Żywopłot z grabu

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grab pospolity na żywopłot.

Post »

Kiton pisze:garab z naturalnego środowiska do ogrodu
Tylko jesienią. Ale jako drzewo pojedyncze to nie pochwalam takiego wyboru. Po mniej więcej ośmiu latach, Twoje drzewo będzie produkowało tysiące nasion, bardzo żywotnych, które będą wschodziły wszędzie.
Kiton pisze:Czy grab nadaje się do trzymania w doniczce na balkonie ?
Według mnie to tylko jako drzewko" bonsai" i to bez liści w okresie zimowym. Pozdrawiam.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie,

Przeczytałem temat, chciałem założyć żywopłot grabowy, ale niestety nie mogę znaleść w podwarszawskich nadleśnictwach sadzonek. Najbliższa i jedyna która ma dostępny grab to Płońsk a to jednak dość daleko.
Dlatego pytam Was czy ktoś w okolicach w-wy, najlepiej Marki i okolice zna szkółkę leśną w której mogłbym się zaopatrzyć w sadzonki.

I drugie pytanie, na razie aura sprzyja ale nie mniej czy to już nie za późno na sadzenie? Czy jednak zaczekać do wiosny?

Pozdrawiam,

Tomek
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sąsiad z działki obok powtykał grabowe patyczki w ziemię na wiosnę i w końcu lata miał już pierwsze przyrosty.Mówił że sadzonki załatwiał w nadleśnictwie,zapłacił jakieś grosze.
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

Możesz sadzić dokąd ziemia nie zmarznie.
Jeśli masz w pobliżu las z grabami to na pewno znajdziesz tam młode rośliny, potrafią tysiącami rosnąć w prześwietlonych miejscach. Szkody nie zrobisz, z takiej łąki grabów i tak za parę lat zostanie kilka najsilniejszych drzew.
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Dzięki za odpowiedzi, ale Pomidormen, wolę kupić - dopiero zaczynam przygodę - jakże fantastyczną z ogrodem - i z rozpoznawaniem u mnie drzew a szczególnie młodych to kiepsko, oj kiepsko ;)
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A po co rozpoznawać drzewa?Wystarczy znać tylko to jedno i na dodatek b. charakterystyczne.Nie wiem ile chcesz mieć tego żywopłotu ale trzeba sadzić dosyć gęsto i okaże się że gotowe sadzonki to poważna inwestycja.
majchal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2010, o 23:51

Post »

Witam i pytam.
Nie bardzo wiem jak dalej postępować z mim grabem. Posadzony wiosną 2013, przycięty maj/czerwiec na wysokość około 30cm. Posadzony w jednym rzędzie co 25-30 cm. Czytałem, że aby go zagęścić należy go ciąć przez pierwszych kilka lat, dwa lub trzy razy w roku na wysokość około 40cm. Mi nie zależy na bardzo gęstym, nawet nie bardzo bym chciał, bo latem będzie zatrzymywał wiaterek. Założenie jest takie, że nie musi być bardzo szczelny, jednak ma odgradzać mnie od sąsiada ?rzadką pergolą?. Bardzo mi zależy na szybkim wzroście, nie bardzo mam chęci czekać na zielony mur przez 10 lat.
Jak go ciąć, aby uformować ?lekką zieloną ściankę? ?
Działka jest rekreacyjna, w środku lasu, słabo nawodniona, częściowo zacieniona, gleba kwaśna. Docelowo wysokość 2,5-3m.

Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Nie ciąć w ogóle, czekać aż osiągnie wymaganą wysokość i dopiero skracać. Poza tym tak gęsto posadziłeś, że tak czy owak zrośnie Ci się w szczelną ścianę.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żywopłot grabowy po 3 sezonach.Wysokość 40-50 cm.
Obrazek
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Majchal, tak poziomo układające sie gałązki są świetne do przelatania wzajemnego.
Fakt, że jest trochę roboty, ale robi się dzięki temu szczelny żywopłot.

Grab należy przycinać od razu, a nie czekać aż wyrośnie.
Jak nie chcesz, aby był niski to tnij tylko raz w czerwcu, a potem troszkę poprawiaj w sierpniu.
Grab rośnie szybko. U mnie ma metrowe przyrosty, mimo, że u mnie jest sucho.

Jednak pamiętaj, że grab to drzewo i konsekwentne cięcie jest konieczne.
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
majchal
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 lip 2010, o 23:51

Post »

jokaer pisze: Grab należy przycinać od razu, a nie czekać aż wyrośnie.
Jak nie chcesz, aby był niski to tnij tylko raz w czerwcu, a potem troszkę poprawiaj w sierpniu.
Ja przyciąłem grab w zeszłym roku ( w roku w którym został posadzony wiosną 2013) jedynie raz. Mój żywopłot po ścięciu nie "poszedł" do góry, ale właśnie gałęzie poszły na boki. Ten rok jest jego drugim rokiem w ziemi i co mam zrobić?
Czy teraz pozwolić mu rosnąć i nie ciąć w tym roku?
PITOLEUSZ proponuje, aby nie ciąć, tylko czekać aż urośnie, a dopiero potem formować? Pisał także o takim sposobie BADYLARZ. To jak, tak naprawdę powinno się formować żywopłot.
Czy może przyciąć gałęzie, które idą na boki licząc, że odbiją w górę, np. o połowę?
Czy nadal w czerwcu przycinać na określoną wysokość każdego kolejnego roku? Jeśli tak, to na jaką wysokość powinien być przycięty w drugim roku i kolejnych latach?

Dla przypomnienia - ja nie chcę mieć gęstego żywopłotu a'la ściana, a jedynie zieloną pergolę dającą nieco prywatności.
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Nic się nie bój, on odbije gałązki, spokojnie, daj mu rosnąć :)

Jak chcesz możesz mu poskracać te poziome, to poskracaj delikatnie,
możesz zapleść tyle raz właśnie te dolne i ciutkę je przyciąć.

Jedna podstawowa zasada obowiązująca przy cięciu wszelkich roślin:

-silne cięcie powoduje wybicie silnych długich przyrostów,
-delikatne skracanie pędów powoduje silniejsze zagęszczanie się pędów
tzn, że z większej ilości oczek śpiących wybiją pędy

Żywopłot grabowy musisz przycinać bo wyrosną drzewa.On prócz funkcji użytkowej musi mieć jeszcze jakiś wygląd.
Im gęstszy tym ładniejszy, bo po prostu nie tworzą się dziury, co będzie widoczne jak będzie źle prowadzony.

Ja osobiście nie popieram takiego sposobu, aby pozwolić wyrosnąć żywopłotowi w drzewa, a potem je skrócic.
Wg mnie i nie tylko mnie, bo i tak mnie uczono, że przycina się żywopłot od razu.

Od razu formujemy żywopłot.

Jak chcesz żeby szybko rósł to tniesz go tylko raz w roku.

Warto też poczytać o żywopłotach bo na forum ten temat był już wałkowany :D
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03

Post »

Właśnie w tym sęk, że kolega nie chce gęstego, więc za często ciąć nie powinien, bo mu się będzie od razu zagęszczał. Z drugiej strony, jak już napisałem, sadzenie co 25-30cm i tak gwarantuje, że ściana będzie gęsta i się zrosną pnie. Tak nawiasem, sam nabrałem masę samosiejek na własny żywopłot i one, choć mało rozrośnięte już miały po 2m. Z tym, że ja przewodniki specjalnie skróciłem, boczne gałęzie przyciąłem, posadziłem co 50cm aby osiągnąć w przyszłości gęsty żywopłot, a więc coś odwrotnego niż to, o co chodzi pytającemu.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”