Nasturcja(Tropaeolum) w uprawie
Re: Nasturcja w uprawie
Wyszła mi nasturcja i jedne liście są zielone a inne bladozielone czy to znaczy że te o bladozielonych liściach będą kwitły na żółto a te o zielonych na pomarańczowo?
- zeberka4
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Może masz odmiane o kolorowych lisciach?
-
- 200p
- Od: 24 maja 2009, o 23:57
Jeżeli "wyszła" to zapwne ma jeszcze liścienie, a liście powinny nabrać jednakowej barwy.PUMA72 pisze:Wyszła mi nasturcja i jedne liście są zielone a inne bladozielone czy to znaczy że te o bladozielonych liściach będą kwitły na żółto a te o zielonych na pomarańczowo?
Pamiętajcie o ogrodach...
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Ooo dzięki za odpowiedzi. Właśnie obawiałam się, czy nie popełnię kardynalnego błędu sadząc więcej nasion niż się zaleca. Marzy mi się taki wielki busz z tych kwiatków. Czy myślicie że ziemia uniwersalna to za dużo jak na wymagania Nasturcji? Podobno nie lubi jak ma za dobrze? Zwykła ogrodowa powinna być ok?
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wczoraj wysiałam nasturcje do skrzynek na balkonie.
Ma to byc odmiana karłowa. NIe do końca wiem, co to oznacza. Będzie miała krótsze pędy?
Ma to byc odmiana karłowa. NIe do końca wiem, co to oznacza. Będzie miała krótsze pędy?
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
welkam, krótsze będą, ale tylko z początku Później tak nagle stąd ni zowąd zacznie się ekspansja i do 3 metrów powinna dorosnąć.
Swoją wysiałam do doniczek na początku marca a to tylko dlatego że wolno rośnie , normalnie od razu poszła by na rabatę
stała na ganku , dzisiaj wyprowadziłam ją do na dwórek niech się hartuje zanim pójdzie do gruntu mam nadzieję że się ładnie rozrośnie, na cuda nie liczę ona nie z tych ekspansywnych . Posiałam kanaryjską , spora była zapomniałam zabrać na noc do domu i zmarzło jej się
a tak kwitła w ubiegłym roku
stała na ganku , dzisiaj wyprowadziłam ją do na dwórek niech się hartuje zanim pójdzie do gruntu mam nadzieję że się ładnie rozrośnie, na cuda nie liczę ona nie z tych ekspansywnych . Posiałam kanaryjską , spora była zapomniałam zabrać na noc do domu i zmarzło jej się
a tak kwitła w ubiegłym roku
- monika25
- 50p
- Od: 20 mar 2012, o 08:52
wczoraj zauważyłam że wyszły moje nasturcje posiane 2 tygodnie temu wprost do gruntu dokupiłam jeszcze jedną paczkę ale zastanawiam się dlaczego część nasion w paczce jest w łupinkach a część nie ściągnąć tą łupinkę czy zostawić
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
ja bym zostawił nigdy jej nie zdejmowałem
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
zostaw ;D moje tez juz wyrastaja,a sialam kilka odmian
Re: Maciejka i nasturcja do gruntu - już siać?
Nasturcje wzeszły po 10 dniach,tak szybko się ich nie spodziewałam ,mam nadzieję,że przymrozków nie będzie.
Pozdrawiam,Basia