Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.
Magda, odpisałam Ci w innym wątku. Ten wątek jest o ogórkach, więc go nie zaśmiecajmy.
Pozdrawiam! Gienia.
Gdzieś tu na forum widziałem ustrojstwo do podwiązywania ogórków. Wbija się się to w ziemię przed rośliną, z dwóch stron przywiązuje się sznurek i przywiązuje do poprzeczki na górze. Następnie ogórki przetyka się przez te dwa równoległe do siebie sznurki. Czy ktoś wie, jak to się fachowo nazywa?
Pozdrawiam
Adam
Adam
Wygląda jak przędziorek, zobacz na odwrotnej stronie liścia, jeśli masz dobry wzrok to wypatrzysz, były by tam malutkie , naprawdę bardzo małe owady, mniejsze niż milimetr, jeśli masz lupę to będzie lepiej, wolno się poruszają, sprawdź też w necie jak wyglądają.
np.http://owocewarzywakwiaty.pl/warzywa/ak ... owiec.html
- jerrysia26
- 50p
- Od: 2 kwie 2014, o 18:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jasne, przepraszam.gienia1230 pisze:Magda, odpisałam Ci w innym wątku. Ten wątek jest o ogórkach, więc go nie zaśmiecajmy.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Czy o to Ci chodzi? To są szpilki do mocowania włókniny kupowane pewnie ze 4 albo 5 lat temu w ogrodniczym , niestety takich samych już nie spotkałam tzn szpilki spotkałam ale bez tych łuczków coby sznurek zahaczyć, miały tylko główkę tak jak gwóźdź.ABan pisze:Gdzieś tu na forum widziałem ustrojstwo do podwiązywania ogórków. Wbija się się to w ziemię przed rośliną, z dwóch stron przywiązuje się sznurek i przywiązuje do poprzeczki na górze. Następnie ogórki przetyka się przez te dwa równoległe do siebie sznurki. Czy ktoś wie, jak to się fachowo nazywa?
Pozdrawiam! Gienia.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
dyrydyry7 pisze:Wygląda jak przędziorek, zobacz na odwrotnej stronie liścia, jeśli masz dobry wzrok to wypatrzysz, były by tam malutkie , naprawdę bardzo małe owady, mniejsze niż milimetr, jeśli masz lupę to będzie lepiej, wolno się poruszają, sprawdź też w necie jak wyglądają.
Przędziorków brak.
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
Może one głodne ??? Mają bardzo mało0 miejsca, a są już dość spore.
To tak na "chłopski rozum".
To tak na "chłopski rozum".
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Czy to nie są przypadkiem objawy braku magnezu
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
podjadek Zagłodziłeś swoje ogórki. Wygląda na niedobór azotu i magnezu. Najłagodniej doprowadzisz rośliny do normalnego stanu podlewając roztworem np. Florowitu. Inna sprawa, że jeszcze trochę muszą pomęczyć się w kubeczkach. Jeżeli będziesz je przesadzał do większych pojemników to może lepiej zamiast podlania zastosować oprysk nawozem. Problemem może też być zbyt kwaśne podłoże.
Gienia 1230
Tak, o coś takiego mi chodziło. Wielkie dzięki.
Tak, o coś takiego mi chodziło. Wielkie dzięki.
Pozdrawiam
Adam
Adam
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
Też mi się wydaje, że są to jakieś niedobory tylko:przemek1136 pisze:podjadek Zagłodziłeś swoje ogórki. Wygląda na niedobór azotu i magnezu. Najłagodniej doprowadzisz rośliny do normalnego stanu podlewając roztworem np. Florowitu. Inna sprawa, że jeszcze trochę muszą pomęczyć się w kubeczkach. Jeżeli będziesz je przesadzał do większych pojemników to może lepiej zamiast podlania zastosować oprysk nawozem. Problemem może też być zbyt kwaśne podłoże.
Dlaczego jeśli ziemia z hollasu uniwersalna 0,6kg/m3 nawozu.
Podlewane Florovitem 4-6-8 3ml/l do każdego podlewania.
Z czterech trzy tak wyglądają.
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Czy Twoje kubeczki mają otwory w spodzie i czy korzenie nie zbiły się na dnie pojemniczków? Zobacz czym różni się 4 pojemniczek.