Czy już za późno na uratowanie kapusty a chodzi tobie o przyszłe wysadzenie sadzonek?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Zaraz kilka dni po wysadzeniu jeśli się opryska to się ochroni na jakiś czas i zabieg można powtórzyć ( np. za 10 dni). Teraz to w 100 procentach nie da się zwalczyć, ale oprysk zawsze coś pomoże. Podlanie by skasowało śmietkę, ale ile może pozostać w kapuście nie badano. Karate to środek powierzchniowy, ale ja bym do podlewania nie zastosował. Możesz teraz opryskać , to przy okazji nie będzie mszyc. Albo poszukać coś ekologicznego na bazie czosnku itp.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

A czy do gruntu już można kalafiora?
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Jeśli masz rozsadę,to nie należy opóźniać z sadzeniem, aby nie przerosła.
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

moonniiaa pisze:NITKA mówisz, że mrówki mogłyby tak zeżreć? Plątały się tam, ale jakoś nie zwróciłam większej uwagi na nie, bo generalnie akurat w tym miejscu ich nie ma dużo....
Monia, nie wiem jak jest u Ciebie, ale u mnie to na 100% mrówy! Jak wyciągałam te zdechlaczki kalafiorowe, to był ruj.., normalnie grządka mi się ruszała.. ;:145
pozdrawiam, Anita
Awatar użytkownika
futro
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 22:05

Post »

romaszka pisze:futro dzięki za dobre chęci :wit ale z tym paleniem to chyba chodzi o kiłę kapuscianą
w obu przypadkach jest to wskazane
pozdrawiam
agnieszka
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p
Od: 13 sty 2012, o 08:55

Post »

NITKA pisze:Jak wyciągałam te zdechlaczki kalafiorowe, to był ruj.., normalnie grządka mi się ruszała.. ;:145
aaa, to nie, to u mnie cisza w tym temacie, grzebałam, grzebałam i nic nie znalazłam, coś zżarło i sobie poszło
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p

Post »

No dobra dzis wyciągnęłam kolejne 5 sztuk padniętych, i kalafiory i brokuły. Nic innego mi nie jest tak podżarte. Jeden leżał, normalnie jakby ucięty, a pozostałe podejrzanie wyglądały, to lekko pokiwałam i to samo, po prostu upadły. Dodam, że wczoraj znalazłam w jednym dołku z obornikiem 2 turkucie, jeden zdechły, a drugi jeszcze dychający, ale też niemrawy. Czy to może być ich sprawka? Ale czemu tylko kalafiory i brokuły? No i czemu te turkucie były zdechłe?
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mooniiaa a na pewno to nie śmietka? Zobacz dobrze w korzeniu, bo ich tak od razu nie widać. Jak wyciągnęłam pierwszą kapustę to też od razu nie zobaczyłam, dopiero jak dobrze się przyjrzałam to zobaczyłam w środku korzonka, łeb sterczał ;:oj one takie bardzo małe, w kolorze korzenia glizdy, brrr...fuj...jak wspomnę to aż czarki mnie przechodzą, cholerstwo żarłoczne :evil: a takie miałam już piękne kapusteczki ;:145
Awatar użytkownika
moonniiaa
100p
100p

Post »

Jutro pogrzebię i popatrzę w korzeniach jeszcze raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”