Cukinia,kabaczek - uprawa cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p
Od: 12 lip 2012, o 20:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Cukinia - uprawa cz.2

Post »

W zeszłym roku miałem goldene i złotego zeppelina. Plon z goldeny był mniejszy i jednocześnie pomimo uprawy w takich samych warunkach zdarzało się gnicie młodych zawiązków. Astry nie uprawiałem.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Złoty Zeppelin to kabaczek (mój ulubiony zresztą). W tym roku Goldena będzie pierwszy raz u mnie. Zaszalałam zresztą z odmianami. Niestety kabaczek innych nasion nie dostałam :( Za to cukinii mam sporo odmian (w tym mieszanka pięciu). Niestety sporo mieszańców.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p

Post »

A jaka jest różnica pomiędzy kabaczkiem i cukinią ?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Trochę inny smak i kabaczek o wiele łatwiej przechować dłużej. Jego miąższ jest bardziej twardy (jak dodaję jednocześnie cukinie, patisony i kabaczki to rozgotuje się ostatni). Jego skórka bardziej twardnieje - no i lubię je bardziej dojrzałe, a cukinie młode. Trochę też jest grubszy, większy, a sam krzak inny - płoży się. Jako ciekawostka: mam jeszcze jednego Złotego Zeppelina z zeszłego roku, cukinia by nie dała rady tyle wytrzymać (a przynajmniej nie te łatwo dostępne) ;)
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Też chętnie się dowiem jaka jest różnica :)

A wracając do pytania, ja miałam Astrę - i polecam, plenna, owoce smaczne, miałam ją w parze z żółtą Ateną - non stop były owoce.

W tym roku z zielonych mam odmianę tapir, z żółtych atenę no i dwie okragłe odmiany.
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kropek pisze:A jaka jest różnica pomiędzy kabaczkiem i cukinią ?
Różnice i podobieństwa próbowano ustalić tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=42&t=43615
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
Xavierka
500p
500p
Od: 6 maja 2012, o 20:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Czy ktoś ma doświadczenie z drzewkiem cukinowym - Alberello di Sarzana?
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja żółtej cukinii nie miałam jeszcze. W tym roku mam posiane, więc jesienią będę mogła porównać z kabaczkiem, bo zielone są całkiem inne.
Awatar użytkownika
Kropek
200p
200p

Post »

Alyaa pisze:Trochę inny smak i kabaczek o wiele łatwiej przechować dłużej. Jego miąższ jest bardziej twardy (jak dodaję jednocześnie cukinie, patisony i kabaczki to rozgotuje się ostatni). Jego skórka bardziej twardnieje - no i lubię je bardziej dojrzałe, a cukinie młode. Trochę też jest grubszy, większy, a sam krzak inny - płoży się. Jako ciekawostka: mam jeszcze jednego Złotego Zeppelina z zeszłego roku, cukinia by nie dała rady tyle wytrzymać (a przynajmniej nie te łatwo dostępne) ;)

Kabaczek (Cucurbita pepo convar. giromontiina Greb.[2], cukinia) ? odmiana dyni zwyczajnej. Odmianę wyselekcjonowano we Włoszech i stąd pierwotna nazwa "cukinia" od włoskiego zucchina (tj. mała dynia). Na południowym wschodzie Polski popularność zdobyła nazwa kabaczek. W Polsce roślina jest uprawiana i znana pod obiema nazwami.

Ten "trochę inny smak" to odmiana tego warzywa , podobnie jak są słodkie i kwaśne pomidory. Niektóre nadają się na przeciery a inne do długiego "leżakowania" :D

Pozdrawiam,
Arkadiusz
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nawet biorąc pod uwagę wikipedię, warto dodać resztę:
"Ponieważ uprawiane formy mogą różnić się znacznie, więc zależnie od nazwy pod jaką je otrzymano do uprawy, traktowane są nawet jako odrębne gatunki."
A i cukinia, i kabaczek, i patison to dynia zwyczajna. Jak blisko są z sobą spokrewnione - nie wnikam. Dla mnie smakują inaczej (na minus cukinii może poza Tapirem).
Awatar użytkownika
Andzia1967
200p
200p
Od: 1 kwie 2013, o 12:31

Post »

Moja cukinia - nawet nie wiem jaka odmiana - nasionka kupowane w B......ce .Jedna trzyma się bardzo dobrze , natomiast u 2 cukinek zaobserwowałam żółte liście i taka jakby nieco przywiędnięta - co to może być? Mam możliwość odwiedzania działki tylko raz w tygodniu , wczoraj zasiliłam ją azofoską i dolistnie Biotonem dla warzyw. Jak myślicie będzie z nich coś ?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A przed sadzeniem był dawany jakiś nawóz ?
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Andzia1967 według mnie to wynik pogody. Cukinie nie lubią chłodów. Poczekaj na słońce to zobaczysz jak "ruszą z kopyta". Moje dyniowate też rosną bardzo powoli :(
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”