Marchew- wszystko o odmianach i uprawie.Cz.1
Re: Wczesna marchew i inne
Ja również suzana. Używam do tego jeszcze kołków ze sznurkiem. Rozciągam sznurek i wzdłuż niego wykopuje rowek na głębokość połowy długości szpadla. Rozrzucam w rowek liście i posypuje kurzencem. Przestawiam kołki ze sznurkiem o 2 stopy i wykopuje wzdłuz sznurka następny rowek przysypująć poprzedni rowek wykopana z niego ziemią. Ziemię z miedzyrzedzi nagarniam motyczką tworząc niewysoki wął. Do siewu przyklepuje wierzch redliny łopata, do sadzenia rozsady - nie przyklepuje. Ot i cała filozofia. Boków nie przyklepuje wcale. Po pierwszym plewieniu przejeżdżam miedzy redlinami ręcznym obsypnikiem.
- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki serdecznie za odpowiedzi!
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja też używam łopaty i motyki.
Kiedy pierwszy raz formowałem redliny, przeczytałem, że ziemia musi być dobrze zagęszczona. Ubijałem więc ziemię co sił łopatą klepiąc ją jak oszalały. Ziemia była bardzo zbita, ale korzenie i tak dosyć dobrze rosły. Tylko niektóre miały powykręcane korzenie
Teraz już wiem, że zagęszczenie to nie to samo co ubicie
Kiedy pierwszy raz formowałem redliny, przeczytałem, że ziemia musi być dobrze zagęszczona. Ubijałem więc ziemię co sił łopatą klepiąc ją jak oszalały. Ziemia była bardzo zbita, ale korzenie i tak dosyć dobrze rosły. Tylko niektóre miały powykręcane korzenie
Teraz już wiem, że zagęszczenie to nie to samo co ubicie
Tomek
- zelwi
- 500p
Po wysianiu marchwi i pietruszki wystąpił tylko jeden siniejszy deszcz, po którym i tak w ciągu dnia wierzch ziemi wysechł. Czy nasiona mogą kiełkować, jeżeli na wierzchu jest sucho a wilgotna ziemia jest na głębokości 3 cm? Posiałem na 1 cm.
Tomek
Zelwi
Jeżeli nasiona nie były przed siewem moczone nic im nie będzie. A swoją drogą przy uprawie na redlinach trzeba wziąć pod uwagę rodzaj gleby pod kątem jej zdolności do zatrzymywania wody. Im gleba bardziej przepuszczalna/ szybciej obsychająca/ tym nizsze redliny. Co do ubijania, to powiem, że redliny wykonuje sie tydzień, dwa przed planowanym siewem czy sadzeniem tak, aby ziemia miała czas troche osiąść. Wtedy do sadzenia nie musisz jej uklepywać a do siewu lekko przyklepać łopatą a cel tego jest taki, aby ułatwić podsiąkanie wody do nasion. Gleba zachowuje sie tak, jak bibuła zamoczona jednym końcem w wodzie. Jak nie trudno zauważyć woda wędruje w bibule do góry wbrew grawitacji i to samo sie dzieje w przyklepanej glebie
Pozdrawiam
Jeżeli nasiona nie były przed siewem moczone nic im nie będzie. A swoją drogą przy uprawie na redlinach trzeba wziąć pod uwagę rodzaj gleby pod kątem jej zdolności do zatrzymywania wody. Im gleba bardziej przepuszczalna/ szybciej obsychająca/ tym nizsze redliny. Co do ubijania, to powiem, że redliny wykonuje sie tydzień, dwa przed planowanym siewem czy sadzeniem tak, aby ziemia miała czas troche osiąść. Wtedy do sadzenia nie musisz jej uklepywać a do siewu lekko przyklepać łopatą a cel tego jest taki, aby ułatwić podsiąkanie wody do nasion. Gleba zachowuje sie tak, jak bibuła zamoczona jednym końcem w wodzie. Jak nie trudno zauważyć woda wędruje w bibule do góry wbrew grawitacji i to samo sie dzieje w przyklepanej glebie
Pozdrawiam
- zelwi
- 500p
Czyli do wykiełkowania nasiona nie muszą mieć cały czas mokro, jak np. w przypadku trawy?
Tomek
Utrzymywanie w stałej wilgotności wierzchniej warstwy jest konieczne jeżeli wysiejesz moczone nasiona. Jak ktos sieje 1ha marchwi, to myślisz, że to podlewa ?. Z trawa jest inna sprawa. Leżą na glebie, więc wierzch gleby musi być wilgotny, żeby skiełkowały.
- Gosiek11
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 13 kwie 2011, o 08:45
Ja wysiałam wczesną marchew 2 tygodnie temu i nic nie widać jeszcze w ziemi, powinnam się martwić? Wysiałam do ziemii bezpośrednio bo tak pisało na opakowaniu
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
Jeszcze nie.
- zelwi
- 500p
Marchew i pietruszka posiana 23 marca wreszcie ruszyła po ostatnich deszczach i dość licznie zaczyna wychodzić nad ziemię
Tomek
No widzisz. A martwiłeś się. I teraz, jak chcesz mieć ładną marchew- nie podlewaj. Chyba, że gnojówką. To wskazane ,ale po pierwszej przerywce.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- zelwi
- 500p
Zapowiada się suchy okres, więc korzenie będą się ładnie rozwijać w głąb gleby.
Tomek
- aguskac
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2007, o 22:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ile czesu wychodzi marchew?
Mam posianą średniowczesną do inspektu i w grunt i nigdzie nie myśli wychodzić, a siałam miesiąc temu
Mam posianą średniowczesną do inspektu i w grunt i nigdzie nie myśli wychodzić, a siałam miesiąc temu