Siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r. cz.4

Post »

solar
Przyjacielu !. Masz tu tabelę stężeń nawozów do oprysku dolistnego. Wklej sobie na pulpit kompa byś raz na zawsze wiedział.

Do oprysku dolistnego nie ma co forsować stężeń bo to się może źle skończyć. Lepiej opryskać częściej a niższym stężeniem.
solar pisze:w tym roku stosuję naprzemian z siarczanem magnezu
Odradzam. Jak przegniesz pałkę z magnezem może się to skończyć suchą zgnilizną wierzchołkową bo magnez jest antagonista wapnia. Jak siarczan magnezu to nie siarczan magnezowo- wapniowy
Ja wątpię czy są aż takie problemy z siarczanem magnezu. Nie ma w ogrodniczym to spytaj w aptece o sól gorzką/ na przeczyszczenie się stosuje/. W końcu dużo tego nie potrzebujesz . Obrazek

PS I radzę nie pryskać magnezem na wyrost albo na wszelki wypadek tylko w konkretnych sytuacjach
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

romaszka
Dokładnie tak,im mniejsza cyferka tym gleba bardziej kwaśna.
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Aha, dzięki, Aniusia. Czyli z tego wnioskuje, że gnojówki skutecznie regulują pH gleby ;:138 ;:138 Ech, tyle jeszcze nauki prze de mną :roll:
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p
Od: 24 maja 2012, o 08:59

Post »

Witam.
Mieszkam w Londynie.
Ciepło dopiero od kilku dni.
Jest jeszcze szansa na wysianie pomidorów - do gruntu? Wszystkie padły w zimnie. A mam wielką ochotę na swoje pomidory. Ktoś zaczynała zabawę z wysiewaniem pomidorów pod koniec maja?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Aniusia
50p
50p
Od: 18 mar 2012, o 11:37

Post »

Znalazłam taką informację w necie:Można polać grudkę ziemi kilkoma kroplami silnie rozwodnionego kwasu solnego lub zwykłego octu. Jeżeli polana grudka "burzy się" i powstają na niej pęcherzyki ; oznacza to, że mamy dobrą niekwaśną glebę, zawierającą dostateczną ilość wapnia.

Tylko pytanie jak to się sprawdza w praktyce?
Nie oglądaj się za siebie-może Coś właśnie Cię dogania.
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17

Post »

Ja uparcie wracam do tematu chemii. Proszę o ostateczne potwierdzenie kogoś mądrego - teraz (tydzień po wysadzeniu) Miedzian, na przełomie czerwca/lipca zapobiegawczo Amistar, później (w razie pierwszych objawów choroby) w pogotowiu Mildex/Infinito/Revus czy też jeszcze inaczej :shock: proszę o odpowiedź i jednoczesnie wyrozumiałość :wink:
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

Aniusia , jako że mam ziemię zasadową, sprawdziłam... i nie widziałam żadnego bomblowania :)
A co do wysiewu w maju to pomoże ktoś???
Awatar użytkownika
tomate
200p
200p
Od: 27 kwie 2012, o 19:29

Post »

czuszka a dlaczego nie chcesz sobie kupić gotowych sadzonek, to byś tego lata na pewno jeszcze zjadła pomidorki. Ja wysiałam ostatnie moje 16. kwietnia bo dostałam jeszcze od kogoś nasionka i chciałam je wypróbować. W porównaniu z tymi o 3 tygodnie starszymi są malutkie. Ja bym powiedziała że to już za późno, ale może jeszcze ktoś poradzi.
Pozdrawiam
Ewa
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czuszka :wit , już strasznie późno, ale jak się chcesz pobawić, to możesz spróbować wysiać i jak zawiążą owoce na pierwszym gronie, ogłowić krzaki. Mogą zdążyć dojrzeć.
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

[bGruszka][/b] nie mam takiego doświadczenia jak inni ale na twoim miejscu spróbowałam by wysiać, jest ciepło, wszystko szybciej rośnie, a nuż widelec. :wit
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Tysonka

A może najpierw zdradzisz nam tajemnice gdzie te pomidory uprawiasz ?. Pod folią czy w gruncie ?
Awatar użytkownika
Czuszka
100p
100p

Post »

Dziękuję Wam.
Nie chcę kupić gotowych sadzonek bo jedyne jakie tu mają są według mnie nie jadalne.
Miałam ochotę na własną odmianę - balkonową cherry i black truffle.
Niby przy tym cherry jest informacja, że wysiew marzec-maj.
Dopiero od dwóch dni jest ciepło. Wcześniej były przymrozki bez mała.
Pomidory trzymałam w mini szklarence, ale nie rosło im się najlepiej ze względu na temperaturę. W domu mam marne warunki na przechowywanie doniczek z sadzonkami. Miałam więc nadzieję że jeszcze da radę coś wysadzić.
Mam kilkanaście sadzonek ale one są długości ok 5cm. Nie wiem czy uda mi się z nimi coś zdziałać.
W sumie to chodzi mi o wysadzenie czegoś tej wielkości. Jest jakaś szansa? Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

-- 24 maja 2012, o 11:49 --
forumowicz pisze:Tysonka

A może najpierw zdradzisz nam tajemnice gdzie te pomidory uprawiasz ?. Pod folią czy w gruncie ?
Wszystkie wysadziłam w domu, jak już były pierwsze listki - ze względu na braki parapetów - wyniosłam pod folię. Ale zrobiło się dość zimno i wszystkie padły. Wysadziłam kilkanaście doniczek i trzymam je teraz w domu. Wyglądają jak na zdjęciu wyżej. Ale nie jestem pewna czy coś z tego jeszcze będzie. Mam zamiar wysadzić je do gruntu, ale nie wiem czy czekać jak jeszcze podrosną, czy przesadzić od razu dopóki jest piękna słoneczna pogoda.

Oj - przepraszam, myślałam że to do mnie :)
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czuszka, pikuj szybciutko te pomidorki :)
Cherry później nie ogławiaj :D

EDIT:

Ja mam kilka sadzonek mniej więcej takiej wielkości, jak ta Twoja w osobnej doniczce. Zachciało mi się kilku odmian, których nasiona bardzo późno wysiałam i są takie mikruski właśnie :wink: Ale jedno grono na pewno z nich będzie, a jak będzie ładna, słoneczna pogoda pod koniec lata i żadna zaraza się ich nie czepi, to może nawet i ze dwa gronka ;:109
Pozdrawiam, Dorota
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”