Podłoże do kaktusów

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jakie podłoże do kaktusów polecacie?

Post »

W przypadku astro to ja bym się wcale nie przejmował. One nawet wolą lekko zasadowe podłoże. Lofki też sobie poradzą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
baribal19
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lip 2013, o 13:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki za odpowiedź,

Przesadzane będą większe kaktusy więc odpadnie praca z odkażaniem ziemi:)

Mam jeszcze dwa pytania:-)
1. Co odnośnie zamiany perlitu na granulat ze skał wulkanicznych, o którym była mowa we wcześniejszym moim poście.
Rozumiem, że jest jak najbardziej bezpieczny. Zgadza się? Czy moją one podobne właściwości?
2. Co jest lepsze jako warstwa drenażowa keramzyt czy żwirek o większej granulacji?
3. Czy warto po przesadzeniu rośliny przysypać podłoże np. żwirkiem lub granulatem ze skał wulkanicznych? Bo czytałem rożne opinie na ten temat.

Wracając do samego przesadzania proszę mnie poprawić jeśli coś zamierzam zrobić nie tak.
- Przed przesadzaniem należy poczekać, aż podłoże dobrze przeschnie;
- Następnie wyjąć roślinę i delikatnie usunąć stare podłoże,także z jej korzeni, tak by prawie nic nie zostało;
- Po umieszczeniu rośliny w nowym podłożu poczekać z jej podlaniem około tygodnia;

Raz jeszcze z góry dziękuję za wszelkie porady i informacje są wielce pomocne!
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

1. Bez znaczenia.
2. Osobiście daję żwirek, keramzyt też może być.
3. Można, to spowalnia parowanie wody z podłoża i zabezpiecza powierzchnię przed rozwojem na niej grzybów lub glonów. Lepiej się również podlewa, podłoże się nie wymywa, woda nie chlapie.

Ja nie cackam się z delikatnym usuwaniem starego podłoża. Szybko je w całości wyrzucam, jeśli jakieś korzenie się pourywają to za bardzo się tym nie przejmuję, kaktusy dobrze sobie z tym radzą. Jeśli korzeni jest za dużo. jakieś są uszkodzone, są za gęste to obcinam ich nadmiar.
Z uwagi na potencjalne uszkodzenia korzeni pierwsze podlanie musi mieć miejsce po około 2 tygodniach - rany muszą mieć czas, by się zagoić.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
qazwsx1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 lip 2013, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja używam specjalnego podłoża do kaktusów i sukulentów nic nie kombinuje z żadnym piaskiem czy żwirkiem
baribal19
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 16 lip 2013, o 13:28

Post »

Raz jeszcze dziękuję Panie Tomku za odpowiedzi na moje pytania !!!

Zbieram zatem składniki na podłoże i pod koniec lipca zabieram się za przesadzanie!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

qazwsx1 pisze:Ja używam specjalnego podłoża do kaktusów i sukulentów nic nie kombinuje z żadnym piaskiem czy żwirkiem
Gdy ja tak robiłem traciłem średnio około 20-30% swojej kolekcji.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
LittleSol
50p
50p
Od: 13 maja 2012, o 13:06
Kontakt:

Post »

Witam. Chciałabym się upewnić czy użyłam odpowiedniego podłoża do moich kaktusów bo wydaje mi się że zrobiłam wszystko tak jak trzeba ale po przesadzeniu całej mojej kolekcji czuje pewien niepokój czy aby na pewno zrobiłam wszystko tak jak należy. Zdecydowałam się zabrać za wszystkie kaktusy i zmienić podłoże z torfowego w jakim je kupiłam na takie odpowiednie dla kaktusów. Więc przechodząc do konkretów zakupiłam ziemię przeznaczoną do kaktusów i wymieszałam ją ze żwirkiem tynkarskim w proporcji 1:2 czyli jedna część ziemi i dwie części piasku po czym całość przesiałam przez sitko i w takim właśnie przesuszonym podłożu umieściłam kaktusy. Czy jest ono dla nich odpowiednie?Mam nadzieję, że tak bo wszystkie kaktusy już w nim siedzą. Mam zamiar je jeszcze nawozić co drugie podlewanie florovitem ale nie wiem czy w tym roku jest jeszcze sens zaczynać nawozić chociaż raz? Czy lepiej od przyszłej wiosny?
Przepraszam że aż tak się rozpisałam i liczę na jakąś odpowiedź :wink:
Pozdrawiam, Ewelina
Zapraszam do mnie: Moje kaktusy - LittleSol
Awatar użytkownika
Marantha
100p
100p
Od: 14 mar 2012, o 22:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wydaje mi się, że podłoże powinno być ok, jeśli ten żwir nie wpływa niekorzystnie na pH :wink: nie nawoziłabym już kaktusów w tym sezonie, ponieważ w nowej ziemi powinna być wystarczająca ilość składników odżywczych, a dodatkowe nawożenie mogłoby im prędzej zaszkodzić.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Potwierdzam. Będzie dobrze. Pozostaje już tylko zapewnić roślinkom maksymalną ilość słonka i podlewać z rozwagą.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Wszystkie sukulenty w tym również kaktusy znakomicie się korzenią w podłożu składającym się z - 70% pumeks o granulacji 2-4mm (z przewagą mniejszych frakcji) a reszta ziemia do kaktusów. Prosty i znakomity skład podłoża dla zdecydowanej większości sukulentów ale w przypadku dużych kolekcji kosztowny bo 1l pumeksu to 6zł i z tego jeszcze odsiewam około 1/3 zbyt dużych frakcji.
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Ukorzeniałam (kaktusy) niejeden raz - zawsze w czystym drobnym żwirku - zawsze z powodzeniem.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ja ukorzeniam w typowym moim podłożu. Nie mam czasu cackać się z odrostami. Mam za sobą setki ukorzenionych w ten sposób roślin. Ukorzenia mi się gdzieś 80-95% odrostów. Wszystko zależy od wielkości sadzonki i jak mocno była opita przed ścięciem. Z sukcesem udało mi się ostatnio ukorzenić Pygmaeocereus bieblii, Puna subterranea i Cintia knizei. Nie używam chemii a ona podobno bardzo pomaga.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

Doszło do małego nieporozumienia.Większość moich sukulentów rośnie w takim podłożu jak opisałem czyli około 70% pumeksu i reszta ziemia do kaktusów i ich korzenie bardzo dobrze się rozwijają w takim podłożu,które do samego ukorzeniania też pewnie jest bardzo dobre.
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”