Byliny z nasion,wysiew,rozsady
-
- 500p
- Od: 20 lut 2012, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Które byliny polecacie wysiać?
Wysiałam m.in. goryczkę alpejską.Nic nie pisze o konieczności stratyfikacji nasion, czy ktoś ma jakieś doświadczenia?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Powinna przejść etap stratyfikacji jak w naturalnych warunkach. Jeśli nie wzejdzie na wiosnę to donicę z nasionami zadołuj w ziemi . Nie zapomnij podlewać i wschody być może zobaczysz za rok czyli wiosna 2014 roku.
jarek
jarek
-
- 500p
Dzięki, wysiane nasionka już wystawione na balkon, zobaczymy, może coś z tego będzie.
Siać zawsze warto. Dogrzebałam się swoich notatek i podzielę się doświadczeniami. W ubiegłym roku wysiałam w czerwcu do ziemi bezpośrednio: przegorzan, kostrzewę siną, firletkę chalcedońską, dzwonek karpacki, dzielżan, złocień, wielosił błękitny, dzianwę, ostróżkę trwałą, łubin. Te wyrosły i przetrwały lato. We wrześniu przesadziłam na stałe miejsce wszystkie rośliny. Są też takie, które nie wyszły wcale z ziemi np.: zawciąg, aster alpejski, firletka wieńcowa, goździk kropkowany. W tym roku wysieje je znowu, ale wiosną w domu na parapet. Jak widać tych drugich jest zdecydowanie mniej. Z jednorocznych, które same się zasiewają -są samoobsługowe, mogę polecić: naparstnice, rudbekię owłosioną.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Ja w tym roku kupiłam nasiona ratibidi , rutewki orlikolistnej , ślaz piżmowy i kupidynek . Zobaczymy co z tego będzie . Jak urosną satysfakcja będzie że to takie całkiem moje
W tym roku już posiałam: trytomę, lawendę, koleusy,klonik pokojowy, jeżówkę purpurową - już wyszły z ziemi, najmarniej lawenda. W tym tygodniu posiałam też werbenę patagońską i żurawkę- zobaczymy czy im się uda. W lodówce chłodzi się w wilgotnym filtrze do kawy dyptam.
-
- 500p
Dzwonek karpacki wysiany 2.02 wreszcie się pokazał Czekam na następne
tysonka, a stratyfikowałaś nasiona czy normalnie posiałaś? Mam nasiona i przymierzam się właśnie do wysiania i przechłodzenia, może niepotrzebnie roboty sobie dodam? .
-
- 500p
Nie, wysiałam i odstawiłam na półkę w kuchni, pojemnik z ziemią włożony do woreczka śniadaniowego - w celu utrzymania wilgoci, codziennie oczywiście ziemia spryskiwana wodą. Temp. pomieszczenia - ok. 21 st.C, w porywach w czasie gotowania w kuchni odpowiednio cieplej.
- abcd
- 1000p
- Od: 15 kwie 2010, o 11:12
- Kontakt:
Ja swoich nasionek bylin do tej pory nie chłodziłam i też wschodziły . Nawet kwitły w pierwszym roku . A teraz wsadziłam nasiona do lodówki i czekają tam na dogodny, według kalendarza księżycowego termin czyli do jutra . Też pierwszy raz według niego sieję .
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 wrz 2012, o 20:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja siałam lawendę... dwukrotnie i jakoś mi się udało... - a nie jestem zaawansowanym ogrodnikiem - wprawdzie mniej wzeszło niż było nasionek, ale mam teraz ok. 15-20 sadzonek do przodu z tego siewu... nasionka były z ogrodu z lawendy, którą kupiłam w sklepie i nie oberwałam kwiatów. Nawet ich nie rozpieszczałam specjalnie.... Sadzonki przetrwały zimę u mnie bez problemu. Nieznacznie się różnią między sobą. Potem odkryłam, że łatwiej i krócej jest sadzonkować.Krakowiaki pisze:mmmm tak właśnie się u mnie stało ...zero wzejśćWaleria pisze:Ja NIE polecam siania lawendy, bardzo źle wschodzi, a często wcale. U mnie w ogóle nie wzeszła, a fachowec-ogrodnik z 2 torebek miał 5 roślinek.
-- 11 lut 2013, o 20:30 --
stratyfikacja w przypadku niektórych bylin nie jest konieczna, ale powoduje równomierne wschody siewek.
To ja może jeszcze odnośnie lawendy. Dwa lata temu posiałam i wyszły mi 3 sadzonki. Poczytałam na forach , dokształciłam się i w tamtym roku nasionka stratyfikowałam. Po posianiu miałam tyle roślinek, że nie wiedziałam gdzie mam posiać taką ilość ... Teraz myślę, że jeśli nasiona wymagają przechłodzenia to należy to jednak zrobić.
Ja w tamtym roku posiałam dwa opakowanie smagliczki skalnej efekt taki ze nic nie urosło. Dwa opakowania orlików też porażka . Teraz też mam zamiar wysiać orliki nie poddam się . Lubię kwiaty