Micha storczyków Kahim cz. III

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Micha storczyków Kahim cz. III

Post »

Ty się Aniu ciesz, że są korzonki i liście bo to nadzieja, im roślina bardziej urośnie w siłę, tym większa nadzieja na kwitnienie. Po podziale niektóre katlejki potrafią i ze trzy lata przyrastać tylko 'w zielone'.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

wiem Aniu wiem, ale tylko dwie są z podziału.. w pozostałych 3 ulokowałam nadzieje na kwiaty, są wszak silne i nic z nimi nie robiłam by im zaszkodzić :roll:

-- 5 wrz 2014, o 09:48 --

Aniu a czy pseudobulwa, która wypuściła korzonki, ma jeszcze szansę na pochewkę i kwiaty? Jest jakiś schemat? Bo zawsze wydawało mi się, że najpierw powinna pojawić się pochewka a później korzenie, chyba, ze to zależne od gatunku? Kiedyś przeczytałam tez, ze pseudobulwa, która wypuszcza przyrost już raczej nie zakwitnie, to prawda? Doczekałaś się wielu własnych kwitnień, więc na pewno masz jakieś spostrzeżenia na ten temat :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Lady H
500p
500p
Od: 7 sie 2014, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie :wit .
Mam dwie katlejki z marketu więc chyba hybrydy ? ;:218.Kupiłam z przeceny nie znając koloru i zakwitły u mnie zimą po prawie rocznym pobycie u mnie...W tym roku na wiosnę każda wyprodukowała po kilka nowych pseudobulw ale zatrzymały się one na pewnym etapie i nic się nie dzieje.Niedawno wyrosły kolejne pseudobulwy i wykluły się pochewki w których zaczyna się coś pojawiać :tan .Nie mam doświadczenia w uprawie Cattleya a Wy tutaj widzę sporo wiecie na ten temat więc chętnie będę tutaj zaglądać :)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Kahim gratuluję nowych pochewek!
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Dufin pisze:wiem Aniu wiem, ale tylko dwie są z podziału.. w pozostałych 3 ulokowałam nadzieje na kwiaty, są wszak silne i nic z nimi nie robiłam by im zaszkodzić :roll:
Aniu a mogłabyś wstawić zdjęcie tych, które miałas nadzieję zakwitną ?
Dufin pisze:
Aniu a czy pseudobulwa, która wypuściła korzonki, ma jeszcze szansę na pochewkę i kwiaty?
Oczywiście Aniu, że ma, przyrost korzonków nie ma nic wspólnego z kwitnieniem a jeśli już doszukiwać się związku, to powiedziałabym, że predzej zakwitnie taka, która już ma korzonki. U mnie w większości Katleje kwitły na dojrzałych psb a korzonki odżywiają pseudobulwę.
Dufin pisze:
Kiedyś przeczytałam tez, ze pseudobulwa, która wypuszcza przyrost już raczej nie zakwitnie, to prawda? Doczekałaś się wielu własnych kwitnień, więc na pewno masz jakieś spostrzeżenia na ten temat :)
Ogólnie jest tak, że :roślina wypuszcza mlodą psb, która rozrasta się i kwitnie osiągając pewną dojrzałość (zależnie od gatunku). Po kwitnieniu 'chwilę' odpoczywa, po czym albo :
-zaczyna wypuszczać nowe korzonki co jest zwiastunem pojawienia się młodej psb
-wypuszcza młodą psb, która rosnąć zaczyna mieć własne korzonki
więc faktycznie, pseudobulwa, która wpuściła już kolejną raczej nie zakwitnie, bo czas na to już minął... ale dzieją się różne dziwne rzeczy wśród hybryd, więc kto wie...
To co napisałam,poprzedzone jest obserwacją moich 20- tu roślin, które mam/miałam, z czego większość kwitła.

Ufff... ;:209
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

Natka, dziękuję ;:196

Kurcze, fajny temat się tu rozwinął....
Ajaniu, a gdybym powstawiała tu zdjęcia moich cattleyek, dałabyś mi cynk kiedy mniej je podlewać i czy wymagają chłodzenia (jak dużego)? Będzie to trochę zgadywanka, bo mam same liście, ale będę ogromnie wdzięczna za wszelkie wskazówki ;:180

To ja teraz z nieco innej beczki...
Pamiętacie epidendrum z mojej wycieczki? Otóż ( w moim subiektywnym odczuciu ;:131 ) lekko zwariowało, bo zaczęło produkować korzonki w każdym możliwym odcinku łodygi :lol: Nie wiem do czego to zmierza, ale zastanawia....

Obrazek

Teraz kejeczki. Wszystkie mają się dobrze, choć dosyć wolniutko rosną:

Na mini

Obrazek

Basal keik na kropkowanym

Obrazek

A tu już keik na kremowej multiflorze

Obrazek

Co ciekawe, na oczku poniżej znalazłam coś takiego...

Obrazek

Myślę, że też się jakiś keik kluje ;:204

Mój gigancik, mimo, że ostatnio nieco oklapciał, teraz wygląga lepiej... a przynajmniej tak mi się wydaje :lol:

Obrazek

A tu taka mała samowolka- hibiskuski :D
Otóż nowy parapet bardzo im służy i niedługo zakwitną nawet te które do tej pory odstawiały focha i gubiły pąki... Zakwitnie nawet ten którego podejrzewam o bycie hibiskusem ogrodowym :tan

Obrazek

:wit
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ajania pisze: Aniu a mogłabyś wstawić zdjęcie tych, które miałas nadzieję zakwitną ?
Wstawię u siebie w wątku jak tylko zrobię fotki ;:196
ajania pisze: przyrost korzonków nie ma nic wspólnego z kwitnieniem a jeśli już doszukiwać się związku, to powiedziałabym, że predzej zakwitnie taka, która już ma korzonki.
Pytam, bo zdawało mi się, ze kiedyś przeczytałam, iż cykl katlejek wygląda tak, że wyrasta nowa pseudobulwa, następnie pochewka, dopiero wtedy korzonki i na końcu zakwita z tej pochewki. U mnie kwitła tylko katleja podobna do Rojo ale kupiłam ją już z pochewkami i faktycznie mając już pochewki nie miała jeszcze korzonków. Te wypuściła dopiero u mnie i po niedługim czasie z pochewki wykluły się kwiaty, ale nie wiem czy u wszystkich tak to wygląda :oops: w każdym razie dałaś mi nadzieję :D ;:196

Kasia śmieszne to epidendrum ;:oj nie znam się na nim totalnie, więc nie wiem czy to normalne ale wygląda zabawnie :D Czy Ty masz 3 keiki plus czwarte w drodze? Myślałam, że wiem o 2 ;:204 Tuż po ślubie a tu już tyle dzieciaków ;:224 uważaj Kasia na fluidy ;:215 :;230 ;:131 ;:196
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:;230

Tak, wychodzi na to, że spodziewam się czwartego... Ciekawe, czy mi Państwo dopłaci na wyhowanie ;:306
Zamiast keików wolałabym pędziki, ale co ja tam wiem... Pomarzyć sobie tylko mogę ;:173
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32

Post »

Kasiu będziesz musiała sobie wyrobić karte rodzinną na zniżki do kina i na basen ;:306 ;:306 ;:306
Gratuluję kochana takiej ilości keików ;:196
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kamcia, dziękuję ;:196 Ciekawe czy keik płaci za bilet 50% ceny :lol: A na poważnie, to nawet niebardzo wiem co z tymi keikami potem mam zrobić ;:173 Tego basal keika bym sobie zostawiła, bo reszta rośliny jest martwa- kupiłam ją z zalanym stożkiem wzrostu. A to taka ładna wielkokropokowa hybrydka ;:333 Co do tych kremowych, to o ile uda mi się je wychować, poszukam im nowego domku. Z resztą i tak chciałam tę multiflorkę już dawno sprzedać :D
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Około dwóch dni temu przestawiłam giganta bliżej parapetu. Nie wiem czy pamiętacie, ale problem z nim był taki, że kwiatki mu strasznie klapciały, a niektóre "nie miały siły" się w pełni otworzyć...

Tak więc teraz ma się bardzo dobrze. Słoneczko ewidentnie pomogło ;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Nie wierzyłam, że kwiatki odzyskają turgor ;:185 Tymczasem jest rewelacyjnie! Cieszę się razem z Tobą Kasiu ;:138
marzenka89
200p
200p
Od: 17 lut 2014, o 13:22

Post »

Piękny ten Twój gigancik :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”