Lilie - uprawa Cz.1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2008, o 00:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa
Lilu święta racja. Mam ją 5 lat i nigdy nie sprawdzałam gdyż mam jeszcze opakowanie firmowe z nazwą, gdzie jest napisane Vice Versa. Teraz po sprawdzeniu widzę że to Robinia - dzięki
Kaśka
Kaśka
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Z dużą radością wpisuję się na listę osób odwiedzających ten temat.Mogę śmiało o sobie powiedzieć, że jestem zakręcona kwiatowo. Mam sporo lilii, kupowałam je w różnych okresach nie zwracając uwagi na to, żeby zachować etykietki od nich bądź zapisać sobie nazwę. Jak zajrzałam do Was to z dużą zazdrością patrzę jak doskonale znacie ich nazwy. Spróbuję wkleić te które mam dostępne, a Was poproszę o pomoc w nadaniu im nazw.
Zamierzam powiększyć kolekcję, ale będzie dla mnie wzorem do naśladowania.
Pozdrawiam
Krystyna
Zamierzam powiększyć kolekcję, ale będzie dla mnie wzorem do naśladowania.
Pozdrawiam
Krystyna
-
Krysiu 5 zdjęcie - Tropical Breeze, ostatnie zdjęcie to prawdopodobnie- Casa Blanca.
Bardzo trudno rozpoznać lilie jak nie pokazują szczegółów i nie wiadomo czy to lilia azjatycka czy inna.
Wyżej, na poprzedniej stronie, w poście podaję stronę gdzie można poszukać , porównać lilie.
Na pierwszym Twoim zdjęciu - śliczna lilia. Jak poznasz nazwę daj znać.
Pozdrawiam Kaśka
Bardzo trudno rozpoznać lilie jak nie pokazują szczegółów i nie wiadomo czy to lilia azjatycka czy inna.
Wyżej, na poprzedniej stronie, w poście podaję stronę gdzie można poszukać , porównać lilie.
Na pierwszym Twoim zdjęciu - śliczna lilia. Jak poznasz nazwę daj znać.
Pozdrawiam Kaśka
Pierwsza lilia Krysi też wpadła mi w oko!Jest bajeczna!Przypomina mi azjatkę Luxor....
A tak wygląda moja Robina
A tak wygląda moja Robina
Pozdrawiam,Małgorzata
-
Gosiu śliczna Twoja Robinia. Ta lilia Krysi to może być Luxor ale nie mam pewności bo Luxor,u nigdy nie widziałam na żywo a fotografie to
Kaśka
Kaśka
-
- 50p
- Od: 24 cze 2009, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wiem że to nie na temat ale czy ktoś z was ma lilie na sprzedaż czy wymianę??? jeśli tak to napisz na pw
Grzeniu zadajesz to pytanie w trochę złym terminie, no i w złym dziale. Może ktoś przez przypadek ma cebule na zbyciu, więc jakiś czas zostawię Twoje pytanie, później skasuję. Lila.
Grzeniu zadajesz to pytanie w trochę złym terminie, no i w złym dziale. Może ktoś przez przypadek ma cebule na zbyciu, więc jakiś czas zostawię Twoje pytanie, później skasuję. Lila.
-
Grzeniu zabawię się w nietoperza - no wiesz to taki co niedowidzi, niedosłyszy a się czepia.
Zerknęłam w Twój profil gdzie napisałeś - uczeń. Młody przyjacielu na tym forum są uczniowie,traktujemy ich z całą sympatią a oni nas. Na tym forum obowiązują pewne zasady. Po pierwsze piszemy z zasadami ortografii i gramatyki- zdanie zaczynamy z dużej litery. Posty podpisujemy imieniem- nie musi być prawdziwe.. W wątkach piszemy na temat.
Jak się wysyła PW do kobiety ( i nie tylko) to jakieś formy kurtuazji- grzecznościowe, obowiązują.
Nie miej do mnie żalu za to co wyżej. Lepiej ze ja Ci dam teraz reprymendę niż za kilka lat zrobi to Twój niedoszły np. pracodawca.Jestem tzw. łowcą głów i pewne rzeczy wyłapuję instynktownie.
Gdzie szukać lilii odpisałam na PW.
Pozdrowienia Kaśka
Zerknęłam w Twój profil gdzie napisałeś - uczeń. Młody przyjacielu na tym forum są uczniowie,traktujemy ich z całą sympatią a oni nas. Na tym forum obowiązują pewne zasady. Po pierwsze piszemy z zasadami ortografii i gramatyki- zdanie zaczynamy z dużej litery. Posty podpisujemy imieniem- nie musi być prawdziwe.. W wątkach piszemy na temat.
Jak się wysyła PW do kobiety ( i nie tylko) to jakieś formy kurtuazji- grzecznościowe, obowiązują.
Nie miej do mnie żalu za to co wyżej. Lepiej ze ja Ci dam teraz reprymendę niż za kilka lat zrobi to Twój niedoszły np. pracodawca.Jestem tzw. łowcą głów i pewne rzeczy wyłapuję instynktownie.
Gdzie szukać lilii odpisałam na PW.
Pozdrowienia Kaśka
- lila31
- Moderator Forum.
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
Dopiero teraz doczytałam, iż Kasia prosiła o wklejanie zdjęć lilii z podaniem nazwy odmiany.
Co prawda wszystkie te zdjęcia są w "moim ogrodzie", ale tam zagląda mniej osób, więc wklejam zgodnie z prośbą autorki wątku.
Longiflorum-Asiatic (L.A.) Hybrid Lily 'Fangio'
Oriental-Trumpet Lily 'Black Beauty'
Longiflorum/Oriental Lily, LO Hybrid 'Triumphator'
Oriental-Trumpet Lily, OT Hybrid, Orienpet Lily 'Robert's Favorite'(typ Leslie Woodriff)
Asiatic-Trumpet Lily, AT Hybrid 'Evina'
Co prawda wszystkie te zdjęcia są w "moim ogrodzie", ale tam zagląda mniej osób, więc wklejam zgodnie z prośbą autorki wątku.
Longiflorum-Asiatic (L.A.) Hybrid Lily 'Fangio'
Oriental-Trumpet Lily 'Black Beauty'
Longiflorum/Oriental Lily, LO Hybrid 'Triumphator'
Oriental-Trumpet Lily, OT Hybrid, Orienpet Lily 'Robert's Favorite'(typ Leslie Woodriff)
Asiatic-Trumpet Lily, AT Hybrid 'Evina'
- lila31
- Moderator Forum.
Krysiu (leszczyna) na Twojej 8 fotografii, wg mnie, jest śliczna przedstawicielka lilii tygrysiej.
Sprawdź sama.
Sprawdź tutaj
Sprawdź sama.
Sprawdź tutaj
-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
Dzięki wielkie, już ją mam rozszyfrowaną. Za waszym udziałem poznam wszystkie.
Pozdrawiam
Krystyna
Pozdrawiam
Krystyna
W ubiegłym roku udało mi się zapylić pyłkiem Eviny, trąbkę Herald Angel,z kwiatem
skierowanym do góry.W tym roku nie udało się powtórzyć tej sztuki.
skierowanym do góry.W tym roku nie udało się powtórzyć tej sztuki.
- lila31
- Moderator Forum.
Mirku poczekamy razem z Tobą na efekty. Mam nadzieję, że pokażesz co wyszło z takiego małżeństwa.
Co rok zakwita coś nowego,zdjęcia robię i pokazuję.A co do kupienia,to sprawa
wygląda mało ciekawie.Od wysiewu do kwitnienia,parę lat.Od wybrania ciekawych pojedynków do ich rozmnożenia,następne parę lat.Dlatego zawsze zachęcam do
samodzielnego wysiewu lilii,jest to doskonała zabawa.
Tegoroczny plon nasion.Wszystko opisane,kim jest matka,kto jest ojcem.
wygląda mało ciekawie.Od wysiewu do kwitnienia,parę lat.Od wybrania ciekawych pojedynków do ich rozmnożenia,następne parę lat.Dlatego zawsze zachęcam do
samodzielnego wysiewu lilii,jest to doskonała zabawa.
Tegoroczny plon nasion.Wszystko opisane,kim jest matka,kto jest ojcem.