Sorki zasugerowałem się tym wpisem , który jakoś utkwił mi w pamięciDaniM pisze:A u mnie pojawiają się pierwsze trupy.
Zrobiłem dzisiaj przeglad i zostało mi 80 niewygryzionych na ok 700 kokonów. Nie wiem czy coś jeszcze z nich będzie. Niektóre kokony poddałem działaniu ciepła i kilka samic się z nich wygryzło ale były kompletnie bez formy. Kilka innych od razu wywiało w siną dal.
Jedna po wygryzieniu zaraz padła a w jednym kokonie który rozciąłem była martwa.
Zobaczymy jeszcze jutro czy coś się ruszy bo jeśli nie to najbliższe zimna je wymordują do końca.
Ale i tak jest lepiej od zeszłorocznego kataklizmu gdzie niewygryzła mi się ponad połowa.
MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.4
Teraz jak przypomniałeś mi mój post tak się zastanawiam. O ile błędy w przechowywaniu wykluczam, to może przedobrzyłem z tą reszta kokonów.klik pisze:Sorki zasugerowałem się tym wpisem , który jakoś utkwił mi w pamięciDaniM pisze:A u mnie pojawiają się pierwsze trupy.
Zrobiłem dzisiaj przeglad i zostało mi 80 niewygryzionych na ok 700 kokonów. Nie wiem czy coś jeszcze z nich będzie. Niektóre kokony poddałem działaniu ciepła i kilka samic się z nich wygryzło ale były kompletnie bez formy. Kilka innych od razu wywiało w siną dal.
Jedna po wygryzieniu zaraz padła a w jednym kokonie który rozciąłem była martwa.
Zobaczymy jeszcze jutro czy coś się ruszy bo jeśli nie to najbliższe zimna je wymordują do końca.
Ale i tak jest lepiej od zeszłorocznego kataklizmu gdzie niewygryzła mi się ponad połowa.
Może to poddawanie ciepła, spryskiwanie było zbędne Ale to było tylko 40 wygryzionych z tej 80. Czyli zasadniczo 600 wygryzionych powinno być pełnosprawnych.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.
-
- 1000p
Re: MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.5
U mnie dzisiaj lipna pogoda tzn. lepsza jak w ostatnich dniach. Jest 13 stopni i nawet od czasu do czasu słońce się pojawia na chwileczkę. Mimo to "Maje" znowu latają z pyłkiem i ziemią , ale jakoś tak dziwnie. Hahaha jakby to ująć latają nisko i powoli Jutro samo słońce i ma być około 20 stopni, więc nabiorą prędkości Kurcze same murarki ogrodowe , już powinny latać inne gatunki , ale nie widzę ich nawet na kwiatach. Czekam na nie z niecierpliwością
- norbi007
- 200p
- Od: 15 sty 2016, o 00:28
Mam wrażenie jak by murarki powoli traciły wigor - - pewnie będziemy się zbliżać powoli do końća sezonu z osmia.
U mnie już dość długo pracują
U mnie już dość długo pracują
Kiedy w ogrodzie...
Norbert
Norbert
- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
U mnie tez zmalała populacja jakby, nie wiem czy miałem więcej samców czy jak ale lata parę sztuk murarek z kilkudziesięciu...
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
Moje murarki dziś się ożywiły, i całkiem ładnie sobie nosiły pyłek, słoneczko zrobiło swoje, chociaż może i troche mniej ich niż wcześniej. Do tego do zauważyłem jedną nożycówkę, wnosiła pyłek do trzcinki. Na fiołkach widziałem też dziś nasze koliberki - fruczaki gołąbki, całe 3 sztuki sobie fruwały
- markonix
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 16:38
Zauważyłem dziś następny minus formatek ze styroduru - moje pszczoły tak czyszczą kanaliki że zaczęły wiercić dziury w styropianie - jak dla nich jest chyba za miękki
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lis 2015, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam dziś chciałem pokazać wam filmik z mojej małej hodowli Murarki.
Wszystko zaczęło się rok temu od 200 szt. kokonów w tym sezonie miałem około 1300 w dniu dzisiejszym mogę napisać że ponad 90% materiału gniazdowego zostało zamurowane.
To link do filmiku z mojej działki https://www.youtube.com/watch?v=xZ0EHmhjUMA
Pozdrawiam
Wszystko zaczęło się rok temu od 200 szt. kokonów w tym sezonie miałem około 1300 w dniu dzisiejszym mogę napisać że ponad 90% materiału gniazdowego zostało zamurowane.
Pozdrawiam
- comandos21
- 100p
- Od: 1 wrz 2009, o 17:08
- Kontakt:
A łuskałaś te pierwsze kokony czy zostawiłaś na zimę?Dida127 pisze:Witam dziś chciałem pokazać wam filmik z mojej małej hodowli Murarki.
Pozdrawiam
Pytam bo ja też w tym toku zaczynam z murarkami
-- Cz 19 maja 2016 21:39 --
A łuskałaś te pierwsze kokony czy zostawiłaś na zimę?Dida127 pisze:Witam dziś chciałem pokazać wam filmik z mojej małej hodowli Murarki.
Pozdrawiam
Pytam bo ja też w tym toku zaczynam z murarkami
Jestem Grzesiek ;) Pozdrawiam
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lis 2015, o 13:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
comandos21 Kokony wyjmowałem w październiku i przechowywałem w małej budce poza altanką ale gdy przyszły większe mrozy takie w okolicy -20 schowałem do altanki tam były kilka dni i gdy temperatura oscylowała na granicy -10 znów wróciły do budki poza altankę i tam czekały do wiosny w kartonie z tektury.
Co kilka tygodni zaglądałem do kokonów i delikatnie mieszałem je w pudełku w tym roku powtórzę proces przechowywania.
Jeszcze jedno wyjęte kokony wkładałem do sitka z małymi dziurkami i tak je oczyszczałem z resztek ziemi i różnych śmieci.
Czekam na nożycówki ale na razie nic się nie wygryza są jeszcze zamurowane w pniaczkach wraz z innymi nie zidentyfikowanymi okazami.
Pozdrawiam
Co kilka tygodni zaglądałem do kokonów i delikatnie mieszałem je w pudełku w tym roku powtórzę proces przechowywania.
Jeszcze jedno wyjęte kokony wkładałem do sitka z małymi dziurkami i tak je oczyszczałem z resztek ziemi i różnych śmieci.
Czekam na nożycówki ale na razie nic się nie wygryza są jeszcze zamurowane w pniaczkach wraz z innymi nie zidentyfikowanymi okazami.
Pozdrawiam
-
- 1000p
Pojawił się u mnie Cacoxenus indagator . Może nie są to ilości , które zrobią spustoszenie, ale powodują wkurzenie Wcześniej pojawiały się pojedyncze sztuki Teraz zdarza się, że lata po 3-4 wkoło chatki. Oczywiście latają dosyć krótko , dłużej polatają sobie tylko te, którym uda się uciec
Pszczoły murują dalej.
Pszczoły murują dalej.
W mojej koloni porobnic pojawiają się nieproszeni goście ? Brzęczka białoplamka (Melecta luctuosa). To co znalazłem w sieci już przeczytałem... Ciekaw jestem Waszego zdania - czy zostawić sprawę naturze, czy "ograniczyć" nieproszonych gości?
-
- 1000p
Akula rzadko piszesz , ale jak już to o nieczęstych gościach. Pogrzebałem trochę i wydaje mi się , że to inna brzęczka. Ta którą podejrzewasz składa jaja w gniazdach innych porobnic. Znalazłem sprzeczne informacje , że niby tylko w gniazdach Anthophora retusa. Druga wersja , że w Anthophora aestivalis i Anthophora plagiata. Twoja to prawdopodobnie Melecta albifrons. http://www.bwars.com/bee/apidae/melecta-albifrons
https://kolagen.wordpress.com/category/ ... albifrons/
No chyba że się nam poprzednio Twoje porobnice pomyliły
Jeśli chcesz obserwować swoje pszczoły to chyba nie jest to nieproszony gość, raczej miły dodatek. Jeśli masz ambicję na wielkie stado porobnic no to wiadomo siła wyższa
https://kolagen.wordpress.com/category/ ... albifrons/
No chyba że się nam poprzednio Twoje porobnice pomyliły
Jeśli chcesz obserwować swoje pszczoły to chyba nie jest to nieproszony gość, raczej miły dodatek. Jeśli masz ambicję na wielkie stado porobnic no to wiadomo siła wyższa