Sukulenty - chromat
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulenty
Miałam na myśli proporcje, a nie wiek
- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Oktheoria_ pisze:Miałam na myśli proporcje, a nie wiek
Fajnie, że komuś się gasterie podobają , bo to prawie zapominanie rośliny
Pozdrawiam Krzysiek
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
Kiedy widzi się coś ładnego, grzech nie pochwalić. W swojej hodowli nie mam jeszcze żadnej gasterii, ale na tym forum to chyba kwestia czasu kiedy się jakaś przybłąka. Mam z resztą w planach zagospodarowanie jednego parapetu sukulentami liściowymi, ale to na razie odległa przyszłość
-
- 500p
- Od: 25 sie 2010, o 15:23
Dobry pomysł, ja zagospodarowałam taki parapet w pokoju mojej mamy. Sukulenty zawsze się jej podobały, a teraz to wręcz je pokochała (i mówi, że "uplasowały" się w czołówce, przed storczykami). Jest tylko jedno ale - ja je przesadzam, poldewam, itd.theoria_ pisze: Mam z resztą w planach zagospodarowanie jednego parapetu sukulentami liściowymi, ale to na razie odległa przyszłość
Co do roślinek, pewnie jeden z naszych sukulentowych specjalistów podpowie Ci jakie będą fajne, co nie Krzysiu
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Wystawa i po wystawie, było bardzo fajnie, pomimo, że byłem w sobotę tylko. Miło było zobaczyć tyle pięknych roślin i coś nie coś kupiłem dla siebie
Pozdrawiam Krzysiek
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ślicznie i kolorowo jak zawsze na wystawie PTMK O/Lublin - zapraszamy na przyszły rok!
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Na przyszły rok to ja bym może coś chciał pokazać - nic nie obiecuje ale liczę, że się mi uda.
Aha - pytanie gdzie był Darek ?
Aha - pytanie gdzie był Darek ?
Pozdrawiam Krzysiek
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
ehh...ja w niedzielę latałem z pędzlem u ojca w altancemgr_ pisze:Darek był w niedzielę po południu. Powiększył swoją kolekcję o kilka Echinocereusów.
Marku - muszę Ci się odwdzięczyć za "tą" haworsje, trochę przegrzebałem systematykę i obecnie to nie jest arachnoidea v xiphiophylla, tylko wg. Bayera decipiens 'xiphiophylla'
Pozdrawiam Krzysiek
-
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
O! Jaki tu ruch! Byłam trzy strony do tyłu
Potencjalna wyprawa do Lublina na przyszłoroczną wystawę to dla mnie karkołomna podróż - ale jak patrzę na to co pokazałeś i jeszcze gdzieś fotki z zeszłorocznej imprezy - to rośnie we mnie takie postanowienie.
Czyje to haworcje? Wielkie! A Haworthia koelmaniorum
Czy na sprzedaż wystawiane są pospolite gatunki i odmiany, czy jakieś rarytasiki też? (oczywiście pytam o Asphodelaceae).
Co kupiłeś??? Ze źródłem pochodzenia? Jeżeli tak, już dzisiaj otwieram' konto oszczędnościowe' na taką okoliczność!
'Na głodzie' dzisiaj wylicytowałam na all kilka haworcji i mieszańców - z całą pewnością hybrydy ze złymi nazwami - ale już chyba znalazłam dobre oznaczenie. Kiedy dotrą do mnie i je pokażę - liczę na Ciebie, że wpadły Ci już kiedyś w oko i potwierdzisz/lub nie...
Miałam już nie kupować na aukcjach - ale po ostatnich samodzielnych zakupach w STC trochę mną wstrząsnęło. Pozostaje mi mieć nadzieję, że jeśli kolejny raz będziecie zamawiać grupowo - dacie znać!
Potencjalna wyprawa do Lublina na przyszłoroczną wystawę to dla mnie karkołomna podróż - ale jak patrzę na to co pokazałeś i jeszcze gdzieś fotki z zeszłorocznej imprezy - to rośnie we mnie takie postanowienie.
Czyje to haworcje? Wielkie! A Haworthia koelmaniorum
Czy na sprzedaż wystawiane są pospolite gatunki i odmiany, czy jakieś rarytasiki też? (oczywiście pytam o Asphodelaceae).
Co kupiłeś??? Ze źródłem pochodzenia? Jeżeli tak, już dzisiaj otwieram' konto oszczędnościowe' na taką okoliczność!
'Na głodzie' dzisiaj wylicytowałam na all kilka haworcji i mieszańców - z całą pewnością hybrydy ze złymi nazwami - ale już chyba znalazłam dobre oznaczenie. Kiedy dotrą do mnie i je pokażę - liczę na Ciebie, że wpadły Ci już kiedyś w oko i potwierdzisz/lub nie...
Miałam już nie kupować na aukcjach - ale po ostatnich samodzielnych zakupach w STC trochę mną wstrząsnęło. Pozostaje mi mieć nadzieję, że jeśli kolejny raz będziecie zamawiać grupowo - dacie znać!
- chromat
- 1000p
- Kontakt:
Hej, nie ma słońca, albo nie było mnie 2 tygodnie w domu to nie robiłem zdjęć i na razie to muszę się zebrać i chyba w końcu spisać co mam mało czasu, to i spędzam oglądając co rośnie a co mniej.......bebos pisze:O! Jaki tu ruch! Byłam trzy strony do tyłu
Fotki zarówno z tego jak i z 2010 można zobaczyć w tym temacie, na moim blogu(wydarzenia) jak również na forum ptmk - wrzucałem gdzie się da (działalność "propagandowa" )bebos pisze:Potencjalna wyprawa do Lublina na przyszłoroczną wystawę to dla mnie karkołomna podróż - ale jak patrzę na to co pokazałeś i jeszcze u Kogoś fotki z zeszłorocznej imprezy - to rośnie we mnie takie postanowienie.
Haworsje pokazywał jeden z kolegów ( jak się nie mylę Ryszard ? niech mnie Marek czy Henryk poprawi jak coś, za krótko się jeszcze znamy )bebos pisze:Czy na sprzedaż wystawiane są pospolite gatunki i odmiany, czy jakieś rarytasiki też? (oczywiście pytam o Asphodelaceae). Co kupiłeś??? Ze źródłem pochodzenia? Jeżeli tak, już dzisiaj otwieram' konto oszczędnościowe' na taką okoliczność!
Mnie się bardzo podobała H.decipiens 'xiphiophylla' MentzDam
Kupowałem głównie gymnocalycia, jakieś urozmaicenie, zależało mi na czymś co by mi zakwitło kiedyś choć one nie będą może nigdy dominującą częścią zbioru to je całkiem polubiłem ;)
Co do haworsji to cała wystawa jest nastawiona na "kolczastych braci" - jak już ją obserwuje od kilku lat to "przeciętny widz" takiej wystawy przychodzi oglądać ładnie u ciernione kaktusy, choć można zobaczyć oczywiście i to co ortodoksyjni kaktofile nazywają "sałatą" ;)
Co do zakupów haworsjowych - to byłem umówiony z kolegą, a że ma daleko to odebrałem je wtedy ;)
OK wrzucaj jak będę wiedział to napiszębebos pisze:'Na głodzie' dzisiaj wylicytowałam na all kilka haworcji i mieszańców - z całą pewnością hybrydy ze złymi nazwami - ale już chyba znalazłam dobre oznaczenie. Kiedy dotrą do mnie i je pokażę - liczę na Ciebie, że wpadły Ci już kiedyś w oko i potwierdzisz/lub nie...
Też oglądałem te aukcje i........nie, są gasterie w miarę dobrze opisane, i wygląd się mniej więcej zgadza z opisem, oraz stanowiskiem ale nie dla mnie za tą cenębebos pisze:Miałam już nie kupować na aukcjach - ale po ostatnich samodzielnych zakupach w STC trochę mną wstrząsnęło. Pozostaje mi mieć nadzieję, że jeśli kolejny raz będziecie zamawiać grupowo - dacie znać!
Bardzo mi się ostatnio podobają haworsje w typie arachnoidea i chciał bym mieć ich więcej, jak również dzikusy z gasterii, chyba dam sobie spokój z cv'ami.
Pozdrawiam Krzysiek
- darekcn42
- 1000p
- Od: 9 lut 2009, o 18:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A, coś tu o mnie była mowa . No ja to sobie byłem w niedzielke na wystawie tak jak Marek powiadamiał . Właściwie to byłem od godziny 10:30 do 15:30 gdzieś na wystawie... Tak sobie koczowałem . Ogólnie fajnie było. Echinocereus - ki pierwsza klasa. Świetnie się u mnie czują...chromat pisze:Aha - pytanie gdzie był Darek ?
Pozdrawiam!
Pozdrawiam, Darek.