Stewia (Stevia rebaudiana)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
seba1304
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 lut 2013, o 16:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Stewia

Post »

Ja dziś patrze i widze ze jedna kiełkuje ;:108 jak się rozwiną to wstawie zdjęcia.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Poczytałam i stwierdziłam że warto spróbować a może się uda i będę mieć swoją roślinkę
pojechałam i w ogrodniczym kupiłam nasiona Obrazek

mam nadzieję że chociaż jedno nasionko wykiełkuje :wit
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Kontakt:

Post »

To ja się z Wami podzielę najnowszymi informacjami :) Na parapet wysiałam stewię już jakieś 2 tygodnie temu i do tej pory nic nie widać. Parapet jest od strony północno - wschodniej, nie włączam tam kaloryfera, podejrzewam że ma ok. 15-18 stopni ciepła. Bazylia i trawa cytrynowa zasiana w tym samym terminie wschodzą bez problemu. Postanowiłam poeksperymentować i wysiałam 4 nasionka stewii na wacik i postawiłam w łazience obok kaloryfera. Zrobiłam to 11 lutego a dziś już wszystkie wykiełkowały! Prawie bym nie zauważyła bo mają takie białe, delikatne kiełki - podejrzewam że jutro miałabym już problem bo lekko zaczęły wrastać w wacik. Jak zgram i obrobię zdjęcia to Wam pokażę. W każdym razie morał taki - warto stewię wykiełkować w łazience :lol: Teraz wsadziłam kiełki do ziemi na głębokość ok. 0.5cm, przykryłam folią i znowu poszły pod kaloryfer. Jak pokaże się część naziemna to wystawię na parapet do słońca.

Pozdrawiam Was ciepło! :)
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p

Post »

Basia86 to ja też tak spróbuję :wit
Awatar użytkownika
grosik
200p
200p
Od: 30 sty 2012, o 16:56

Post »

wysiałam własne nasionka stewii dzisiaj, zobaczymy kiedy ruszą i czy w ogóle bo przykryłam je ziemią...
Pozdrawiam ciepło, Gosia ;)
Nasze rodzinne eskapady i nie tylko
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ja rok temu wysiałam całą paczkę nasion stewii od Legutko. Na całą paczkę, wykiełkowały tylko 2 sztuki. Przesadziłam je wraz z pomidorami w maju do ogródka.

Mnie stewia w ogóle nie przypadła do gustu. W smaku, słodka - to prawda - ale smak daleki od cukru, bardziej jak aspartam czy podobny temu słodzik. I tak sobie rosła moja stewia, nieużywana aż ją przymrozek skosił.
To raczej nie dla mnie :) Aczkolwiek... zawsze warto spróbować czegoś nowego.
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Kontakt:

Post »

grosik pisze:wysiałam własne nasionka stewii dzisiaj, zobaczymy kiedy ruszą i czy w ogóle bo przykryłam je ziemią...
Powodzenia :) Daj znać jakie będą postępy :)

Ja w sumie zapomniałam, że miałam Wam pokazać zdjęcia jak moja stewia wykiełkowała. Fotorelację znajdziecie tutaj: http://www.slonecznybalkon.pl/2013/02/k ... cytrynowa/

Właściwie na waciku wykiełkowały wszystkie 4 nasionka, a po zasadzeniu do ziemi listki pojawiły się tylko z dwóch. Może reszta też się pokaże? Zobaczymy :)
Awatar użytkownika
caliel
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 paź 2011, o 22:06

Post »

Witam

Ja właśnie dziś posiałam nasionka firmy Vilmorin. Dłuugo na nie czekałam w ogrodniczym- od grudnia :) Zobaczymy czy warto. Do podłużnej doniczki wsypałam kwaśną ziemię a w zasadzie torf ogrodniczy, na wierzch w odległości ok1,5 cm w dwóch rzędach "wsiałam" nasionka. Nie pzykrywałam ziemią.Spryskałam odstaną wodą w temp.pokojowej, doniczkę nakryłam przezroczysta folią, obwiązałam gumką, zrobiłam kilka dziurek w folii i postawiłam na oknie. Zostawie na noc lampkę nad doniczką. Podobno potrzebuje doswietlania i ciepła. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Pozdrawiam
Karlos
barkaskarfre
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:33

Post »

Witam
Też kupiłem nasiona Stewi f. Legutko 2 paczki.
Do Basia86 : gratuluję wschodów ; a do jakiej ziemi dałaś nasionka podkiełkowane ?
Do Renata1962 : i jak wschody "wacikowe" ?
Do Caliel: życzę powodzenia.
Do Grosik : i jak wzeszły stewie z własnych nasion ?
A poza tym czy ziemia do wysiewania stewi powinna być kwaśna, a może do siewek , a może zmieszana z piaskiem ?
A czy warto zaprawiać nasionka ?

Ma ktoś doświadczenie jaka ziemia winna być ?

Bo w tej chwili ma ziemię Substrala do wysiewów z piaskiem ( 2:1 objętościowo) i w taką będę wysiewał inne nasionka: pomidory, majeranek, truskawka Temtation, Estragon i zastanawiam się czy Stewia też może być w taką ziemię ?.

Co na to doświadczeni forumowicze.

Z góry dziękuję za dyskusję.

Pozdrawiam Barkaskarfre (Alfred).
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Kontakt:

Post »

barkaskarfre pisze:Witam
Też kupiłem nasiona Stewi f. Legutko 2 paczki.
Do Basia86 : gratuluję wschodów ; a do jakiej ziemi dałaś nasionka podkiełkowane ?
Do Renata1962 : i jak wschody "wacikowe" ?
Do Caliel: życzę powodzenia.
Do Grosik : i jak wzeszły stewie z własnych nasion ?
A poza tym czy ziemia do wysiewania stewi powinna być kwaśna, a może do siewek , a może zmieszana z piaskiem ?
A czy warto zaprawiać nasionka ?

Ma ktoś doświadczenie jaka ziemia winna być ?

Bo w tej chwili ma ziemię Substrala do wysiewów z piaskiem ( 2:1 objętościowo) i w taką będę wysiewał inne nasionka: pomidory, majeranek, truskawka Temtation, Estragon i zastanawiam się czy Stewia też może być w taką ziemię ?.

Co na to doświadczeni forumowicze.

Z góry dziękuję za dyskusję.

Pozdrawiam Barkaskarfre (Alfred).
Ja dałam do ziemi przeznaczonej do wysiewu i rozsady - Substral Natural. Z 4 podkiełkowanych nasion urosły 2 małe roślinki ;) Później Wam pokażę zdjęcie (jak zrobię i zgram ;) )
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p

Post »

barkaskarfre na waciku pięknie wykiełkowały ale nie dały sie przenieść na ziemię i padły ;:174
Wysiałam wprost na ziemię nie zeszło ani jedno nasionko,ale dalej próbuję :)
barkaskarfre
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 lut 2012, o 13:33

Post »

Witam
Renata1962 pisze:barkaskarfre na waciku pięknie wykiełkowały ale nie dały sie przenieść na ziemię i padły ;:174
Wysiałam wprost na ziemię nie zeszło ani jedno nasionko,ale dalej próbuję :)
No to współczuję i życzę powodzenia w dalszych siewach.

Pozdrawiam Barkaskarfre
Awatar użytkownika
_dorota_
100p
100p
Od: 4 lut 2013, o 16:26

Post »

Witam. Wysiałam w połowie lutego 2 paczki nasion Willmorin, wzeszło 21 roślinek, teraz mają już po 2-3 pary listków właściwych. I nie wiem co dalej. Tzn. poprzesaezam je do osobnych doniczek, ale nie wiem czy je uszczykiwać żeby się rozrosły i czy czymś nawozić :roll:. Czy ktoś mądrzejszy mógłby mnie oświecić ;:14?
Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”