Ochrona starych drzew owocowych

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chrońmy stare jabłonie i grusze

Post »

Aha, czyli jabłko się tnie wiosną? czyli teraz się tnie tylko pestkowe... A no jabłonka sama z siebie już ma grzyby, bo była zaniedbana i wyszły w tym roku na owocach brudną plamistość (ogólnie wszystkie drzewa coś mają ale nigdy nie pryskaliśmy ich zapobiegawczo, tylko gruszę i węgierkę jak już liście miały. Od wiosny zaczynam walkę z parchem gruszy, za niedługo z kędzierzawością brzoskwinki i brunatną zgnilizną węgierki, bo 0 owocu w tym roku było).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
x-a-e
Konto usunięte na prośbę.
Od: 21 sie 2012, o 21:29

Post »

Nic się teraz nie tnie. Chyba, żeby wykarczować :wink: .
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czytałam w którymś temacie, że pestkowe się po zbiorze owoców tnie...no ale nie róbmy off topu :)
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lip 2010, o 00:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Nie no króciutko;
Ziarnkowe tniemy od lutego do marca oraz w sierpniu, a pestkowe od czerwca do lipca (po zbiorze, ale nie później niż do końca lipca)
Termin dostosowujemy w zależności od celu cięcia.
Pozdrawiam. Ernest
? Ex historia arbor cognoscitur ?
Linki: Sztuka cięcia drzew Chirurgia drzew
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za skrót :D, zapisałam sobie to w zeszyciku młodego ogrodnika :lol: . Jabłoń muszę prześwietlić i wyciąć wszystkie wilki...a sporo tego, w gruszy wycinam tylko wilki bo kształt ma już nadany, starą czereśnie podciąć (bo po co ma owocować na gałęziach które zacieniają ogród a i owoców nie idzie zebrać), w młodej wiśni przewodnik wycięty a młodą czereśnie w takim razie będę ciąć po owocach bo też przewodnik trzeba wyciąć :wink: . Ogólnie straciłam zainteresowanie naszą złotą renetą (jadłam zawsze zielone owoce) i chciałam ją wycinać...ale niech mamie będzie ładnie ją wygolimy, to będzie miała ładne owoce za 2 lata :D .
wiesiek73
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 paź 2014, o 09:18

Post »

Witam mieszkam w Żywcu mam ogród w którym rośnie kilka jabłoni śliw grusz,wiśni, ale nie o to chodzi by się chwalić co kto ma w ogrodzie! chodzi mi o to ,że mam jedną jabłoń,która ma sporo ponad 100 lat kilka razy zabrałem się do wycinki ale zawsze było mi jej żal i wmawiałem sobie jeszcze rok i tak rok za rokiem. Nie wiem co to jest za odmiana jabłka dojrzewają jesienią i wyglądają jak papierówka jabłko jest piękne żółte z czerwonym lickiem miąższ jest miękki i soczysty jabłko jest dosyć duże. Dzieciaki też mają frajdę bo zamontowałem na nim linę z huśtawką i huśtają sie na kilka metrów. Nawiązując do pierwszego postu powinniśmy dbać o takie drzewa to nasz narodowy skarb. nigdy nie stosowałem żadnych oprysków czasem przycinane.Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jars
100p
100p
Od: 2 lis 2014, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ERNRUD pisze:Nie, nie, nie :!:
Tnąc jesienią spraszasz grzybki. Pomimo tego, że październik ładny to stanowczo odradzam cięcie teraz.
Na przedwiośniu radzę.
No to kiepsko właśnie zrobiłem. Mam kilka starych 30-40 letnich jabłoni, które corocznie w marcu się goliło z mnóstwa jednorocznych długich pędów. W tym roku kilka "ogoliłem" częściowo już w sierpniu. I niby też ok. ale dziś (10.11) przy okazji zrywania owoców (Idared i jeszcze jakaś późna NN) ogoliłem na max 2 drzewa (jak już wlazłem wysoko, to opitolę, co się będę drugi raz na wiosnę wdrapywał...). A tu się dowiaduję, że jesienne przycinanie to raj dla grzybowych świństw. zwłaszcza, że moje drzewa ochrony chemicznej nie znają. Ech, człowiek za słabo się zna, no i robi takie błędy. Da się coś teraz zrobić?
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
ewikk77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2010, o 21:21

Post »

Może "zdezynfekować" opryskiem miedziowym, chociaż nigdy na jesień nie praktykowaliśmy.
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ewikk77 pisze:Może "zdezynfekować" opryskiem miedziowym, chociaż nigdy na jesień nie praktykowaliśmy.
Topsinem.

P.S.
A najlepszy termin dla cięcia wilków to właśnie sierpień i na tym bazuj w miarę możliwości.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
jars
100p
100p

Post »

ERNRUD pisze: Topsinem.

P.S.
A najlepszy termin dla cięcia wilków to właśnie sierpień i na tym bazuj w miarę możliwości.
Dzięki za podpowiedź. Miałem właśnie użyć Miedzianu przy okazji jesiennego pryskania brzoskwini na kędzierzawość. Ale mam gdzieś jeszcze buteleczkę Topsinu, więc jutro prysnę po jabłonkach. Czy może poczekać z opryskiem aż liście całkiem opadną? Wilki ciąłem zawsze w marcu. W tym roku zacząłem w sierpniu (żeby trochę odsłonić dojrzewające owoce - nawet lżej się tnie niż takie zdrewniałe wiosną), ale zdążyłem tylko na 3 drzewach i to tylko częściowo.
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tnąc wilki wiosną, pobudzasz drzewo do wydawania nowych.
Cięcie letnie natomiast osłabia wzrost - nie ma już kiedy wydać nowych wilków, a te, które pojawiają się na drugi rok są znacznie słabsze.
Pozdrawiam. Ernest
Awatar użytkownika
jars
100p
100p

Post »

No właśnie też mi się tak zdawało. Przez lata ciąłem wilki w marcu, bo tak zawsze robił mój ojciec. I co roku coraz więcej ich trzeba było usuwać. Aż się chciało załatwić problem jedną operacją piły :evil: W przyszłym roku postaram się faktycznie zrobić operację w sierpniu.
Erneście, podpowiedz jeszcze kiedy zrobić ten oprysk topsinem? Jak najszybciej?
Pozdr.
Jarek
Awatar użytkownika
ERNRUD
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z reguły oprysk ten stosujemy po wiosennym cięciu.
Jeśli jednak cięcie odbyło się jesienią to trzeba to zrobić jak najszybciej, aby uniemożliwić infekcję patogenom kory.
Pozdrawiam. Ernest
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”