MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
klik
1000p
1000p
Od: 16 wrz 2015, o 13:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

DaniM pisze:A u mnie pojawiają się pierwsze trupy.
Zrobiłem dzisiaj przeglad i zostało mi 80 niewygryzionych na ok 700 kokonów. Nie wiem czy coś jeszcze z nich będzie. Niektóre kokony poddałem działaniu ciepła i kilka samic się z nich wygryzło ale były kompletnie bez formy. Kilka innych od razu wywiało w siną dal.
Jedna po wygryzieniu zaraz padła a w jednym kokonie który rozciąłem była martwa.
Zobaczymy jeszcze jutro czy coś się ruszy bo jeśli nie to najbliższe zimna je wymordują do końca.
Ale i tak jest lepiej od zeszłorocznego kataklizmu gdzie niewygryzła mi się ponad połowa.
Sorki zasugerowałem się tym wpisem , który jakoś utkwił mi w pamięci :wink:
Awatar użytkownika
DaniM
100p
100p
Od: 18 sty 2010, o 20:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4

Post »

klik pisze:
DaniM pisze:A u mnie pojawiają się pierwsze trupy.
Zrobiłem dzisiaj przeglad i zostało mi 80 niewygryzionych na ok 700 kokonów. Nie wiem czy coś jeszcze z nich będzie. Niektóre kokony poddałem działaniu ciepła i kilka samic się z nich wygryzło ale były kompletnie bez formy. Kilka innych od razu wywiało w siną dal.
Jedna po wygryzieniu zaraz padła a w jednym kokonie który rozciąłem była martwa.
Zobaczymy jeszcze jutro czy coś się ruszy bo jeśli nie to najbliższe zimna je wymordują do końca.
Ale i tak jest lepiej od zeszłorocznego kataklizmu gdzie niewygryzła mi się ponad połowa.
Sorki zasugerowałem się tym wpisem , który jakoś utkwił mi w pamięci :wink:
Teraz jak przypomniałeś mi mój post tak się zastanawiam. O ile błędy w przechowywaniu wykluczam, to może przedobrzyłem z tą reszta kokonów.
Może to poddawanie ciepła, spryskiwanie było zbędne Ale to było tylko 40 wygryzionych z tej 80. Czyli zasadniczo 600 wygryzionych powinno być pełnosprawnych.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
klik
1000p
1000p

Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5

Post »

U mnie dzisiaj lipna pogoda tzn. lepsza jak w ostatnich dniach. Jest 13 stopni i nawet od czasu do czasu słońce się pojawia na chwileczkę. Mimo to "Maje" znowu latają z pyłkiem i ziemią , ale jakoś tak dziwnie. Hahaha jakby to ująć latają nisko i powoli :D Jutro samo słońce i ma być około 20 stopni, więc nabiorą prędkości :wink: Kurcze same murarki ogrodowe , już powinny latać inne gatunki , ale nie widzę ich nawet na kwiatach. Czekam na nie z niecierpliwością ;:65
Awatar użytkownika
norbi007
200p
200p
Od: 15 sty 2016, o 00:28

Post »

Mam wrażenie jak by murarki powoli traciły wigor - - pewnie będziemy się zbliżać powoli do końća sezonu z osmia.
U mnie już dość długo pracują ;:199
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

U mnie tez zmalała populacja jakby, nie wiem czy miałem więcej samców czy jak ale lata parę sztuk murarek z kilkudziesięciu...
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
szaman76
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 17 maja 2016, o 10:35

Post »

Moje murarki dziś się ożywiły, i całkiem ładnie sobie nosiły pyłek, słoneczko zrobiło swoje, chociaż może i troche mniej ich niż wcześniej. Do tego do zauważyłem jedną nożycówkę, wnosiła pyłek do trzcinki. Na fiołkach widziałem też dziś nasze koliberki - fruczaki gołąbki, całe 3 sztuki sobie fruwały
Awatar użytkownika
markonix
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 16:38

Post »

Zauważyłem dziś następny minus formatek ze styroduru - moje pszczoły tak czyszczą kanaliki że zaczęły wiercić dziury w styropianie - jak dla nich jest chyba za miękki :;230
Dida127
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2015, o 13:24

Post »

Witam dziś chciałem pokazać wam filmik z mojej małej hodowli Murarki.
Wszystko zaczęło się rok temu od 200 szt. kokonów w tym sezonie miałem około 1300 w dniu dzisiejszym mogę napisać że ponad 90% materiału gniazdowego zostało zamurowane.
To link do filmiku z mojej działki :wit https://www.youtube.com/watch?v=xZ0EHmhjUMA
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
comandos21
100p
100p
Od: 1 wrz 2009, o 17:08
Kontakt:

Post »

Dida127 pisze:Witam dziś chciałem pokazać wam filmik z mojej małej hodowli Murarki.
Wszystko zaczęło się rok temu od 200 szt. kokonów w tym sezonie miałem około 1300 w dniu dzisiejszym mogę napisać że ponad 90% materiału gniazdowego zostało zamurowane.
To link do filmiku z mojej działki :wit https://www.youtube.com/watch?v=xZ0EHmhjUMA
Pozdrawiam
A łuskałaś te pierwsze kokony czy zostawiłaś na zimę?
Pytam bo ja też w tym toku zaczynam z murarkami :)

-- Cz 19 maja 2016 21:39 --
Dida127 pisze:Witam dziś chciałem pokazać wam filmik z mojej małej hodowli Murarki.
Pozdrawiam
A łuskałaś te pierwsze kokony czy zostawiłaś na zimę?
Pytam bo ja też w tym toku zaczynam z murarkami :)
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Dida127
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 29 lis 2015, o 13:24

Post »

comandos21 Kokony wyjmowałem w październiku i przechowywałem w małej budce poza altanką ale gdy przyszły większe mrozy takie w okolicy -20 schowałem do altanki tam były kilka dni i gdy temperatura oscylowała na granicy -10 znów wróciły do budki poza altankę i tam czekały do wiosny w kartonie z tektury.
Co kilka tygodni zaglądałem do kokonów i delikatnie mieszałem je w pudełku w tym roku powtórzę proces przechowywania.
Jeszcze jedno wyjęte kokony wkładałem do sitka z małymi dziurkami i tak je oczyszczałem z resztek ziemi i różnych śmieci.
Czekam na nożycówki ale na razie nic się nie wygryza są jeszcze zamurowane w pniaczkach wraz z innymi nie zidentyfikowanymi okazami.
Pozdrawiam
klik
1000p
1000p

Post »

Pojawił się u mnie Cacoxenus indagator . Może nie są to ilości , które zrobią spustoszenie, ale powodują wkurzenie Wcześniej pojawiały się pojedyncze sztuki Teraz zdarza się, że lata po 3-4 wkoło chatki. Oczywiście latają dosyć krótko , dłużej polatają sobie tylko te, którym uda się uciec :wink:
Pszczoły murują dalej.
Akula
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 paź 2015, o 00:06

Post »

W mojej koloni porobnic pojawiają się nieproszeni goście ? Brzęczka białoplamka (Melecta luctuosa). To co znalazłem w sieci już przeczytałem... Ciekaw jestem Waszego zdania - czy zostawić sprawę naturze, czy "ograniczyć" nieproszonych gości?
klik
1000p
1000p

Post »

Akula rzadko piszesz , ale jak już to o nieczęstych gościach. Pogrzebałem trochę i wydaje mi się , że to inna brzęczka. Ta którą podejrzewasz składa jaja w gniazdach innych porobnic. Znalazłem sprzeczne informacje , że niby tylko w gniazdach Anthophora retusa. Druga wersja , że w Anthophora aestivalis i Anthophora plagiata. Twoja to prawdopodobnie Melecta albifrons. http://www.bwars.com/bee/apidae/melecta-albifrons
https://kolagen.wordpress.com/category/ ... albifrons/
No chyba że się nam poprzednio Twoje porobnice pomyliły :wink:
Jeśli chcesz obserwować swoje pszczoły to chyba nie jest to nieproszony gość, raczej miły dodatek. Jeśli masz ambicję na wielkie stado porobnic no to wiadomo siła wyższa :(
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”