Storczyki Maczka

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Storczyki Maczka

Post »

Makusiu ale cudowne kwitnienia!!
Chciałam bym Ci się pochwalić.Doświetlanie daje powoli rezultaty.Dendrobium puściło psb,na innym listek rośnie i oczywiście przedłużenia kwitnienia na pędach. :D :D
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Maczku ale u Ciebie same piękności , takie niespotykane storczyki, piękne kwitnie equestris, wspaniały MM, gratuluję wszsytkich pączków i pędzików, a zwłaszcza na vandzie. pozdrawiam
Zabka_Monis
1000p
1000p
Od: 17 maja 2010, o 09:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Maczku będę podziwiać u Ciebie kwitnienie Phal Penang Girl , bo to jeden z moich ulubionych Phalaenopsis :) Ciągle go nie mam w swojej kolekcji... :( ale jeszcze mam całe życie przed sobą i w końcu trafię na niego i wtedy się nie opamiętam i będzie mój :D Podobnie będzie z Phal bellina, która u Ciebie kwitnie przepięknie... Zresztą co byś nie pokazał, to i tak chwyta za serce! ;:138
Awatar użytkownika
jolcia_82
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lis 2010, o 22:16

Post »

Przepiękne masz kwiaty, ale najbardziej mi się spodobały u Ciebie Vandy :D . Piękne są i aż korci żeby spróbować sobie kupić taką. Czy dobrze doczytałam, że stosujesz lampę sodową do doświetlenia??
Pozdrawiam
Jola
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=39875" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
darek p
500p
500p
Od: 11 lip 2010, o 23:53

Post »

Piękne kwitnienia pokazujesz Makosiu, bellina i equestris cudności.
moje storczyki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=38721" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

Cudne kwitnienia i bardzo ciekawe okazy :)
reniab7
50p
50p
Od: 12 paź 2010, o 18:30

Post »

Maczku!
Jestem pod ogromnym wrażeniem Twoich storczykowych osiągnięć!!! Gratuluję i życzę dalszych kwitnących sukcesów!!!
Renata
Awatar użytkownika
kasiunieczka_32
1000p
1000p
Od: 19 maja 2010, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Maczku wszystkie kwitnienia piękne, ale ja z niecierpliwością czekam na rozwinięcie kwiatów draculi. Czy mógłbyś pokazać choć jedną w całej okazałości? Jak długo czekałeś na ich kwitnienie?
makosiu
100p
100p
Od: 18 mar 2010, o 18:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziękuję wszystkim za miłe słowa pod adresem roślinek.

Art sprawdziłem Baptistonia echinata i moim zdaniem nie wydziela żadnego zapachu. Kwiat ten kwitnie u mnie pierwszy raz, ale od pojawienia pędu do pierwszego kwiatka czekałem dwa miesiące. Dziś usunołem już przekwitnięty pęd. Zobaczymy za jaki czas powtórzy kwitnienie.

Kasiu sprawdziłem i pierwsze zdjecia z kwitnień Phal MM mam z dnia 25.11.2010 i są to rozwinięte dwa kwiatki. Aktualnie kończy kwitnienie także kwitł około 1,5 miesiąca.

Obrazek

Nesuniaaa, Jolu ja zbudowałem 3-strefowe oświetlenie i załącza się odpowiednio w godzinach:
1 strefa (Lampa metalohalogenkowa 70W) - 8.00 - 18.00
2 strefa (Lampa sodowa 100W) - 17.00 - 19.00
3 strefa (Lampa metalohalogenkowa 70W) - 11.00 - 21.00

Lampa sodowa jest włączana okresowo. U mnie period oświetleniowy trwa 13 godz.

Jagodo cieszę się że twoje nowe oświetlenie przynosi tak szybko efekty. Teraz tylko czekać za kwitnieniami.

Kasiu przedstawię Ci Dracula fuligifera ponieważ mam lepszy dostęp aparatem. Dracula fuligifera kupiłem już z 5 pędami kwiatowymi, aktualnie ma już 8 pędów z czego jeden już niedługo zakwitnie.

Obrazek

Co do drugiej Dracula pholiadytes to wydaje mi się jednak kwiatek zasechł, ponieważ już od dłuższego czasu nie przyrasta tak jak druga Dracula. Niestety jest to mój błąd ponieważ wyjeżdzając z domu nie założyłem pokrywy i roślina po kilku dniach wyschła na wiór. Druga roślina miała więcej szcześcia ponieważ jest akurat nad wylotem wilgotnego powietrza z jonizatora. Rośliny te faktycznie wymagają bardzo wilgotnego powietrza 80-90%.
Pozdrawiam Maczek

Rezerwat Maczka
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

To mój MM kwitł podobnie, pierwszą jego fotkę kwitnącego mam z 24.11.2010 i teraz ma już ostatniego kwitka :( więc chyba podobnie a ja już myślałam, że mam jakieś niesprzyjające warunki i dlatego tak szybko przekwitł :roll:
katarzynka575
1000p
1000p
Od: 15 mar 2010, o 10:13

Post »

Dzięki za informacje choć myślałam że M.M. kwitną trochę dłużej .Mój już kwitnie ponad miesiąc ostatnio rozwinął ostatni pączek .Wiec muszę się nim nacieszyć bo już niedługo będzie kwitł
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Marku piękne zdjęcie MM a dracula no cóż już pewnie niedługo pokaże swoje piękno i będzie co oglądać.
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Czekam na rozwój kwiatuszków Draculi. Nie ukrywam, że są niektóre gatunki, które mi się podobają. Ale tak wysokiej wilgotności im nie stworzę, zatem na razie będe je podglądać u Ciebie ;:108
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”