Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)
-
- 200p
- Od: 1 cze 2012, o 12:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)
Śliczne dzięki za przepis, jeszcze się nie spotkałam z białym makiem.
Pozdrawiam Kasia
- ilona2715
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Widzę, że rogaliki mają powodzenie, naprawdę warte grzechu, a co tam kalorie, nie będę ich całe życie liczyć chociaż przydałoby się , trochę zazdroszczę tym szczupłym co jedzą i jedzą i ani grama nie przybiorą (znam takie dziewczyny) żadna tam anoreksja czy bulimia, z drugiej strony ponoć te "przy kości" są pogodniejsze, cieplejsze i weselsze (nie obrażając szczupłych), dobra zmieniam temat, bo zaraz mi się oberwie
Cieszę się, że podoba się Wam jesień w moim ogrodzie, niech pozostanie tak jak najdłużej.
Małgosiu a propos liści brzozowych, przewidziałam to dwa lata temu i wykopałam je jak jeszcze były małe, żebym potem nie miała problemów wokół rośnie ich mnóstwo i tyleż samo się sieje, więc stwierdziłam, że żal mi miejsca i dzięki temu mam spokój, chociaż nie do końca, bo mam sporo drzew owocowych.
Kasiu popytaj w sklepach powinni mieć, on jest troszkę droższy, ale do rogali lepszy.
Cieszę się, że podoba się Wam jesień w moim ogrodzie, niech pozostanie tak jak najdłużej.
Małgosiu a propos liści brzozowych, przewidziałam to dwa lata temu i wykopałam je jak jeszcze były małe, żebym potem nie miała problemów wokół rośnie ich mnóstwo i tyleż samo się sieje, więc stwierdziłam, że żal mi miejsca i dzięki temu mam spokój, chociaż nie do końca, bo mam sporo drzew owocowych.
Kasiu popytaj w sklepach powinni mieć, on jest troszkę droższy, ale do rogali lepszy.
- E-wa
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 5 paź 2012, o 14:26
Czym się różni ta dynia ozdobna a jadalna w ogrodzie ? myślałam ze dynia jest jedna a tu czytam ze sa dwie
- ilona2715
Ewka odmian dyń jest mnóstwo zarówno tych jadalnych jak i ozdobnych, czytałam gdzieś, że ozdobne też można jeść, ale ja bym raczej nie ryzykowała, to tak jak z różami ja kiedyś też rozróżniałam żółte, czerwone i różowe, a teraz jak patrzę to każda różowa, każda czerwona itd jest inna i co jedna to piękniejsza. Dynie ozdobne są zazwyczaj dużo mniejsze, bardziej kolorowe, chropowate lub nie, to moje dwie z wielu którym strzeliłam fotkę.
- E-wa
- 20p - Rozkręcam się...
Pierwszy raz coś takiego widze troche przypominaja grzyby
ciekawe czy wyrosła by mi na tarasie taka dynia .Dzięki za fotke
ciekawe czy wyrosła by mi na tarasie taka dynia .Dzięki za fotke
- iwona0042
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No i fajnie strzeliłaś , fajne dynie, a jakos jeszcze nie miałam ozdobnych, i teraz nie wiem czemu
- ilona2715
Ewka na wiosnę je rozbiorę na nasionka, to Ci podeślę i spróbujesz, ale musiałabyś mieć dość dużą doniczkę, wsadzisz kilka nasion jak wzejdą to zostawisz z 2-3 najsilniejsze sztuki, one puszczają bardzo długie pędy ma których potem pojawiają się kwiaty, a później zawiązują dynie, niekoniecznie identyczne.
Iwonka nasion będzie więcej, więc przypomnij się na wiosnę, to podeślę.
Iwonka nasion będzie więcej, więc przypomnij się na wiosnę, to podeślę.
- lojka 63
- Od: 4 wrz 2011, o 20:11
- Kontakt:
Ilonko pozwoliłam sobie odpisać twój przepis u mnie jest dziwny zwyczaj robienia pączków na wigilię nie lubię ich robić w tym czasie bo jest mnóstwo innych prac ale z miłą chęcią im zaserwuję Marcińskie rogaliki tylko czy one potrzebują temperatury jak francuskie ciasto tzn.200 C ?
- ilona2715
Jolka to jest ciasto półfrancuskie, rogaliki najlepiej piec w temperaturze 180 stopni przez 23 minuty, jak już zaserwujesz je rodzince, to napisz czy smakowały i jaka była reakcja, że dostali je zamiast pączków.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja kiedyś posiałam mieszankę dyń ozdobnych. Takie cuda powyrastały!!! Ale takie "turbany" miałam czerwone!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- E-wa
- 20p - Rozkręcam się...
Super,z góry dziękuje a jak duźe mam przygotować dla nich donice ? Czy lepiej korytka ? a jakiej te dynie ozdobne tak naprawde w realu sa wielkosci ? Wieksze czy mniejsze od dyń jadalnych ? Pozdrawiam z autobusu bo właśnie jade z pracy do domku
- ilona2715
Iwonka jak się przypomnisz, na pewno wyślę, ale pisz śmiało, najlepiej na pw, że Ci obiecałam.
Ewuniu korytko to znacznie za mało, najlepiej kup dużą plastikową donicę (na balkonie jej nie będzie widać, a to chyba najtańsze co mogę podpowiedzieć). Dynie ozdobne są dużo mniejsze od jadalnych, te pokazane na zdjęciach są w miarę duże a mają 18 na 18cm (specjalnie poszłam je zmierzyć ), ale mam też innego kształtu, które mają 9 x 9cm, przy okazji zrobię zdjęcie. Jak chcesz większe to trzeba je dokarmiać, a ja nic przy nich nie robiłam, bo nie miałam na to czasu, mi się marzą tykwy (też ozdobne) takie z prawdziwego zdarzenia czyli dość duże, tylko nie ,mogę zdobyć ich nasionek
Ewuniu korytko to znacznie za mało, najlepiej kup dużą plastikową donicę (na balkonie jej nie będzie widać, a to chyba najtańsze co mogę podpowiedzieć). Dynie ozdobne są dużo mniejsze od jadalnych, te pokazane na zdjęciach są w miarę duże a mają 18 na 18cm (specjalnie poszłam je zmierzyć ), ale mam też innego kształtu, które mają 9 x 9cm, przy okazji zrobię zdjęcie. Jak chcesz większe to trzeba je dokarmiać, a ja nic przy nich nie robiłam, bo nie miałam na to czasu, mi się marzą tykwy (też ozdobne) takie z prawdziwego zdarzenia czyli dość duże, tylko nie ,mogę zdobyć ich nasionek