Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2
Re: Cukinia - uprawa cz.2
W zeszłym roku miałem goldene i złotego zeppelina. Plon z goldeny był mniejszy i jednocześnie pomimo uprawy w takich samych warunkach zdarzało się gnicie młodych zawiązków. Astry nie uprawiałem.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Złoty Zeppelin to kabaczek (mój ulubiony zresztą). W tym roku Goldena będzie pierwszy raz u mnie. Zaszalałam zresztą z odmianami. Niestety kabaczek innych nasion nie dostałam Za to cukinii mam sporo odmian (w tym mieszanka pięciu). Niestety sporo mieszańców.
A jaka jest różnica pomiędzy kabaczkiem i cukinią ?
-
Trochę inny smak i kabaczek o wiele łatwiej przechować dłużej. Jego miąższ jest bardziej twardy (jak dodaję jednocześnie cukinie, patisony i kabaczki to rozgotuje się ostatni). Jego skórka bardziej twardnieje - no i lubię je bardziej dojrzałe, a cukinie młode. Trochę też jest grubszy, większy, a sam krzak inny - płoży się. Jako ciekawostka: mam jeszcze jednego Złotego Zeppelina z zeszłego roku, cukinia by nie dała rady tyle wytrzymać (a przynajmniej nie te łatwo dostępne) ;)
Też chętnie się dowiem jaka jest różnica
A wracając do pytania, ja miałam Astrę - i polecam, plenna, owoce smaczne, miałam ją w parze z żółtą Ateną - non stop były owoce.
W tym roku z zielonych mam odmianę tapir, z żółtych atenę no i dwie okragłe odmiany.
A wracając do pytania, ja miałam Astrę - i polecam, plenna, owoce smaczne, miałam ją w parze z żółtą Ateną - non stop były owoce.
W tym roku z zielonych mam odmianę tapir, z żółtych atenę no i dwie okragłe odmiany.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Różnice i podobieństwa próbowano ustalić tutaj:Kropek pisze:A jaka jest różnica pomiędzy kabaczkiem i cukinią ?
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=43615
pozdrawiam, Tomek
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czy ktoś ma doświadczenie z drzewkiem cukinowym - Alberello di Sarzana?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
Ja żółtej cukinii nie miałam jeszcze. W tym roku mam posiane, więc jesienią będę mogła porównać z kabaczkiem, bo zielone są całkiem inne.
Alyaa pisze:Trochę inny smak i kabaczek o wiele łatwiej przechować dłużej. Jego miąższ jest bardziej twardy (jak dodaję jednocześnie cukinie, patisony i kabaczki to rozgotuje się ostatni). Jego skórka bardziej twardnieje - no i lubię je bardziej dojrzałe, a cukinie młode. Trochę też jest grubszy, większy, a sam krzak inny - płoży się. Jako ciekawostka: mam jeszcze jednego Złotego Zeppelina z zeszłego roku, cukinia by nie dała rady tyle wytrzymać (a przynajmniej nie te łatwo dostępne) ;)
Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2], cukinia) ? odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami.
Ten "trochę inny smak" to odmiana tego warzywa , podobnie jak są słodkie i kwaśne pomidory. Niektóre nadają się na przeciery a inne do długiego "leżakowania"
Pozdrawiam,
Arkadiusz
-
To nawet biorąc pod uwagę wikipedię, warto dodać resztę:
"Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki."
A i cukinia, i kabaczek, i patison to dynia zwyczajna. Jak blisko są z sobą spokrewnione - nie wnikam. Dla mnie smakują inaczej (na minus cukinii może poza Tapirem).
"Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki."
A i cukinia, i kabaczek, i patison to dynia zwyczajna. Jak blisko są z sobą spokrewnione - nie wnikam. Dla mnie smakują inaczej (na minus cukinii może poza Tapirem).
- Andzia1967
- 200p
- Od: 1 kwie 2013, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Moja cukinia - nawet nie wiem jaka odmiana - nasionka kupowane w B......ce .Jedna trzyma się bardzo dobrze , natomiast u 2 cukinek zaobserwowałam żółte liście i taka jakby nieco przywiędnięta - co to może być? Mam możliwość odwiedzania działki tylko raz w tygodniu , wczoraj zasiliłam ją azofoską i dolistnie Biotonem dla warzyw. Jak myślicie będzie z nich coś ?
A przed sadzeniem był dawany jakiś nawóz ?
-
Andzia1967 według mnie to wynik pogody. Cukinie nie lubią chłodów. Poczekaj na słońce to zobaczysz jak "ruszą z kopyta". Moje dyniowate też rosną bardzo powoli