Truskawki - cz.4
- Ebabka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Truskawki - cz.4
Dziękuję,Teresa Dukat ma liście w łódeczkę, więc to on Ale ten Kent? Co za dziwadło, z liści podobny, ale powinien już dojrzewać, a tymczasem tylko twarde zielone jeżyki ?
Pozdrawiam Eugenia
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
Jak tegoroczne doświadczenia z odmianami? Kama przepyszna (kilka dni wcześniejsza od Polki, małe plony) Polka też bardzo smaczna(owoce nieduże, ale znacznie więcej owoców na krzaczkach niż ma Kama) i na razie nie ma problemu ze szkodnikami i chorobami. Sadzonki sadzone w ubiegłym roku. Pojawiają się pojedyncze liście porażone plamistością, ale nie ma "epidemii". Zagon w sumie 120 krzaczków niczym nie pryskany. Pozdrawiam
Pozdrawiam Irek
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Irek_2 jeżeli pojawiają się plamki to jednak musisz pryskać po zbiorze na grzybowe choroby.
Pozdrawiam Teresa
Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
- Ebabka
Teresa, spójrz jeszcze raz fachowym okiem na moje NN, udające Kenta, powoli dojrzewają. Są duże, twarde, dosyć słodkie, na krótkich łodyżkach, pod liśćmi, może to Elsanta ? W porównaniu z innymi - chorowite.
Pozdrawiam Eugenia
-
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
Na Kenta nie wyglądają , ale skoro twarda kształt by pasował do Elsanty ale tyle tych odmian ze inaczej sie ocenia w realu jakbym spróbowała .Elsanta długo się nie wybarwia , końcówka długo zielona, jest twarda i aromatyczna ale kapryśna bo wymarza i łapią choroby systemu korzeniowego ale mimo to nabyłam sadzonki bo to atrakcyjna truskawka.
Pozdrawiam Teresa
- Ebabka
Dziękuję Ci Teresa , może nieświadoma pomyłka, albo wrzucił do paczki co miał. Niedawno napisałam do sprzedawcy i foto wysłałam, ale nie raczy odpowiedzieć. Ech, zakupy na aal. Truskawki w smaku Ok, tylko chorowite trochę, będę musiała o nie bardziej zadbać niż o pozostałe.
Pozdrawiam Eugenia
Heja przerzuciłem temat truskawek, ale może coś pominąłem. Piszecie, że truskawki się przycina po zbiorach. Tzn. tniecie liście. Czy wszystkie liście trzeba wyciąć, czy cześć zostawić ? Może ktoś zrobić i wrzucić foto z takiego wycięcia liści jak powinien krzak wyglądać ? Dzięki z góry.
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Są różne szkoły na ten temat .Jedna , że wycinanie liści po zbiorach ogranicza choroby i szkodniki .Druga ,że nie
wycinać liści gdy zdrowe , bo wycinanie osłabia roślinę .Ja w tym roku jeszcze nie wiem jak zrobię .Mam różne
truskawki w różnych okresach sadzone ,może te starsze przytnę .
wycinać liści gdy zdrowe , bo wycinanie osłabia roślinę .Ja w tym roku jeszcze nie wiem jak zrobię .Mam różne
truskawki w różnych okresach sadzone ,może te starsze przytnę .
Ja chcę zostawić też flance i wsadzić je od razu w doniczki P9. Druga rzecz to mi przyszło do głowy, żeby wyciąć stare liście, tzn. te które pierwsze wyrosły. Zostawić na każdym krzaku parę młodych. Czy to będzie optymalne dla rośliny ? z jednej strony pozbędę się starych liści, które i tak niedługo by opadły a młode będą żywić roślinkę.
Miałby też jedno pytanie odnośnie samej uprawy. Nie wiem niestety jaką mam odmianę, ale krzaki mi wyrosły na 40-50 cm wysokości a owoce nie były jakoś specjalnie duże. 2 cm max, najwięcej 1-1,5 cm Czy to kwestia nawożenia czy wina może agro pod którymi jest cała uprawa?
Miałby też jedno pytanie odnośnie samej uprawy. Nie wiem niestety jaką mam odmianę, ale krzaki mi wyrosły na 40-50 cm wysokości a owoce nie były jakoś specjalnie duże. 2 cm max, najwięcej 1-1,5 cm Czy to kwestia nawożenia czy wina może agro pod którymi jest cała uprawa?
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
U mnie też od lat wycina się liście a tak własciwie to całe poletko jest skaszane kosą. Nie wydaje mi się by to osłabiało roślinę bo owoce mam co roku ładne i grube nawet teraz ( szkoda, że nie zrobilam zdjęć bo właśnie wywiozłam swoje nadwyżki do skupu) kiedy u wielu osób truskawka jest już drobna. I didam jeszcze, że w pełni ekologiczne w tym roku nawet ekolistu, o którym pisałam wcześniej nie dałam, po prostu nie wyrobiłam się z pracami w ogrodach.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
U mnie taka super zdrowa jest Honeoye .Smak owoców średni ,ale poza tym jest niezawodna i plon zawsze dobry .
Nie wszystkie odmiany da się uprawiać tak zupełnie bez ochrony .Ja w czasie kwitnienia pryskałam Polyversum , to
pożyteczny grzyb , który żywi się innymi grzybami .Jednak na Vibrancie miałam kilka truskawek porażonych .Liści
z plamistością nie mam prawie wcale ,kilka na Paladynie .Dlatego po zbiorach opryskam Topsinem .Liście zostawię
to mi się krzaki lepiej rozrosną , usunę tylko te w gorszej kondycji .Drobnienie truskawki pod koniec zbiorów to też
cecha odmiany ,właśnie nie wszystkie odmiany drobnieją .LadyK napisz jaką masz odmianę ,skoro jest taka super.
Jabu dlaczego pobierasz sadzonki z odmiany , która nie jest dobra ?
Nie wszystkie odmiany da się uprawiać tak zupełnie bez ochrony .Ja w czasie kwitnienia pryskałam Polyversum , to
pożyteczny grzyb , który żywi się innymi grzybami .Jednak na Vibrancie miałam kilka truskawek porażonych .Liści
z plamistością nie mam prawie wcale ,kilka na Paladynie .Dlatego po zbiorach opryskam Topsinem .Liście zostawię
to mi się krzaki lepiej rozrosną , usunę tylko te w gorszej kondycji .Drobnienie truskawki pod koniec zbiorów to też
cecha odmiany ,właśnie nie wszystkie odmiany drobnieją .LadyK napisz jaką masz odmianę ,skoro jest taka super.
Jabu dlaczego pobierasz sadzonki z odmiany , która nie jest dobra ?
Mam truskawki 3 sezon, przesadzone w inne miejsce w zeszłym roku wiosną ładnie rosły, po zbiorach ścięte na krótko, na bieżąco ścinane odrosty. W tym roku mam krzaczki truskawek dosłownie po kolana Owoców bardzo dużo, tylko jak sucho pokładają się trochę łodygi, po podlaniu wstają i jest ok, ale już mają plamki drobne plamistości. Niczym nie pryskam, po zbiorach w lipcu znów zetnę liście na kilka cm od ziemi. Mam kilka odmian ale mój faworyt to Elsanta, duże smaczne owoce, zdrowe liście.
- LadyK
- Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Ja nie twierdzę, że moje truskawki takie idealne i nic im nigdy nie dolega, bo teraz na liściach są niestety plamy więc pewnie zrobię oprysk od grzyba ale poza tym albo pomimo tego owoce są fajne. Niestety nie pomogę z nazwą odmiany, rodzice dostali kiedyś flanc od sąsiadki i niestety pamiętają tylko tyle, że to jakaś odmiana deserowa.
Pozdrawiam Katarzyna