Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
bobolak
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 8 maja 2017, o 19:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Pomidory-choroby i szkodniki cz.16

Post »

Obrazek
Pomoże ktoś zdiagnozować przyczynę tych plam na pomidorach? Nie są to plamy białe a raczej złote. Czy to za niska temperatura? Posadzone zostały 3 dni temu do gruntu. Czy może jakiś szkodnik bądź grzyb? Dodam jeszcze że podobne plamy mam na papryce gruntowej
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
justa_be
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2014, o 08:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój jeden pomidor ma takie same objawy, obstawiam poparzenie słoneczne.
Pozdrawiam ;)
marior18
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 30 cze 2016, o 19:38

Post »

ekopom pisze:Przyczynę byś znalazł, gdybyś przenocował z nimi, jak je posadziłeś, pomidory powinny mieć powyżej 12°C w nocy, a ile miały?

Przypuszczam, ze okolo 10 stopni.

Czy pomidory da sie jakos uratowac?
Czy same rusza pod wplywem ciepla.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te plamy to oczywiście od słońca . Mam też takie , na tych co nie były wynoszone
do hartowania .
pianista
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2014, o 10:05

Post »

Nie słyszałem i nie widziałem aby winniczki zjadały młode pomidory. Natomiast takimi szkodnikami są ślimaki pozbawione skorupy - ja nazwałem je "Łyse". Pozbywałem się ich wysypując granulat wokół roślin co prowadziło do ich rozpuszczenia, pozostawał tylko śluz. W ubiegłym roku wzięła mnie chęć na uprawę cyklantery (taki dziki ogórek). Też osypałem granulatem i nic to nie dało - najpierw zostały ścięte sadzonki, później granulat. Za radą forumowiczów na ten sezon zastosuję pokruszone skorupki jajek, nawóz sztuczny, popiół z kominka no i osłonkę na sadzonkę w postaci butelki 6l. po wodzie z odciętym denkiem.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

U mnie 2 lata temu była plaga tych nagich ślimaków.
Najpierw kupowałam im piwo,jak już straciłam sporo pieniędzy to dokupiłam Snacol 1 kg za 32 zł.
Wcześniej też obsypywałam tłuczonymi skorupkami od jajek i fusami od kawy sadzonki sałaty.Trochę to pomogło,bo raniło ich ciało.
Rok temu było ich mniej,w tym na razie nie widać.Może jeszcze za wcześnie?
Awatar użytkownika
Rysiul
100p
100p
Od: 14 maja 2006, o 19:09

Post »

pianista pisze:Za radą forumowiczów na ten sezon zastosuję pokruszone skorupki jajek, nawóz sztuczny, popiół z kominka no i osłonkę na sadzonkę w postaci butelki 6l. po wodzie z odciętym denkiem.
Jeśli chcesz im dowalić po całości to te butelki oklej jeszcze taśmą miedzianą samoprzylepną :D
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Przeglądając zdjęcia z ostatnich dni wspomnę jedynie. Pogoda była wredna i każdy o tym wie. Wszystkie te objawy są wywołane temperaturami. Teraz po posadzeniu nie martwcie się dolnymi (domowymi) liśćmi. Zwracajcie uwagę żeby wierzchołek był ciemnozielony. Znaczy pomidor się przyjął i będzie rósł. Dolne liście będą z dnia na dzień gorzej wyglądać. Po prostu oberwiecie, bo roślinie już nie posłużą a przywloką choroby.
Ta wiosna dała się nawet we znaki sadzonkom kwiatów i to u profesjonalistów. Najpierw zimno, kiedy słońca nie poczuły a teraz ostre promienie. U mnie surfinie jak nigdy wisiały jak ścierki. Dopiero teraz z dnia na dzień wyglądają coraz lepiej i wracają do formy. Pelargonie rabatowe po posadzeniu żółkły. Teraz już im przeszło. Sorry, no taki mamy klimat. :D Przyzwyczajaliśmy najpierw do zimna a teraz słońce w drugą stronę obróciło nasz wysiłek. Inaczej się nie dało tej wiosny.
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Ja tez posadziłem do foli parę dni temu i tez fioletowe stare listki się zrobiły ,pogodynka pokazywała 10 stopni :D było 3 do 5 stopni,ale nowe listki zielone i myślę że w końcu pogoda uśmiechnie się dla pomidorowców.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Taa, uśmiechnęła się jak diabli. ;:223
Zdążyłam wsadzić kilka sztuk do gruntu i wczoraj przyszła burza z gradem wielkości jajek przepiórczych.
Właśnie wróciłam z obchodu, mają poszarpane liście, i wytłuczone grona i kwiaty, muszę je wymienić bo i tak z nich nic nie będzie a szkoda czasu i zachodu aby nie przyplątał się jakiś grzyb.
Dobrze, że cenniejsze dla mnie odmiany wsadziłam do folii.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
pianista
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2014, o 10:05

Post »

Jeśli chcesz im dowalić po całości to te butelki oklej jeszcze taśmą miedzianą samoprzylepną :D

Ryszard - Ty tak serio ? coś tam mi się obiło o tym zbawiennym działaniu miedzi, porobiłem pierścienie z drutu fi 3 mm ale jeszcze nie stosowałem - tą taśmę miedzianą gdzie można kupić ? Ten uśmieszek na końcu - to tak na dwoje ..... wróżyła :roll: ;:oj
Bart85
50p
50p
Od: 1 lip 2011, o 09:42

Post »

Pytanie z ciekawości dla chemików, czy można łączyć w jednym oprysku K2PO4 (stężenie 0,15-0,2%) i siarczan magnezu (stężenie 0,5%) w jednym oprysku? Nie powstanie w wodzie fosforan magnezu? Czy dla pomidora będzie ok taka mieszanka czy coś się zablokuje w pobieraniu?

Chyba że macie coś lepszego na oprysk dolistny celem uzupełnienia fosforu, potasu i magnezu i po zimnych nocach.

Kiedyś forumowicz mi tłumaczył tą mieszankę ale już zapomniałem a nie mam nigdzie zapisane.
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05

Post »

Bart85!

Jeśli pytałeś tu na forum to przypomnij sobie mniej więcej kiedy to było i możesz odnaleźć odpowiedź Mietka ( P......o )
W swoim profilu masz wszystkie swoje posty do tej pory przez Ciebie napisane.A jest ich 39.

A może tu znajdziesz odpowiedź.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 8#p3060808
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”