Z nasiona wychodzi najpierw kiełek - to jest korzeń i on ma iść w dół. A później wychodzą liścienie i dopiero one idą do góry. Roślina "ma swój rozum" i na odwrót nie urośnienowapasja pisze:Pomoże ktoś? Nasiona wsadziłam "pionowo" , tylko ten kiełek odwinął się w dółnowapasja pisze:Zrobiłam rozsadę dyń (w doniczkach)
Długo coś nie kiełkowała więc pogmerałam w tych doniczkach i wszystkie pestki wykiełkowały pięknymi grubymi kiełkami lecz zawinęły się i poszły sobie głębiej w doniczkę na końcu się ukorzeniając. Czy to normalne? Czy one wyjdą na wierzch? Czy jakoś je obrócić? Trochę się boję, bo oczywiście jednego kiełka urwałam od gmerania
Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5
Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5
- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Też mam taką nadzieję, bo właśnie wczoraj siałem Astrę Polkę (z Torseed).MaGorzatka pisze:Można jeszcze zasiać nasionka cukinii? Jak pisałam wcześniej, jedynie cukinia mi nie wzeszła z dyniowatych...
pozdrawiam, Gunnar
- nowapasja
- 1000p
- Od: 28 sty 2011, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z nasiona wychodzi najpierw kiełek - to jest korzeń i on ma iść w dół. A później wychodzą liścienie i dopiero one idą do góry. Roślina "ma swój rozum" i na odwrót nie urośnie [/quote]
Zbyszku, dziękuję za odpowiedź, już sama się o tym przekonałam bo właśnie wyszły liścienie co prawda nie u wszystkich ale teraz będę cierpliwa
Zbyszku, dziękuję za odpowiedź, już sama się o tym przekonałam bo właśnie wyszły liścienie co prawda nie u wszystkich ale teraz będę cierpliwa
- Lhuna
- 10p - Początkujący
- Od: 30 kwie 2013, o 11:20
Witam,
mam pytanie : rok temu siałam obok siebie dynię Justynkę , prawdopodobnie od Legutki (czyli F1, o czym doczytałam dopiero przed chwilą szukając nasion w sieci), oraz dynię która pochodziła z nasion z forumowej wymiany (dar od koleżanki) z których to wyrosła piękna Hokkaido.
Przechodząc do sedna :
czy ma sens wysiewanie nasion pochodzących z tej Hokkaido, skoro występuje duże prawdopodobieństwo że skrzyżowała się z Justynką?
Mam też nasiona własnej Justynki, ale domyślam się że kompletnie nie warto ich siać - no, chyba że dla eksperymentu.
Swoją drogą przed chwilą kupiłam na (...) nasiona ponoć sprawdzone - w stacjonarnych sklepach dyniowe pustki, już za późno.
mam pytanie : rok temu siałam obok siebie dynię Justynkę , prawdopodobnie od Legutki (czyli F1, o czym doczytałam dopiero przed chwilą szukając nasion w sieci), oraz dynię która pochodziła z nasion z forumowej wymiany (dar od koleżanki) z których to wyrosła piękna Hokkaido.
Przechodząc do sedna :
czy ma sens wysiewanie nasion pochodzących z tej Hokkaido, skoro występuje duże prawdopodobieństwo że skrzyżowała się z Justynką?
Mam też nasiona własnej Justynki, ale domyślam się że kompletnie nie warto ich siać - no, chyba że dla eksperymentu.
Swoją drogą przed chwilą kupiłam na (...) nasiona ponoć sprawdzone - w stacjonarnych sklepach dyniowe pustki, już za późno.
Jeżeli kupiłaś na all..., egzotyczne nasiona od art...., to możesz być na 100% pewna super jakości. Szkoda tylko, że tak późno, ale jeżeli będzie długa, słoneczna jesień to jest szansa na owocne zbiory Jeżeli masz dużo miejsca i lubisz eksperymenty to wysiewaj swoje nasiona. Mi szkoda miejsca i jeżeli nie zapylam własnoręcznie, to jednak zawsze kupuję nowe, właśnie od art....
Kasia
-
- 100p
- Od: 30 wrz 2012, o 14:23
wczoraj, ostatecznie, wszystkie dyniowate wylądowały na Polu Dyniowym.
Mam ostatecznie 102 krzaczki
Niestety - Tromba d`Albenga nie dała rady
a tak bardzo chciałam ją mieć...
gnojówka z pokrzyw już nastawiona,
jeszcze tylko nie bardzo wiem,
jak zaplanować zapylanie ręczne...
nie mogę być codziennie na polu,
więc nie wiem jak to się rozwiązuje,
i czy w ogóle mam szansę.
Planuję nasiona na akcję wymiany,
ale nie chciała bym wysłać dyniek NN....
jeszcze chwila czasu jest więc się doszkolę...
ah... i pomiędzy rzędami dyniek poszła fasolka tyczna,
a po obrzeżach kukurydza!
... to się będzie działo.
regulamin
A ja w tym roku zaspałem i wysiałem dynie dopiero tydzień temu afekt taki że dopiero liścienie wychodzą, podgonię je jeszcze tydzień w szklarni to może takiego opóźnienia nie będzie
Oczywiście, że tak W moim przypadku pierwsza tura cukinii już posiana, a kolejną zaplanowałam na początek czerwca. Nasiona dyni makaronowej i dyni niespodzianki (dostałam pestki od teściowej, która wydziubała je z owocu marketowego ) oraz cukinii moczyłam przez noc w niewielkiej ilości wody. Po namoczeniu od razu wsadziłam je do ziemi i przyznam, że byłam zdziwiona szybkością kiełkowania. Dzisiaj mają się dobrze, wypuszczają drugi listekGunnarSK pisze:Też mam taką nadzieję, bo właśnie wczoraj siałem Astrę Polkę (z Torseed).MaGorzatka pisze:Można jeszcze zasiać nasionka cukinii? Jak pisałam wcześniej, jedynie cukinia mi nie wzeszła z dyniowatych...
Pozdrawiam, Ogoonek
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
O, dzięki, jutro kupię nasionka cukinii i od razu tak zrobię
Super!MaGorzatka pisze:O, dzięki, jutro kupię nasionka cukinii i od razu tak zrobię
Ja chciałabym jeszcze posiać cukinię w paski - zebrę i patisony. Zobaczymy jeszcze jak to będzie. Szykowałam się w sobotę na kopanie kolejnych grządek, niestety padało i nic z tego
Pozdrawiam, Ogoonek
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przedwczoraj posadziłam dynie, 6 odmian po 1 szt.: Hidemi, Solor, Buen Gusto de Horno, Burgess Buttercup, Lunga di Napoli, Melonette Jaspee de Vendee, oraz cukinie - 3 odmiany po 1 szt.: Costata Romanesco, Striato d?Italia, z otrzymanej od sąsiada (nie znam nazwy, a w środku była lekko pomarańczowa i bardzo smaczna).
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 maja 2013, o 13:40
Witajcie To mój pierwszy post chociaż podczytuje Was już od dłuższego czasu. Poraz pierwszy posadziłam w tym roku kilka odmian dyń i chciałabym jesienią zebrać z nich nasiona. Poczytałam o zapylaniu i mam nadzieję że dzięki Waszym radom poradzę sobie z tym, ale mam jeszcze jedno pytanie. Czym zabezpieczacie kwiatki żeńskie, żeby się przypadkowo nie zapyliły zanim sami ich nie zapylicie? Trzeba coś na nie pozakładać? Nie bardzo mam możliwość pilonować momentu rozwinięcia kwiatków, bo na działkę mogę jeździć popołudniami po pracy a one chyba rano już się rozwijają Bardzo proszę o pomoc
-
- 200p
- Od: 26 sty 2013, o 16:09
Moja dynia giant ma już zalążki kwiatowe;]], jest w gruncie niczym nie przykrywam;)