Ogród warzywny na balkonie
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: warzywny balkon
Ogórka ja bym posiał, ale gładkiego odmiana 'Tessa' lub 'Glacius'. Są to ogórki sałatkowe, które można uprawiać bez osłony. Oczywiście to kwestia gustu.
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Re: Warzywny balkon
Co do ogórków.
Czy je też mam wysiewać na waciki, później pikować i dopiero później do skrzyni?
Czy poczekać na właściwą datę i od razu do skrzyni?
Pomidorki już w kubeczkach, teraz będę czekać aż się "wyłonią"
Czy je też mam wysiewać na waciki, później pikować i dopiero później do skrzyni?
Czy poczekać na właściwą datę i od razu do skrzyni?
Pomidorki już w kubeczkach, teraz będę czekać aż się "wyłonią"
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
Re: Warzywny balkon
ja ogórki sałatkowe sieje do doniczek na początku maja. Potem wysadzam na miejsce stałe
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Re: Ogród warzywny na balkonie
Do wysadzenia na balkon jeszcze całe 2 miesiące. To nie jest dobry pomysł.emilijaie pisze:Pomidorki już w kubeczkach, teraz będę czekać aż się "wyłonią"
22 maja ub roku, pomidory wysiane na przełomie lutego i stycznia miały już około metra wysokości
Nie łudź się, że zdołasz utrzymać rozsadę do maja w jakimś tam kubeczku. Wysadzając teraz siewki do kubeczków pod koniec marca nawet wiadro może okazać się za małe.
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja będę siał koniec marca, początki kwietna. Z doświadczenia wiem że wcześniej się wyciągną, przynajmniej u mnie.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
Do gruntu- tak. Na balkon można wcześniej. Ja sieję 1 marca. Czeka mnie jedno pikowanie i 3 przesadzenia kolejno : paleta- kubki 0,5 l, kubki- wiadereczka 1 l i docelowo wiedereczka 1l- wiadra 20 l. Chodzi o to by z jednej strony ograniczyć wzrost części nadziemnej a nie ograniczać wzrostu korzeni. Pomidory przesadzone do wiader ze skąpą bryłą korzeniową/ za późno wysiane lub za długo utrzymywane w ciasnym pojemniku/ będą wyjątkowo wraźliwe na wahania wilgotności podłoża
- seedkris
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja wysiewałem też i w końcu maja. Zależy do czego te pomidorki. Wnosząc do domu jesienią miałem świeże na Sylwestra.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
forumowicz , czy hodowałeś na balkonie Perłę Małopolski i Perłę Kaszub. A jeżeli tak, to jak się sprawowały . Pamiętam, że pisałeś, że na balkonie ogławiałeś za 3 liściem (nie mogę znaleźć tego postu )
Tak. Perła Małopolski spisywała się świetnie.Perła Kaszub straciła I grono ale to z winy podłoża z B. Na wyższych gronach miała świetne duże owoce, twarde i smaczne . Obie odmiany były bardzo smaczne. Zwłaszcza wnuczęta polowały na nie . Każda wizyta zaczynała się od balkonu i składania mi meldunku ile czerwonych pomidorków jest na krzakach.
Ogławiane były na wys. 2m. a i tak jeszcze podrosły pod sufit. Na Perłach Małopolski było na jednym krzaku około 200 szt pomidorów. Jeszcze w połowie września naliczyłem po ok 70 sztuk na krzaku takich, wcale nie małych pomidorków
Ogławiane były na wys. 2m. a i tak jeszcze podrosły pod sufit. Na Perłach Małopolski było na jednym krzaku około 200 szt pomidorów. Jeszcze w połowie września naliczyłem po ok 70 sztuk na krzaku takich, wcale nie małych pomidorków
- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Czyli nie polecasz Biedronkowego . A w takim razie jakie
!,2 kg/m3 nawozu okazało się stanowczo za dużo. Rosły monstrualne liście a zawiązane owoce na I gronie nie rosły. Dopiero kiedy pomidor już skonsumował z podłoża nawóz a na liściach zaczął pokazywać się niedobór potasu wtedy krzak się uspokoił i owoce rosły normalnie.
Perły Małopolski rosły w podłożu Sterlux uniwersalny z dodatkiem perlitu no i na niedożywione nie wyglądały
Perła Kaszub
Perła Małopolski
Perły Małopolski rosły w podłożu Sterlux uniwersalny z dodatkiem perlitu no i na niedożywione nie wyglądały
Perła Kaszub
Perła Małopolski
może śmieszne pytanie...ale nie dla mnie
co znaczy ogłowiony pomidor
co znaczy ogłowiony pomidor
Pomidor, któremu usunięto wierzchołek/ wierzchołki/ wzrostu.