Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.9
witam.
Zauważyłem dzisiaj taki biały nalot jakby puszek pod krzakami...podlewam rożnie od potrzeb ale na pewno nie przelewam..
Dolne liście usuniete..dzwi otwarte 24h..wilgoć czy coś może innego?
Zauważyłem dzisiaj taki biały nalot jakby puszek pod krzakami...podlewam rożnie od potrzeb ale na pewno nie przelewam..
Dolne liście usuniete..dzwi otwarte 24h..wilgoć czy coś może innego?
Ordo et pax
zdravko pisze:
Na opakowaniu pisze tylko to co zacytowałem, czyli mogę przygotować roztwór według przepisu ?
To przecież oczywiste, że możesz.
Monika
http://portalwiedzy.onet.pl/125198,,,,w ... haslo.html
Dzięki forumowicz
Ja miałam akurat bezwodny, dostałam 100 g, i zrobiłam roztwór wg Twojej wskazówki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4050590 , tylko z mniejszej ilości ale w odpowiednich proporcjach, tym robiłam ze dwa opryski.
Ja miałam akurat bezwodny, dostałam 100 g, i zrobiłam roztwór wg Twojej wskazówki http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 0#p4050590 , tylko z mniejszej ilości ale w odpowiednich proporcjach, tym robiłam ze dwa opryski.
Jeśli nie był w szczelnym opakowaniu ,to nie był bezwodny, bo ten jest higroskopijny. 100 g bezwodnego siarczanu odpowiada 205 g siedmiowodnego.
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wracając do moich zdjęć ze str 10....przenawożenie.A te zwijające się do góry liście?Wyczytałam tu ,że są objawem niedoboru azotu/rada Kozuli:podlać pokrzywówką/...więc nie rozumiem
Witajcie Od dawna czytam forum ale dzisiaj postanowilam sie zalogować ponieważ potrzebuje Waszej pomocy. Znalazłam na swoich pomidorkach dzisiaj plamy jak na zdjęciach i podejrzewam ZZ. Tylko te 3 liscie chore, reszta krzaków zdrowe i nie ma innych śladów. Czy to ZZ? Pryskane 2 tygodnie temu Mildexem Bardzo prosze o pomoc mam 30 krzaków w gruncie i nie chce ich stracić
danutka66
Nie rozumiem Twojego problemu. Jeśli twierdzisz, że to niedobór azotu, nic prostszego. Rozpuścić 2-3 gram saletry amonowej w litrze wody i wykonać oprysk. Jeśli to niedobór azotu to pomidorek za kilka dni będzie stał na baczność a jeśli ja mam rację będzie wyglądał jeszcze gorzej. . Zamiast rozmyślać trzeba działać. Tym sposobem nabierzesz doświadczenia.
Nie rozumiem Twojego problemu. Jeśli twierdzisz, że to niedobór azotu, nic prostszego. Rozpuścić 2-3 gram saletry amonowej w litrze wody i wykonać oprysk. Jeśli to niedobór azotu to pomidorek za kilka dni będzie stał na baczność a jeśli ja mam rację będzie wyglądał jeszcze gorzej. . Zamiast rozmyślać trzeba działać. Tym sposobem nabierzesz doświadczenia.
grabka
Zdjęcia źle oświetlone ale mimo to kolor plam nie jest typowy dla ZZ. To mi bardziej wygląda na szarą pleśń.
Zdjęcia źle oświetlone ale mimo to kolor plam nie jest typowy dla ZZ. To mi bardziej wygląda na szarą pleśń.
Tak kolor u mnie jest jaśniejszy i te zmiany są takie suche, nie ma grzyba mokrego na tym. Mam mildex którym pryskałam 2 tygodnie temu, ridomil gold, acrobat i mogę wieczorem mieć jeszcze infinito jeśli będzie potrzebne.
U mnie w ub. roku radykalnie rozprawiła się z ZZ mieszanina Ridomilu i Helm Cymi choć już plamy miałem na niektórych owocach i na łodygach. Proponuję więc w miejsce Infinito/ lub obok/ zakup środka z cymoksanilem/ Helm Cymi, Curzate M, Ekonom, Tanos/.
Na razie pomidory obserwować codziennie.
Na razie pomidory obserwować codziennie.
dziękuję ci bardzo forumowicz za pomoc. Zobacze co z tych preparatów mają u mnie w ogrodniczym. A teraz nie opryskać niczym na razie?