Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .
-
- 200p
- Od: 26 gru 2011, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Zanim zakwitną na balkonie i w ogrodzie .
drakka aksamitka to po begonii semperflorens druga najważniejsza roślina rabatowa i dużo się jej sprzedaje. Kiedyś do skarlania używałem CCC, zabieg i po zabiegu wymaga pochmurnej pogody (żeby uniknąć plamienia liści)
Uprawa prosta na substracie standartowym w chłodnym tunelu, jednak powyżej 0.
juna Podlewanie roślin na wieszakach za pomocą nawadniania kropelkowego, podlewanie ręczne tylko przy podawaniu nawozu. Ziemię, właściwie substrat, kupuję - przywożą na miejsce z Estonii - firma Novarbo. Robiłem też na substracie z Hollasu, ale z zakładu na Łotwie, bardzo dobra, choć droższa jest Hawita, od nich najlepszy jest substrat cegiełkowy biały z glinką.
Uprawa prosta na substracie standartowym w chłodnym tunelu, jednak powyżej 0.
juna Podlewanie roślin na wieszakach za pomocą nawadniania kropelkowego, podlewanie ręczne tylko przy podawaniu nawozu. Ziemię, właściwie substrat, kupuję - przywożą na miejsce z Estonii - firma Novarbo. Robiłem też na substracie z Hollasu, ale z zakładu na Łotwie, bardzo dobra, choć droższa jest Hawita, od nich najlepszy jest substrat cegiełkowy biały z glinką.
Uszczykiwanie surfinii w amplach. 1 raz po 7 dniach od posadzenia, zaraz po posadzeniu podlanie starterem z petersa, kolejne gdy odbicia maja po 3-4cm i 3 uszczykiwanie gdy roślina już wychodzi z doniczki. Czasem odmiany silne rosnące jak conchita z plantpolu 4 razy są uszczykiwane. Tylko że sadzę je już w 5 tygodniu po 3 sadzonki.Trzeba pamiętać że każdy taki zabieg opóźnia kwitnienie. Ample podlewam ręcznie bez kropelkowego ponieważ przy kropelkowym łatwo o zalanie rośliny. Podlanie 5tys ampli zajmuje trochę czasu ale łatwiej kontrolować wilgotność a to ważne przy nie których gatunkach takich jak no mini surfinia czy bacopa.
Czy mogę poprosić o wyjaśnienie nieznanego mi slowa____ skarlanie.Co to znaczy?
Skarlacz to np. Ccc.bonzi, b-nine czy popularny na zboża antywylęgacz, środek chemiczny stymulujący wzrost rośliny.
Działa na zasadzie hamowania jej wzrostu w górę lecz nie wpływa to na liczbę odbić pędów bocznych.
Rośliny są bardziej krępe. Skarlanie petunii w końcowej fazie wzrostu toprexem w dawce 0.05. podciąga bardzo ładnie kolor kwiatka.
Poprawiłam pisownię. Iwona
Działa na zasadzie hamowania jej wzrostu w górę lecz nie wpływa to na liczbę odbić pędów bocznych.
Rośliny są bardziej krępe. Skarlanie petunii w końcowej fazie wzrostu toprexem w dawce 0.05. podciąga bardzo ładnie kolor kwiatka.
Poprawiłam pisownię. Iwona
Dziękuję za odp.
Nigdy o takim zabiegu nie słyszałam.ale dobrze wiedzieć na przyszłość.
Pozdrawiam
Krystyna
Nigdy o takim zabiegu nie słyszałam.ale dobrze wiedzieć na przyszłość.
Pozdrawiam
Krystyna
Zabieg należy dość ostrożnie stosować ponieważ można tak skarlić roślinę, że urośnie tzw. "kapusta". Lepiej częściej słabym roztworem niż raz a za mocnym.
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Mariuszu, mam taki natłok wiedzy na ogromnej ilości kartek że muszę podsumować nie wyjaśnione.
Lobelię: doniczkujemy w marcu, nawozimy nawozem zrównoważonym, od momentu pąków fioletowym uniwersolem ( 2-2-6 )( Zibi poleca nawożenie od fazy liścia do pojawienia się pąków Fertiplant 10-52-10 a od fazy pąka 10-20-30) i skarlamy tylko jak często, kiedy?
Aksamitka: moja jest teraz w fazie wypuszczania liści właściwych, nie nawozimy, kiedy dostaną pąk kwiatowy podajemy nawóz 10-20-30 ( propozycja Zibiego)
Osteospermum:wysiewałam.. pisałeś o sadzonkach, ale idąc tokiem rozumowania to czy od momentu liscia właściwego nawożę nawozem z przewagą azotu i fosforu, tylko nei wiem od kiedy z przewagą potasu? Help
Gazania i Dalia też jestem w ciemnym zaułku..
Lobelię: doniczkujemy w marcu, nawozimy nawozem zrównoważonym, od momentu pąków fioletowym uniwersolem ( 2-2-6 )( Zibi poleca nawożenie od fazy liścia do pojawienia się pąków Fertiplant 10-52-10 a od fazy pąka 10-20-30) i skarlamy tylko jak często, kiedy?
Aksamitka: moja jest teraz w fazie wypuszczania liści właściwych, nie nawozimy, kiedy dostaną pąk kwiatowy podajemy nawóz 10-20-30 ( propozycja Zibiego)
Osteospermum:wysiewałam.. pisałeś o sadzonkach, ale idąc tokiem rozumowania to czy od momentu liscia właściwego nawożę nawozem z przewagą azotu i fosforu, tylko nei wiem od kiedy z przewagą potasu? Help
Gazania i Dalia też jestem w ciemnym zaułku..
-
- 200p
Trudno doradzić gdy jest za dużo niewiadomych, nie wiem jakie uprawiasz odmiany - są takie, które rosną mocniej - wymagają częściejszego skarlania, odmiany o zwartym pokroju często jeden, dwa zabiegi. Odmiana petunii FINITY nie potrzebuje go wcale. I takie odmiany najlepiej dobierać. Nad daliami z nasion trudno zapanować, odmianę DAHLIETTA sadzimy w marcu, raz skarlanie, dwa razy nawóz i giełda. Nie wspominam o cenie, którą się uzyskuje za porządny wyrób. Mankamentem jest zakup sadzonek - dość drogich.
Lobelie w zasadzie dwa razy skarlić (pirwszy słabym, drugi ciut większym stężeniem) Nawóz w nadmiarze jest dla lobelii niebezpieczny, tutaj zalecam dawki cienkie, lepiej mniej niż przedobrzyć. Przy uprawie na osmocote tylko lekki potas przed kwitnieniem. Przy nawożeniu roślin bardziej żarłocznych proporcje składników nie są aż tak bardzo istotne, są inne czynniki wpływające na wzrost jak przebieg pogody, ogólne warunki uprawowe w obiekcie - każdy jest inny. Mam tak, że niektóre rośliny mają "ulubioną" część tunelu- tam mają co roku swoje miejsca.
Lobelie w zasadzie dwa razy skarlić (pirwszy słabym, drugi ciut większym stężeniem) Nawóz w nadmiarze jest dla lobelii niebezpieczny, tutaj zalecam dawki cienkie, lepiej mniej niż przedobrzyć. Przy uprawie na osmocote tylko lekki potas przed kwitnieniem. Przy nawożeniu roślin bardziej żarłocznych proporcje składników nie są aż tak bardzo istotne, są inne czynniki wpływające na wzrost jak przebieg pogody, ogólne warunki uprawowe w obiekcie - każdy jest inny. Mam tak, że niektóre rośliny mają "ulubioną" część tunelu- tam mają co roku swoje miejsca.
- drakka
- 500p
- Od: 4 lip 2016, o 23:26
Ok czyli w zasadzie na czuja i objawowo
Dziękuję.
Dziękuję.
Mariusz a ty stoły masz podsypane czymś?
Czy na samej foli doniczki kładziesz?
Czy na samej foli doniczki kładziesz?
Damian
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
Stoły podsypywano np. piaskiem przed zastosowaniem mat podsiąkowych. Teraz to ich zadaniem jest utrzymać wilgoć.
Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
-
- 200p
Trochę inaczej: Stoły wypoziomowane, na tym folia, na folii mata podsiąkowa, na macie folia perforowana czarna.
Ja miałem w tamtym sezonie piasek na stołach i zastanawiam się czy tego nie zmienić.
Jaskry przeniosłem do przydomowego tunelika który jest ogrzewany .
Mariusz a jak ty hodujesz jaskry ?
Jaskry przeniosłem do przydomowego tunelika który jest ogrzewany .
Mariusz a jak ty hodujesz jaskry ?
Damian