Trawa czy wyrośnie,kiedy wyrośnie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Trawa czy wyrośnie ?:(
Jak masz potrzebę, to możesz, ale lepiej żebyś nie miał potrzeby chodzić po zasianej trawie, chodząc z pewnością nie zrobisz jej krzywdy, najwyżej pozostawisz nierówności na ziemi po butach.
- -JERRY-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 lip 2011, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
i wszystko jasne
- bako82
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 cze 2011, o 18:29
Chciałem się podzielić z Wami moimi spostrzeżeniami n/t wyrywania chwastnicy jednostronnej. Ostatnio pielenie chwastnicy zajmowało mi tak wiele czasu, bo jej niskie płożenie bardzo utrudnia wyrywanie, więc wpadłem na pomysł, żeby trochę sobie pomóc. Znalazłem w moim warsztacie ściągacz do spinek samochodowych, który bardzo mi tą czynność ułatwił i przyśpieszył, więc jakby ktoś coś takiego albo podobnego posiadał, to polecam, bo bardzo ułatwia to żmudne wyrywanie.
- bako82
- 0p - Nowonarodzony
Mam jeszcze pytanie do znawców tematu dotyczące chwastnicy jednostronnej. Po ostatnim siewie trawy "Weekend" firmy Agroland w zupełnie innym miejscu niż w tym, w którym mam problem z chwastnicą zauważyłem, że po za trawą znowu chyba zaczyna wychodzić chwastnica jednostronna. Wcześniej nie miałem w ogóle problemu z tym chwastem, w moim otoczeniu, czy na przyległych działkach i polach również on nie występuje. Czy to możliwe, że ta trawa jest tak bardzo zanieczyszczona, że znajdują się w niej nasiona chwastnicy? Po obejrzeniu garści nasion tej trawy zauważyłem, że znajdują się w niej również jakieś małe ciemne nasionka około 1/3 do 1/2 długości nasion trawy. Czy to może być chwastnica? Chyba muszę wysiać w doniczce żeby się upewnić.
- po_ziomka
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2011, o 11:55
Też podejrzewałam,że to w nasionach jest ta chwastnica ale wyszła mi też ona w innym obszarze działki -wcześniej oczyszczonym z perzu.
W dodatku wyrosła razem z lebiodą
A tam trawy nie wysiewałam....
Więc na 100% to nie nasiona.
Wczoraj natomiast wysiałam trawę wokół domu a dziś cały dzień odganiam wróble!
Chyba pójdę porozwieszać paski folii na płocie
W dodatku wyrosła razem z lebiodą
A tam trawy nie wysiewałam....
Więc na 100% to nie nasiona.
Wczoraj natomiast wysiałam trawę wokół domu a dziś cały dzień odganiam wróble!
Chyba pójdę porozwieszać paski folii na płocie
- bako82
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki za odpowiedź, może faktycznie zbieg okoliczności, że tam gdzie siałem trawę wychodzi chwastnica. Z tymi wróblami też mam problem, a radzę sobie w ten sposób, że kruszę im suchego chleba i jakoś się od trawy odczepiły
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie zmorą są gołębie
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
- AgAlinek
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 21 cze 2010, o 10:56
Witam w tym roku posiałam trawę (koniec maja) na trudnym terenie.
Jesienią teren spryskany środkiem chwastobójczym, po zimie ziemia została 2 razy przeorana, usunięta stara darnina dowieziona nowa ziemia.
Trawa ładnie wyrosła jednak jest w niej bardzo dużo chwastów szczególnie oset oraz bardzo mocno wybija "stara trawa".
Moje pytanie czy można tak młoda trawę potraktować środkiem chwastobójczym? czy na razie tylko kosić a oprysk w przyszłym roku?
Jesienią teren spryskany środkiem chwastobójczym, po zimie ziemia została 2 razy przeorana, usunięta stara darnina dowieziona nowa ziemia.
Trawa ładnie wyrosła jednak jest w niej bardzo dużo chwastów szczególnie oset oraz bardzo mocno wybija "stara trawa".
Moje pytanie czy można tak młoda trawę potraktować środkiem chwastobójczym? czy na razie tylko kosić a oprysk w przyszłym roku?
- misiaczekm
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 paź 2009, o 19:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kosić, oprysk w przyszłym... ostatecznie pędzelek i po listku Roundupem.
- po_ziomka
- 10p - Początkujący
- Od: 7 cze 2011, o 11:55
AgAlinek raczej bym się zastosowała do porady misiaczekm...taka młoda trawa jest bardziej wrażliwa niż starsza
bako82 jakoś wróble się boją tych folii...mam naprzemiennie niebieską(ponoć się tego koloru boją ) i taką ostrzegawczą biało czerwoną. Śmiejemy się ,że wygląda to jak suszące się krawaty członków partii Leppera
a moja trawa,ta co już dawno wzeszła dosyć różni się wysokością i grubością...
przed koszeniem wygląda jak "fala".... może dlatego ,że tam są 3 rodzaje trawy i któryś potrzebuje więcej czasu aby się wzmocnić?
marrcin widziałam Twój ogród na allegro!:)
Kupowaliśmy trawę u tego samego sprzedawcy ale inny jej rodzaj
Ty masz EXLUSOR a moja to Sahara Oaza
bako82 jakoś wróble się boją tych folii...mam naprzemiennie niebieską(ponoć się tego koloru boją ) i taką ostrzegawczą biało czerwoną. Śmiejemy się ,że wygląda to jak suszące się krawaty członków partii Leppera
a moja trawa,ta co już dawno wzeszła dosyć różni się wysokością i grubością...
przed koszeniem wygląda jak "fala".... może dlatego ,że tam są 3 rodzaje trawy i któryś potrzebuje więcej czasu aby się wzmocnić?
marrcin widziałam Twój ogród na allegro!:)
Kupowaliśmy trawę u tego samego sprzedawcy ale inny jej rodzaj
Ty masz EXLUSOR a moja to Sahara Oaza
- zywik
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Mam takie pytanie: Co które koszenie należy używać mulczowania, bo usłyszałem że raz na dwa koszenia z koszem robimy koszenie z mulczowaniem... Zaznaczę, że koszę regularnie co tydzień :]
pozdrawiam
pozdrawiam
Ministerstwo Książki
Witam.
Dziś jest jedenasty dzień jak posiałem trawę a wygląda jak u łysego pojedyncze włosy na głowie, gdzieniegdzie są gęstsze kępki o wysokości ok. 8cm pojedyncze kłoski 3-4cm. Teren pod siew przygotowałem bardzo dokładnie i tak jak zalecają ogrodnicy. Na trzeci dzień po posianiu trawy była trzydniowa ulewa, nasiona wypłynęły na wierzch a tam gdzie mam spadki terenu część z niej popłynęła za ogrodzenie, na równym terenie porobiły się skupiska gdzie nasion jest więcej, po dokładnym przyjrzeniu się nasionom zauważyłem, że w większości wyglądają jak plewy nie znam się zupełnie na nasionach, ale wydawało mi się, że w łusce powinno być nasionko a tu sama otwarta łuska, pomyślałem - cholera gdzie podziały się nasiona przecież kupiłem bardzo dobrą trawę na tereny piaszczyste uznanej Holenderskiej firmy o składzie po 40% kostrzewy trzcinowej Asterix i Tomahawk oraz 20% życiny trwałej Temprano, czy to przyczyna Tej ulewy a może to jakaś podróbka nasion a może nasiona traw mają tak wyglądać, nie wiem, co mam myśleć. Wysiałem 25 kg trawy na 600m2 a zalecenia były 10kg na 400-500m2 i taki efekt - to szok.
Na całym terenie powstały ciemniejsze plamy gruntu gdzie słabo wsiąka woda jak podlewam, zdziwiło mnie to, bo teren mam piaszczysty z bardzo słabą glebą, czy to wina tej trzydniowej ulewy? Pojawiły się pierwsze listki jakiegoś chwastu. Proszę o poradę, co mam z tym zrobić.
Pozdrawiam.
Dziś jest jedenasty dzień jak posiałem trawę a wygląda jak u łysego pojedyncze włosy na głowie, gdzieniegdzie są gęstsze kępki o wysokości ok. 8cm pojedyncze kłoski 3-4cm. Teren pod siew przygotowałem bardzo dokładnie i tak jak zalecają ogrodnicy. Na trzeci dzień po posianiu trawy była trzydniowa ulewa, nasiona wypłynęły na wierzch a tam gdzie mam spadki terenu część z niej popłynęła za ogrodzenie, na równym terenie porobiły się skupiska gdzie nasion jest więcej, po dokładnym przyjrzeniu się nasionom zauważyłem, że w większości wyglądają jak plewy nie znam się zupełnie na nasionach, ale wydawało mi się, że w łusce powinno być nasionko a tu sama otwarta łuska, pomyślałem - cholera gdzie podziały się nasiona przecież kupiłem bardzo dobrą trawę na tereny piaszczyste uznanej Holenderskiej firmy o składzie po 40% kostrzewy trzcinowej Asterix i Tomahawk oraz 20% życiny trwałej Temprano, czy to przyczyna Tej ulewy a może to jakaś podróbka nasion a może nasiona traw mają tak wyglądać, nie wiem, co mam myśleć. Wysiałem 25 kg trawy na 600m2 a zalecenia były 10kg na 400-500m2 i taki efekt - to szok.
Na całym terenie powstały ciemniejsze plamy gruntu gdzie słabo wsiąka woda jak podlewam, zdziwiło mnie to, bo teren mam piaszczysty z bardzo słabą glebą, czy to wina tej trzydniowej ulewy? Pojawiły się pierwsze listki jakiegoś chwastu. Proszę o poradę, co mam z tym zrobić.
Pozdrawiam.
Spokojnie czekać (sam miałem ten sam problem i TADEUSZ zdecydowanie kazał czekać). Czekanie wynagrodzi zielony dywan