Byliny z nasion,wysiew,rozsady

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
tysonka
500p
500p
Od: 20 lut 2012, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Które byliny polecacie wysiać?

Post »

Wysiałam m.in. goryczkę alpejską.Nic nie pisze o konieczności stratyfikacji nasion, czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
wesoly
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sie 2008, o 20:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powinna przejść etap stratyfikacji jak w naturalnych warunkach. Jeśli nie wzejdzie na wiosnę to donicę z nasionami zadołuj w ziemi . Nie zapomnij podlewać i wschody być może zobaczysz za rok czyli wiosna 2014 roku.

jarek
tysonka
500p
500p

Post »

Dzięki, wysiane nasionka już wystawione na balkon, zobaczymy, może coś z tego będzie.
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Siać zawsze warto. Dogrzebałam się swoich notatek i podzielę się doświadczeniami. W ubiegłym roku wysiałam w czerwcu do ziemi bezpośrednio: przegorzan, kostrzewę siną, firletkę chalcedońską, dzwonek karpacki, dzielżan, złocień, wielosił błękitny, dzianwę, ostróżkę trwałą, łubin. Te wyrosły i przetrwały lato. We wrześniu przesadziłam na stałe miejsce wszystkie rośliny. Są też takie, które nie wyszły wcale z ziemi np.: zawciąg, aster alpejski, firletka wieńcowa, goździk kropkowany. W tym roku wysieje je znowu, ale wiosną w domu na parapet. Jak widać tych drugich jest zdecydowanie mniej. Z jednorocznych, które same się zasiewają -są samoobsługowe, mogę polecić: naparstnice, rudbekię owłosioną.
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Ja w tym roku kupiłam nasiona ratibidi , rutewki orlikolistnej , ślaz piżmowy i kupidynek . Zobaczymy co z tego będzie . Jak urosną satysfakcja będzie że to takie całkiem moje :heja
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
IwonaJ
500p
500p
Od: 9 lis 2012, o 18:11

Post »

W tym roku już posiałam: trytomę, lawendę, koleusy,klonik pokojowy, jeżówkę purpurową - już wyszły z ziemi, najmarniej lawenda. W tym tygodniu posiałam też werbenę patagońską i żurawkę- zobaczymy czy im się uda. W lodówce chłodzi się w wilgotnym filtrze do kawy dyptam.
tysonka
500p
500p

Post »

Dzwonek karpacki wysiany 2.02 wreszcie się pokazał :heja Czekam na następne :wit
jagna971
---
Od: 11 mar 2008, o 21:17

Post »

tysonka, a stratyfikowałaś nasiona czy normalnie posiałaś? Mam nasiona i przymierzam się właśnie do wysiania i przechłodzenia, może niepotrzebnie roboty sobie dodam? ;:oj.
tysonka
500p
500p

Post »

Nie, wysiałam i odstawiłam na półkę w kuchni, pojemnik z ziemią włożony do woreczka śniadaniowego - w celu utrzymania wilgoci, codziennie oczywiście ziemia spryskiwana wodą. Temp. pomieszczenia - ok. 21 st.C, w porywach w czasie gotowania w kuchni odpowiednio cieplej.
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Kontakt:

Post »

Ja swoich nasionek bylin do tej pory nie chłodziłam i też wschodziły . Nawet kwitły w pierwszym roku . A teraz wsadziłam nasiona do lodówki i czekają tam na dogodny, według kalendarza księżycowego termin czyli do jutra . Też pierwszy raz według niego sieję . :wit
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
anjaanjaan
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 wrz 2012, o 20:52

Post »

Krakowiaki pisze:
Waleria pisze:Ja NIE polecam siania lawendy, bardzo źle wschodzi, a często wcale. U mnie w ogóle nie wzeszła, a fachowec-ogrodnik z 2 torebek miał 5 roślinek.
mmmm tak właśnie się u mnie stało ...zero wzejść ;:oj
Ja siałam lawendę... dwukrotnie i jakoś mi się udało... - a nie jestem zaawansowanym ogrodnikiem - wprawdzie mniej wzeszło niż było nasionek, ale mam teraz ok. 15-20 sadzonek do przodu z tego siewu... nasionka były z ogrodu z lawendy, którą kupiłam w sklepie i nie oberwałam kwiatów. Nawet ich nie rozpieszczałam specjalnie.... Sadzonki przetrwały zimę u mnie bez problemu. Nieznacznie się różnią między sobą. Potem odkryłam, że łatwiej i krócej jest sadzonkować.

-- 11 lut 2013, o 20:30 --

stratyfikacja w przypadku niektórych bylin nie jest konieczna, ale powoduje równomierne wschody siewek.
glohal
500p
500p
Od: 20 lip 2010, o 20:56

Post »

To ja może jeszcze odnośnie lawendy. Dwa lata temu posiałam i wyszły mi 3 sadzonki. Poczytałam na forach , dokształciłam się :D i w tamtym roku nasionka stratyfikowałam. Po posianiu miałam tyle roślinek, że nie wiedziałam gdzie mam posiać taką ilość ... :( Teraz myślę, że jeśli nasiona wymagają przechłodzenia to należy to jednak zrobić. :wit
bozena76
50p
50p
Od: 6 wrz 2012, o 16:04

Post »

Ja w tamtym roku posiałam dwa opakowanie smagliczki skalnej efekt taki ze nic nie urosło. Dwa opakowania orlików też porażka . Teraz też mam zamiar wysiać orliki nie poddam się . Lubię kwiaty :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”