Szpinak warzywny( Spinacia oleracea )
Re: Szpinak ( Spinacia oleracea )
W zasadzie teraz to już do gruntu. Posianie rozsady miało sens jakiś miesiąc temu
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja wczoraj siałam kolejną partię szpinaku w tuneliku, tym razem Greta F1
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
U mnie poszedł bezpośrednio do gruntu matador i nowozelandzki. Mam nadzieje że zdąży urosnąć bo w to miejsce ma iść fasolka karłowa.
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
przemek1136 I jak tam twój szpinak Zagościł już w gruncie?
A w ogóle to czy rozsadę szpinaku pikuje się
A w ogóle to czy rozsadę szpinaku pikuje się
-
Tak mój szpinak w końcu dzisiaj wylądował w gruncie. Dodatkowo dosiałem 3 rzędy. Ale nornice zdążyły już 2 sadzonki wypchnąć z ziemi. Zapowiada się ostra walka. Co do pikowania to może się nie udać. Ja przesadzałem sadzonki wybijając z minidoniczki z dużą ilością ziemi.
arty Szpinak nowozelandzki wsadzony teraz do gruntu może nie przeżyć. Jest wrażliwy na niskie temperatury.
- Ika2008
- Od: 24 maja 2013, o 08:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mój szpinak (siany chyba 22-go 03.) wreszcie wylazł z ziemi, coś długo mu szło.Ale widzę,że posiałam zdecydowanie za gęsto.
Pozdrawiam, Marta.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
Ja do gruntu siałam chyba tydzień temu i już powschodził, teraz dużo u mnie deszczu pada i szybko rośnie ale też wysiałam za gęsto
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
Ale szpinak posiany gęsto świetnie sobie radzi, ja zawsze sieje gęsto i jest dorodny. Zrywam większe liście i na to miejsce rosną kolejne.
lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mój mały raj- ogród Magdy
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 25 mar 2014, o 13:56
Witam, mam problem z moim szpinakiem. W pewnym momencie jego listki zaczęły blednąć, są jaśniutko zielone. Jakoś wolniej rośnie ale najbardziej niepokoi mnie fakt, że liścienie obumierają. Wydaje mi się że za wcześnie, szpinak ma tylko 2-4 liście właściwe. Nasiona zostały wysiane do ziemi do warzyw Kronen.
W niektórych doniczkach obecny jest biały nalot na ziemi, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, bo rośliny te są identyczne z pozostalymi gdzie na ziemi nic nie widac.
W niektórych doniczkach obecny jest biały nalot na ziemi, ale nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, bo rośliny te są identyczne z pozostalymi gdzie na ziemi nic nie widac.
przemek 1136
Jakie masz sposoby walki z nornicami? U mnie też się pojawiły. Na razie próbuję je odstraszać karbidem sypanym do tuneli.
Jakie masz sposoby walki z nornicami? U mnie też się pojawiły. Na razie próbuję je odstraszać karbidem sypanym do tuneli.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam wszystkich, przeglądając forum wpadłem na ten watek i spieszę donieść ze ja już swój szpinak jadłem w tym roku dwa dni emu przeprowadziłem pierwszy zbiór. Dodam tylko ze szpinak wykiełkował dość szybko w "wysiałem" go w grudniu gdy temperatura była na poziomie 8stopni licząc ze podrośnie i będzie szybko na wiosnę. Nie wyrósł zimą ale jest teraz. Przyznam się też zę od 2 tygodni jest osłonięty tunelem foliowym. Który czeka na pomidory papryki i bakłażany.
-