Storczyki Callanthe :)
- Dufin
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 11:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Storczyki Callanthe :)
hmmm.. to może faktycznie zmień to sphagnum i kup nowe. Niewiadomo ile ono już ma lat, może straciło swoje właściwości czy coś.. A może lepsza byłaby drobniejsza kora przemieszana ze sphagnum jeśli boisz się, ze zgnije do tego czasu? Chyba, ze sphagnum kupisz na dniach no to nie ma sensu wtedy stersować kilka razy storczyka
Hmm, moje doświadczenia z mini nie są zbyt dobre, ale ktoś mi kiedyś napisał, że mini lepiej trzymać w sphagnum. Wszystkie moje storczyki są w korze, stąd ciężko było mi się przestawić na inne podłoże. Na Twoim miejscu albo wymieniłabym to sphagnum, albo przesadziłabym to mini w drobną korę (wiem, że np. OS ma do wyboru podłoże z grubą korą, albo z taką drobniejszą). Będzie na pewno szybciej przesychać, ale z tym sobie można radzić zraszaniem, albo po prostu częstszym namaczaniem kory... Daj znać, na co się zdecydowałaś i jak Ci idzie!
Pozdrawiam,
Marta
Marta
-
- 1000p
- Od: 19 mar 2013, o 17:07
Jak już pisałam, moje miniaturki, które kupiłam 5 lat temu siedzą w 12 cm doniczkach w grubej korze i teraz wyglądają jak midi, a nie mini Więc nie mam żadnych obaw o przesadzanie w korę. Natomiast nie chce ich przesadzać, bo ta wielkość ten malutkiej doniczki mi pasuje, a do kory, nawet tej drobnej, to bym musiała po prostu kupić większą Pójdę do ogrodniczego jakoś na dniach i zorientuję się ile kosztuje sphagnum jeśli w ogóle mają Ale najpierw zobaczę jak następne podlewanie. Jak będzie taka sama sytuacja to kupię sphagnum i go przesadzę. Natomiast jak je wyczuję to już tak zostawię i przesadzę kiedyś
Dam znać na dniach jaka decyzja
Ale dziękuję dziewczyny za wszystkie porady są dla mnie bardzo cenne
Dam znać na dniach jaka decyzja
Ale dziękuję dziewczyny za wszystkie porady są dla mnie bardzo cenne
- Dufin
nie sadze byś kupiła sphagnum w ogrodniczym.. chyba prędzej w zoologicznym ale i to może być trudne..
-
- 1000p
Zrobię rundkę po ogrodniczych u mnie, jest ich tutaj kilka Zoologicznych też tu kilka jest, skoczę zobaczyć Najwyżej poproszę w jednym z ogrodniczych żeby mi zamówili, bo wiem, że idą na takie układy
-
- 1000p
No pewnie, jak znajdę mogę dla Ciebie też ewentualnie wziąć, albo kiedyś tam przy okazji jak będziesz potrzebować zamówić i wsadzić w paczkę i poleci do Ciebie
- Dufin
Oj dziękuję Pati, ale zrobiłam zapasy, mam jedno napoczęte i druga całą kostkę Chodziło mi własnie o to aby w razie czego wiedzieć czy jest do kupienia w stacjonarnych sklepach.. Nigdy się z nim nie spotkałam, ale może Tobie się uda i będzie to znak, że warto jeszcze popytać Póki co zamawiam je przez allegro, więc wychodzi na to samo co bym je wzięła od Ciebie ale nie muszę nikogo kłopotać ;) W każdym razie dziękuję za miłe chęci jak nie znajdziesz, to ja Ci mogę przesłać moją kostkę
-
- 1000p
Dzięki Aniu, ale nie będę robić Ci kłopotu Jak nie znajdę to zawsze przecież mogę ogarnąć Internet. Ale wydaje mi się, że gdzieś tutaj je znajdę
-
- 1000p
Na razie moje kwiatuszki idą głównie w listki i korzonki Większość z nich pokazała nowe listki, ale kilka ma też nowe pędy
Na razie otwiera się przedostatni kwiatek łaciatego, który wyrósł na przedłużeniu pędu :
Pączusie otwiera również Phalaenopsis Manhattan ze sklepowego kwitnienia, natomiast różowy Phaleanopsis, otwiera nieśmiało swoje pączusie z przedłużenia pędu, ale to niestety pokażę Wam dopiero jutro
Teraz seria kwiatków, które mają nowe listki :
To jest listek keiki babci. Bardzo wolno rośnie mu ten listek :
Franuś ma coraz większy listek, ale lekko zahamował swój wzrost :
Listek u miniaturki nr 2 białej z żółtą warżką :
Jeszcze malutki listeczek u mini multiflory różowej :
Listek u jednej z moich niespodzianek, która kiedyś wyglądała tak :
dzisiaj wygląda tak :
Jutro pokażę Wam 3 pędy, które u mnie rosną w siłę . Do zobaczenia!
Pięknie, że roślinki przyrastają w korzonki i listki . To pierwszy krok do najlepszego momentu, którym jest kwitnienie. Niech rosną, na zdrowie .