Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
Re: Papryka do gruntu. Część 4
Daj glebę do analizy a być może dowiesz się dlaczego papryka nie chce Ci rosnąć.
- Cinka80
- 50p
- Od: 13 mar 2011, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki, będę musiała tak zrobić. Chociaż do pomidorów i ogórków nie mam zastrzeżeń, oczywiście nie biorę pod uwagę poprzedniego lata kiedy to powódź zniszczyła wiele roślin....
A tymczasem poczytam sobie paprykowe wątki i zrobię notatki, dopóki mam jeszcze prąd, bo ostatnio...
A tymczasem poczytam sobie paprykowe wątki i zrobię notatki, dopóki mam jeszcze prąd, bo ostatnio...
To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia...
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A napisz gdzie ją sadzisz. U mnie ta co była w słońcu wyrosła dużo wyższa (niestety tylko pół jednej grządki było w takim miejscu). Dodatkowo cały ogródek mam osłonięty od wiatrów. Zabrakło mi ok 1 miesiąca lata dla papryki
- Cinka80
- 50p
Dotychczas miałam papryczki w dobrze nasłonecznionej szklarni. Może było jej tam za gorąco.....
Może bym spróbowała na grządce pod chmurką po prostu....
Może bym spróbowała na grządce pod chmurką po prostu....
-
Jak w szklarni to przede wszystkim oddaj glebę do analizy jak pisze forumowicz, bo szklarnia pewnie stoi już kilka lat i nawozy są używane.
A spróbuj sobie kilka różnych odmian papryki posadzić pod chmurką (u mnie będzie w bardzo słonecznym miejscu, osłonięta od północy i wschodu).
A spróbuj sobie kilka różnych odmian papryki posadzić pod chmurką (u mnie będzie w bardzo słonecznym miejscu, osłonięta od północy i wschodu).
- Cinka80
- 50p
Zawsze myślałam że w szklarni będą miały dobrze
Koniecznie muszę tą glębę do analizy dać, chociaż nawet w tym roku na akcji wymiany nasion nie zamówiłam papryki bo się zniechęciłam nieco.....
Koniecznie muszę tą glębę do analizy dać, chociaż nawet w tym roku na akcji wymiany nasion nie zamówiłam papryki bo się zniechęciłam nieco.....
-
Tu sporo osób uprawia w szklarni papryki. Może opisz dokładniej jak to u Ciebie wygląda: czy przewiew był, wilgotność w szklarni, temperatura, jak podlewana, czy wodą z beczki czy taką ze studni/rurociągu. A może opisz co się z papryką dokładnie dzieje, czy ma zmiany na liściach itp. U mnie np 1 krzaczek się rozsypał (wcześniej liście się zrobiły fioletowe), po dotknięciu zostawały w dłoni (krzak był mniejszy od pozostałych, szybko przestał rosnąć).
Zbierz nasionka z owoców papryki i takie możesz przetestować (ja tak zebrałam trochę słodkiej - w tym jakąś hiszpańską, co kupiłam do upieczenia i prawie całą na surowo pożarłam taka pyszna). Nie jest pewne, że powtórzą cechy, ale zawsze to jakiś test pod kątem uprawy.
Zbierz nasionka z owoców papryki i takie możesz przetestować (ja tak zebrałam trochę słodkiej - w tym jakąś hiszpańską, co kupiłam do upieczenia i prawie całą na surowo pożarłam taka pyszna). Nie jest pewne, że powtórzą cechy, ale zawsze to jakiś test pod kątem uprawy.
- Cinka80
- 50p
Woda z wanienki odstana, wcześniej pochodząca ze źródełka - u mnie z oczka wodnego. Przez 3 lata nie udało mi się wyhodować zadowalającej mnie papryki, owszem były jakieś małe ale nie takie i nie w takich ilościach jakie bym chciała. A bardzo wybredna nie jestem...
Szklarnia wietrzona z dwóch stron i po bokach otwierane okienka
A krzaczek stoi w miejscu prawie, nie chce rosnąć, liście i zalążki kwiatów opadają....
Szklarnia wietrzona z dwóch stron i po bokach otwierane okienka
A krzaczek stoi w miejscu prawie, nie chce rosnąć, liście i zalążki kwiatów opadają....
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Daj koniecznie ziemię do analizy. U mnie z kolei w szklarni mam ładną paprykę, a pod chmurką mało i małe. Ale po prostu papryka lubi wilgoć a ja mam glebę bardzo przepuszczalną, nie trzymającą wilgoci.
Cinka80, a może to sprawka szarej pleśni, że opadają ci kwiaty
Cinka80, a może to sprawka szarej pleśni, że opadają ci kwiaty
- Cinka80
- 50p
Re: Papryka w tunelu- odmiany, uprawa.
Szarej nie było ani na papryce, ani na pomidorach czy ogórkach w tej samej szklarni. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko zbadać glebę w takim razie. dziękuje serdecznie za porady
jak wysiewacie już papryki z przeznaczeniem do tunelu .? u mnie dziś poszły w ziemie nasiona papryki :
Nocera giallo x 5
Jalapeno orange x 4
Yolo Wonder x 5
Marta Polka x 4
Lombardo x 5
Jalapeno x 4
Oleńka x 5
Nokturn x 5
Pomidorowa x 5
Ożarowska x 5
Telimena x 5
Nocera giallo x 5
Jalapeno orange x 4
Yolo Wonder x 5
Marta Polka x 4
Lombardo x 5
Jalapeno x 4
Oleńka x 5
Nokturn x 5
Pomidorowa x 5
Ożarowska x 5
Telimena x 5
pozdrawiam Tomasz
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
Domowo- czyli mój kawałek zieleni
- Vkris
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 23 lut 2014, o 16:57
Dziś poszły do moczenia Peperoni, Piri Piri, Cayenne Slim, Cayenne yellow oraz papryka słodka- czerwona, zielona, żółta i pomarańczowa. Łącznie chcę uzyskać ok 100 sadzonek i wszystko sruuu do tunelu
Jutro wylądują na wacikach i liczę na ich szybkie skiełkowanie nad kaloryferem.
Nasiona odkażam czosnkiem.
Jutro wylądują na wacikach i liczę na ich szybkie skiełkowanie nad kaloryferem.
Nasiona odkażam czosnkiem.
Pozdrawiam,
Krzysiek
Krzysiek
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeszcze fioletowej ci brakuje A jaka to odmiana ta zielona? Coś obiło mi się o uszy,że zielonej papryki nie ma- jeśli jest zielona,to po prostu jest niedojrzała i wraz z osiągnięciem dojrzałości zmieni kolor.
Pozdrawiam serdecznie- Ela