Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2013, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin
Słyszałam że na ślimaki jest piwo , postawić pojemniczek z piwem w pobliżu gdzie żerują i po kłopocie. Zmieniać pojemnik z piwem często ......
Bożena
- kosa4321
- 50p
- Od: 15 maja 2013, o 12:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Za chwilę się dowiem że 'chemia' wcale nie jest taka zła Skoro jest wykorzystywana do przeczyszczania to widać iż organizm tego nie akceptuje, czyli jest be.forumowicz pisze:Siarczan magnezu nie jest toksyczny. Jest wykorzystywany m in. w medycynie jako środek przeczyszczający.
Osobiście próbowałem ten sposób i żaden ślimak nie wszedł do pojemnikalimonkaa pisze:Słyszałam że na ślimaki jest piwo , postawić pojemniczek z piwem w pobliżu gdzie żerują i po kłopocie. Zmieniać pojemnik z piwem często ......
Chyba że tutejsze lubią inne piwo
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 cze 2013, o 12:00
Doczytałem i nie musisz zastępować siarczanu magnezu w uprawie ekologicznej innymi produktami, możesz kupić któryś z nawozów dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Jest tam też siarczan magnezu.kosa4321 pisze:A czym można zastąpić siarczan magnezu w uprawie ekologicznej?
Na liście IUNGu jest wiele pozycji spełniających te wymagania:
http://sybilla.iung.pulawy.pl/Odpady/Wykaz.htm
Jak pisałem wyżej, należy uważać ze stosowaniem chemii syntetycznej, część nawozów, jako sole występuje w naturze i jak najbardziej kwalifikuje się do rolnictwa ekologicznego.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 17 cze 2013, o 12:00
najnowsza lista nawozów i środków poprawiających jakość gleby:carnivorek pisze:Doczytałem i nie musisz zastępować siarczanu magnezu w uprawie ekologicznej innymi produktami, możesz kupić któryś z nawozów dopuszczonych do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Jest tam też siarczan magnezu.kosa4321 pisze:A czym można zastąpić siarczan magnezu w uprawie ekologicznej?
Na liście IUNGu jest wiele pozycji spełniających te wymagania:
http://sybilla.iung.pulawy.pl/Odpady/Wykaz.htm
Jak pisałem wyżej, należy uważać ze stosowaniem chemii syntetycznej, część nawozów, jako sole występuje w naturze i jak najbardziej kwalifikuje się do rolnictwa ekologicznego.
http://www.iung.pulawy.pl/images/pdf/Wykaz_ekologia.pdf
- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
kosa4321 napisała
Pojemniki trzeba wkopać w ziemię i po kilku godzinach wyzbierać topielców ( tak jest ich gęsto) albo wymienić piwo ( mój M zdecydowanie woli zbieranie topielców, tak mu żal złotego trunku więc nie muszę tej niemiłej czynności robić sama )limonkaa napisał(a):
Słyszałam że na ślimaki jest piwo , postawić pojemniczek z piwem w pobliżu gdzie żerują i po kłopocie. Zmieniać pojemnik z piwem często ......
Osobiście próbowałem ten sposób i żaden ślimak nie wszedł do pojemnika
Chyba że tutejsze lubią inne piwo
Beata
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Zanim się takie opinie wydaje najpierw należałoby się zapoznać z tym, jaki mechanizm jest działania przeczyszczającego, a nie wypisywać bzdur.kosa4321 pisze:Skoro jest wykorzystywana do przeczyszczania to widać iż organizm tego nie akceptuje, czyli jest be.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 lip 2013, o 19:14
Czy Wam też zwijają się liście po oprysku mlekiem? Wczoraj opryskiwałem 3 raz (opryskuję 1 w tygodniu).
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 maja 2013, o 20:13
No właśnie mnie też sie zwijają...Może coś zrobiłam zle z tym mlekiem,może za długos stało w lodówce czy cos..?
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
A ja mam nietypowy problem jak dla mnie ...mszyce,bodajże nazywają się jakoś marchwiano coś tam.Siedzą u nasady naci,praktycznie w ziemi i kompletnie nie wiem czym i jak je potraktować.Czy ktoś miał taki problem?Próbowałam sodą ,octem ale jakoś nie widać efektu
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy przypadkiem nie masz za gęsto posianą marchew, bądź cień, albo w pobliżu topole. Lepiej zapobiegać, niż teraz mieć problemy.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 7 lip 2013, o 19:14
Teraz zauważyłem, że po opryskach mlekiem liście pomidorów czarnieją. Co robię nie tak? Może za zimne mleko z lodówki? Jakieś pomysły?
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Topoli nie mam ,ale faktycznie jest tam trochę cienia,tak eksperymentalnie siałam w takim zacienionym miejscu różne warzywa,aby sprawdzić ,którym będzie to odpowiadać.Marchew nie jest posiana za gęsto.Zastanawiam sie co z tym teraz począć....zostawić ,wyrwać...ekopom pisze:A czy przypadkiem nie masz za gęsto posianą marchew, bądź cień, albo w pobliżu topole. Lepiej zapobiegać, niż teraz mieć problemy.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
Marchew lubi otwartą przestrzeń - nauczyłam się tego na własnych błędach.
Posiałam kiedyś marchew na skraju warzywnika, nie w cieniu ale w pobliżu zarośli. Potem przeczytałam, że zarośla potrzebne są do rozwoju połyśnicy marchwianki i to była prawda - jednego poranka cała moja marchew wyglądała jakby uschła/zwiędła/coś podżarło jej korzenie. To była właśnie połyśnica, całe szczęście, ze zdążyła szybko posiać marchew jeszcze raz.
Od tej pory sieję marchew na największym wygwizdowie i z dala od zarośli.
Posiałam kiedyś marchew na skraju warzywnika, nie w cieniu ale w pobliżu zarośli. Potem przeczytałam, że zarośla potrzebne są do rozwoju połyśnicy marchwianki i to była prawda - jednego poranka cała moja marchew wyglądała jakby uschła/zwiędła/coś podżarło jej korzenie. To była właśnie połyśnica, całe szczęście, ze zdążyła szybko posiać marchew jeszcze raz.
Od tej pory sieję marchew na największym wygwizdowie i z dala od zarośli.