Truskawki - choroby
Re: Truskawki - choroby
Przed wysadzeniem sadzonek do ziemi sypnąłem azofoską i wymieszałem z glebą. Sypnąłem co prawda trochę więcej niż pisało na opakowaniu, bo ziemia nie była nawożona z 3 lata. Jeśli przesadziłem to taki może być efekt?
Witam
Chciałem prosić Was o pomoc...
W tamtym roku w sierpniu dostałem od znajomego kilkanaście szt. młodych sadzonek truskawek z pędów. Tego samego dnia zostały wsadzone do gruntu i podlane, wprawdzie przeżyła połowa, ale nie w tym problem. W tym roku zauważyłem, że niektórym z nich gniją pędy liściowe pod samymi liśćmi (które z czasem odpadają), innym zaś usychają lub odpadają kwiaty.
To jakaś choroba, czy może wynik braku nawozu lub wody?
Chciałem prosić Was o pomoc...
W tamtym roku w sierpniu dostałem od znajomego kilkanaście szt. młodych sadzonek truskawek z pędów. Tego samego dnia zostały wsadzone do gruntu i podlane, wprawdzie przeżyła połowa, ale nie w tym problem. W tym roku zauważyłem, że niektórym z nich gniją pędy liściowe pod samymi liśćmi (które z czasem odpadają), innym zaś usychają lub odpadają kwiaty.
To jakaś choroba, czy może wynik braku nawozu lub wody?
Pozdrawiam - Waldemar
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zobacz czy to nie to samo co jak miałam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p2993968 jeśli tak to raczej kwieciak to zrobił.
Dziękuję za odpowiedź, wygląda identycznie.
Jak sobie z tym poradzić, na oprysk już chyba za późno?
Jak sobie z tym poradzić, na oprysk już chyba za późno?
Pozdrawiam - Waldemar
-
Obetnij te kwiatostany i liście poniżej miejsca zasychania ( złożenia jaj) i spal .
Robota wykonana zgodnie z zaleceniami , jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam - Waldemar
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2013, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam, proszę o pomoc
20-21 maja br. zasadziłem na potrzeby własne, rodziny, znajomych 10 arów truskawek (4000 szt), nie przyjęło się może 10 szt - sadzonki kupione frigo A z dobrej szkółki.
Ogólnie nasadzenie jest na ziemi IV klasy, pH ok 6,0. Nawozów dałem wg wytycznych - nawet nieco mniej (superfosfat, siarczan potasu, obornik i dosłownie parę kilo mocznika). Przedtem była tu trawa jednoroczna, wcześniej owies i rzepak. Opryskane było dursbanem na wszelki wypadek. Opryskałem też raz Targą Super, bo chwastnica jednostronna zaczęła wychodzić. Dolistnie dałem bor i jakiś taki nawóz wieloskładnikowy (ekolist) - dwa razy. Zasadziłem 4 odmiany: polka, kent, senga sengana i kama.
No i zaczęły się problemy. Ogólnie tak, od czasu wsadzenia u mnie bardzo dużo padało, starałem się spuszczać wodę, ale czasem gdzieniegdzie stała. Truskawki są na agrowłókninie czarnej, dbam bardzo, żeby nie było chwastów, ale to po prosstu wyrywam albo wydziabuje. Ponadto jest taki jeszcze szczegół, że na takim kwadracie powedzmy na 1/8 pola leżał wcześniej obornik kilka lat i ziemia jest tam ciemna i żyzna, ale dość twarda teraz. Jak padało, to zbierała się tam woda taka brązowawa (po oborniku). Problem jest w tym, że szczególnie w miejscu właśnie tego obornika polka po prostu zaczeła marnieć. Tam gdzie jest wyżej i ziemia lżejsza jest dużo lepsza, ale co jakiś czas też trafia się krzaczek, który więdnie usycha albo jakby gnił, brązowiał zamierał. Wykopywałem przykładowe, przy korzeniach nie widać żadnych robali, robą się brązowe i jakby gniły. Zdjęcia poniżej.
Korzeń obumierającej 'polki':
A to zdjęcia polki w tym miejscu, gdzie był obornik i stała woda:
http://imageshack.us/content_round.php? ... 7/3o99.jpg
http://imageshack.us/content_round.php? ... 4/qm5w.jpg
No i jeszcze zdjęcie polki w mejscu, gdzie powiedzmy, że są ok, ale co jakiś czas ma jakaś sadzonka take objawy i pewnie obumrze:
http://imageshack.us/content_round.php? ... 44/9p4.JPG
Najgorzej ucierpiała mi właśnie Polka. Pozostałe są w dużo lepszym stanie, ale np. szczególnie kentowi zaczynają w tych miejscach, gdzie było mokro czerwienieć liście:
http://imageshack.us/content_round.php? ... 3/6qvh.jpg
Bardzo proszę o pomoc, co tutaj zaradzić. W sumie polki zmarnowało mi się jakieś 20% sadzonek, senga już ma spore owoce (po 5 tygodniach!), za tydzień będą czerwone najpóźniej.
pozdrawiam
ŁG
20-21 maja br. zasadziłem na potrzeby własne, rodziny, znajomych 10 arów truskawek (4000 szt), nie przyjęło się może 10 szt - sadzonki kupione frigo A z dobrej szkółki.
Ogólnie nasadzenie jest na ziemi IV klasy, pH ok 6,0. Nawozów dałem wg wytycznych - nawet nieco mniej (superfosfat, siarczan potasu, obornik i dosłownie parę kilo mocznika). Przedtem była tu trawa jednoroczna, wcześniej owies i rzepak. Opryskane było dursbanem na wszelki wypadek. Opryskałem też raz Targą Super, bo chwastnica jednostronna zaczęła wychodzić. Dolistnie dałem bor i jakiś taki nawóz wieloskładnikowy (ekolist) - dwa razy. Zasadziłem 4 odmiany: polka, kent, senga sengana i kama.
No i zaczęły się problemy. Ogólnie tak, od czasu wsadzenia u mnie bardzo dużo padało, starałem się spuszczać wodę, ale czasem gdzieniegdzie stała. Truskawki są na agrowłókninie czarnej, dbam bardzo, żeby nie było chwastów, ale to po prosstu wyrywam albo wydziabuje. Ponadto jest taki jeszcze szczegół, że na takim kwadracie powedzmy na 1/8 pola leżał wcześniej obornik kilka lat i ziemia jest tam ciemna i żyzna, ale dość twarda teraz. Jak padało, to zbierała się tam woda taka brązowawa (po oborniku). Problem jest w tym, że szczególnie w miejscu właśnie tego obornika polka po prostu zaczeła marnieć. Tam gdzie jest wyżej i ziemia lżejsza jest dużo lepsza, ale co jakiś czas też trafia się krzaczek, który więdnie usycha albo jakby gnił, brązowiał zamierał. Wykopywałem przykładowe, przy korzeniach nie widać żadnych robali, robą się brązowe i jakby gniły. Zdjęcia poniżej.
Korzeń obumierającej 'polki':
A to zdjęcia polki w tym miejscu, gdzie był obornik i stała woda:
http://imageshack.us/content_round.php? ... 7/3o99.jpg
http://imageshack.us/content_round.php? ... 4/qm5w.jpg
No i jeszcze zdjęcie polki w mejscu, gdzie powiedzmy, że są ok, ale co jakiś czas ma jakaś sadzonka take objawy i pewnie obumrze:
http://imageshack.us/content_round.php? ... 44/9p4.JPG
Najgorzej ucierpiała mi właśnie Polka. Pozostałe są w dużo lepszym stanie, ale np. szczególnie kentowi zaczynają w tych miejscach, gdzie było mokro czerwienieć liście:
http://imageshack.us/content_round.php? ... 3/6qvh.jpg
Bardzo proszę o pomoc, co tutaj zaradzić. W sumie polki zmarnowało mi się jakieś 20% sadzonek, senga już ma spore owoce (po 5 tygodniach!), za tydzień będą czerwone najpóźniej.
pozdrawiam
ŁG
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie te wszystkie odmiany były podatne na choroby,
Polkę w tym roku kupiłam nową sadzonke ładna jest bez chorób zobaczymy co będzie na drugi rok
A zdjęcie pokazuje się male i trudno mi zobaczyć
Polkę w tym roku kupiłam nową sadzonke ładna jest bez chorób zobaczymy co będzie na drugi rok
A zdjęcie pokazuje się male i trudno mi zobaczyć
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 29 cze 2013, o 12:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Poprawiłem linki, może teraz będzie lepiej widać:
te 4 dotyczą polki:
to kent:
te 4 dotyczą polki:
to kent:
-
Niestety osoby , która najlepiej się znała na truskawkach nie ma już na FO - może ktoś udzieli dobrej i trafionej rady - może to jakaś zgorzel rozsad i trzeba by podlac Previcurem .
-
Fachowo się nie znam, ja takie krzaki usuwam(ja mam małą plantację ) ale u mnie aż tak się nie działo, no ale skoro stały w wodzie ...
U mnie nie rosną na agro i ja na chwasty nie pryskam .
Majs to najlepszy specjalista może się udzieli
U mnie nie rosną na agro i ja na chwasty nie pryskam .
Majs to najlepszy specjalista może się udzieli
Pozdrawiam Teresa
albercik8503 ja też za bardzo się nie znam na truskawkach ale u mnie było tak że krzaki były zdrowe a między nimi były zeschnięte krzaki a później znalazłam w każdym korzeniu truskawki larwę opuchlaka a widzę na liściach prawdopodobnie białą albo czerwoną plamistośc liści ja mam odmianę tylko senga sengana i w tym roku opuchlaki całą prawie mi zjedli miałam i w tamtym roku ale nie załapałam dlaczego mi krzaki usychały
-- 3 lip 2013, o 20:46 --
a jeszcze dodam że te czerwone obwódki są dlatego że słonko je od foli poparzyło bo powinna być czymś wyścielona
-- 3 lip 2013, o 20:46 --
a jeszcze dodam że te czerwone obwódki są dlatego że słonko je od foli poparzyło bo powinna być czymś wyścielona
-
Czarną agro trzeba podścielić słomą bo w upały się gotują ..
Na opuchlaka i inne robactwa po zbiorze trzeba popryskać Dursbanem ja tez tak miałam 2 lata temu i pomogło
Na opuchlaka i inne robactwa po zbiorze trzeba popryskać Dursbanem ja tez tak miałam 2 lata temu i pomogło
Pozdrawiam Teresa