Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
Re: Hortensja( Hydrangea ) - choroby liści
Trzeba je powysadzać z tej paletki do doniczek, widać dostatecznie przerośnięte bryły korzeniowe i podsychają.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 maja 2020, o 23:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Hortensja( Hydrangea ) - zmiany, choroby liści
Wełnowce.Oprysk Mospilanem
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 maja 2020, o 09:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
Dołączam zdjecia hortensji - wraz z nadejsciem "dość" deszczoej aury, zayważyłem na liściach (kilka porażonych, poobrywane) wysychające brącozo-bordowe plamy. Jeśli dobrze wnioskuję - oprysk Topsin/Kaptan?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2aab67d72df01545
Dziękuję i pozdrawiam.
Dołączam zdjecia hortensji - wraz z nadejsciem "dość" deszczoej aury, zayważyłem na liściach (kilka porażonych, poobrywane) wysychające brącozo-bordowe plamy. Jeśli dobrze wnioskuję - oprysk Topsin/Kaptan?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/2aab67d72df01545
Dziękuję i pozdrawiam.
- Zuzia111
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Witam. Hortensje to moje oczko w głowie , bardzo je lubię ale pewnie bez wzajemności . Dwa lata temu padła mi jedna dość duża hortensja bukietowa. Obecnie obawiam się o następną, ma takie same objawy co ta której już nie ma. Rośnie w słońcu,nawożona ..nawóz do hortensji. Wody ma dość zwłaszcza przy obecnej deszczowej pogodzie, Żadnych szkodników nie zauważyłam a jednak liście oklapłe, wygląda jak obwiędła . Co jej może dolegać
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy ona nie jest zalana Zuziu?
- Zuzia111
- Od: 13 paź 2016, o 16:43
Ja obecnie od kilku dni nie podlewam wcale, tyle co z nieba ..a jest tego sporo, nawet teraz pada . Dziś zauważyłam że dzieje się podobnie z mniejszą hortensją rosnącą zupełnie w innym miejscu ale także w słońcu. Karo..czy to czasem nie od słońca choć dziś słońca zero. Zalanie , trudno powiedzieć, póki co woda wsiąka...u mnie piachy. Tak czy siak czy mogę coś zrobić aby następnej hortensji nie stracić Jeszcze jedno pytanie, czy dość duże hortensje można jeszcze przesadzić, rozmyślam czy słońce nie jest przyczyną, choć liści przypalonych nie ma..ot i sama już nic nie wiem
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja z konieczności przesadzam wielką hortensję bukietową 'Vanille Fraise'
Zdążyłam ją w sobotę odkopać,zostawiłam na jednym korzonku do dzisiaj,
a dzisiaj leje i nie mam jak dokonczyc przesadzenia.
Moja rośnie w półcieniu i ma się dobrze.
Czy nie pamiętasz jak wyglądał system korzeniowy tamtej,która Ci zmarniala?
Bo może tu tkwi problem i może powinnaś ja opryskać p. grzybicznym środkiem i
podlać 2 krotnie mocniejszym roztworem tego samego oprysku by ją ratować np. Topsinem?
A może po prostu ja przenawoziłaś?
Bo ostrego słońca nie ma raczej,co też może powodować takie kłopoty,
choc wtedy byłyby slady na liściach.
MYslę,że profilaktycznie musisz użyć środka p. grzybicznego.
Zdążyłam ją w sobotę odkopać,zostawiłam na jednym korzonku do dzisiaj,
a dzisiaj leje i nie mam jak dokonczyc przesadzenia.
Moja rośnie w półcieniu i ma się dobrze.
Czy nie pamiętasz jak wyglądał system korzeniowy tamtej,która Ci zmarniala?
Bo może tu tkwi problem i może powinnaś ja opryskać p. grzybicznym środkiem i
podlać 2 krotnie mocniejszym roztworem tego samego oprysku by ją ratować np. Topsinem?
A może po prostu ja przenawoziłaś?
Bo ostrego słońca nie ma raczej,co też może powodować takie kłopoty,
choc wtedy byłyby slady na liściach.
MYslę,że profilaktycznie musisz użyć środka p. grzybicznego.
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Ostatnio coś dziwnego zaczęło się robić z częścią moich hortensji. Najmłodsze liście są takie jakieś powywijane na wszystkie strony. Szukałam informacji pod określeniem ?kędzierzawość?, bo mam takie skojarzenia. Ale sama nigdy nie spotkałam się z taką przypadłością hortensji, więc nie wiem, czym to grozi i czy jest do wyleczenia.
Tak wyglądają moje krzewy:
Tak wyglądają moje krzewy:
Zuzia111kiedy dostała nawóz? Jeśli teraz w czasie wegetacji, to może być przyczyna, choć pewna nie jestem.Moja sąsiadka w zeszłym roku miała podobną sytuację po nawozie o tej porze przed kwitnieniem.Mimo, że była podlewana, to liście i młode pędy uschły, ale to spowodowały upały.Teraz leje, więc twoja 'się trzyma', ale więdniecie sugeruje, że korzenie ma w jakiś sposób uszkodzone.Hortensje najlepiej nawozić wczesną wiosną w stanie bezlistnym i nawóz rozpuszczać.
Ketmia kiedy sadzone do gruntu i jakie podłoże?
Ketmia kiedy sadzone do gruntu i jakie podłoże?
- Ketmia
- Od: 23 cze 2006, o 10:57
Selli7, były sadzone w 2018 roku. Praktycznie w samym torfie kwaśnym plus siarka. Obok rosną pozostałe sadzone w tym samym czasie bez takich zmian. Te rosną w miejscu gdzie jest trochę więcej słońca (szpaler jest w kierunku domu, te są najbardziej dosłonecznione, cień budynku przechodzi na nie najpóźniej. One zawsze były najsłabsze, a kupowałam je wszystkie razem. Te są odmiany 'Romance You&me'. Raz nawiezione wiosną siarczanem amonu, potem żółtą Yarą, ale raczej nie za dużo. One mi trochę przemarzły w połowie maja. Potem odbiły, ale na kwiaty już przestałam liczyć w tym sezonie, chociaź niby mają możliwość kwitnięcia na tegorocznych pędach.