Echinopsis /Trichocereus
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 25 paź 2016, o 18:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Echinopsis
Witam wszystkich mam takie pytanie. Czy mogę teraz zacząć echinopsisa zimować ?
-
A mam go podlewać troche w zimie czy wcale ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 kwie 2010, o 10:15
Są różne szkoły zimowania Echino.,ale Ja raz w miesiącu mniejsze sztuki troszeczkę podlewam aby nie wyschły
i zależy w jakiej tem. są trzymane,bo już miałem wypadki ,że mi zaschły.
i zależy w jakiej tem. są trzymane,bo już miałem wypadki ,że mi zaschły.
poz.Leszek
Kaktusy Leszka2
Kaktusy Leszka2
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Im niższa temperatura tym rzadziej lub w ogóle nie podlewamy - okolicach ok 10 stopni i niżej.
Jeśli będziesz trzymał w wyższej istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie się wyciągać - jak większość zresztą kaktusów.
Jeśli będziesz trzymał w wyższej istnieje duże prawdopodobieństwo, że będzie się wyciągać - jak większość zresztą kaktusów.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Ja sugeruję nie podlewać echinopsów niezależnie od temperatury zimowania.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
Mój echinopsis jest wielkości dłoni. Czy po takim zimowaniu jak wy piszecie kaktus mi zakwitnie ?
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
Czy to dotyczy wszystkich echinopsisów, czy tylko tych kombinowanych delikatesów?leszek2 pisze:już miałem wypadki ,że mi zaschły.
Maciek -masz spore szanse. Tylko na zimowanie wynieś z podłożem na pewno suchym.
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Warunkiem jest także niska temperatura. Jeśli będzie w okolicach 12*C to kwitnienie jest pewne oczywiście jeśli latem będzie zapewnione słoneczne stanowisko. Przy wyższych temperaturach zimowania nie ma pewności, że echinops zakwitnie albo jeśli pojawią się kwiaty to będzie ich mniej. Dużo zależy od konkretnego gatunku. Te z Brazylii są bardziej tolerancyjne dla wyższych temperatur zimą. Echinopsy z Andów w Boliwii zdecydowanie wymagają chłodu zimą, by dać kwiaty latem.Maciek kwiatek pisze:Mój echinopsis jest wielkości dłoni. Czy po takim zimowaniu jak wy piszecie kaktus mi zakwitnie ?
U mnie przy zimowaniu na sucho i w chłodzie nie padł żaden echinops powyżej średnicy pędu 1cm. Mam w kolekcji właściwie wszystkie gatunki. Hybryd kilka także u mnie by się znalazło.onectica pisze:Czy to dotyczy wszystkich echinopsisów, czy tylko tych kombinowanych delikatesów?leszek2 pisze:już miałem wypadki ,że mi zaschły.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
No właśnie ja nie podlewałam, trzymałam, jak inne, ale tylko te popularne. W tym roku mam kilka hybryd i pierwszy raz zimuję - ze wszystkimi i na sucho.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
Zimuję od lat na sucho w temp. poniżej 10 stopni: najpopularniejszego eyriesii, dwa sp. (nazwy mi się gdzieś zgubiły ) oraz jednego subdenudata i wszystkie dają radę.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
To będę zimować na sucho.Kiedy dokładnie będę go mógł zacząć podlewać i wnieść do domu ?