Ćma bukszpanowa(Cydalima perspectalis)

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Foxowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2017, o 06:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ćma bukszpanowa(Cydalima perspectalis)

Post »

Napisałam trochę po chińsku z tymi łuskami, przepraszam.
Oczywiście mi chodzi o łuski bukszpanu czyli złożone ze sobą listki, które tworzą im taką tarczę ochronną. Rozbierzcie kilka takich okrągłych "łuseczek" a zobaczycie o czym mówię. Spora część jajek bywa tam, nie ma szans tego wypłukać żadną myjką, chyba że tnącą ;)

Jaja oczywiście są takie jak napisaliście - płaskawe, seledynowo-żółte, w skupisku.

Co do okryć to wytrwali okrywają białą agrowłókniną. Ale nie wiem czy tak do końca odnoszą sukcesy.
Jak patrzę po ogrodach to też widzę trochę odrośniętych krzewów. U mnie niestety już zero, więc przestałam prowadzić obserwacje.

Serio ćma aż tak wędruje? ;:202
Na trzmieliny i inne krzaki to owszem, ale czego szuka w domu?! Może wyczuwa ochłodzenie i chce się gdzieś zamelinować? Większość krzaków łysa, a wątpię żeby zagustowała w doniczkowych (TFU!!!).
Awatar użytkownika
felixa
200p
200p
Od: 13 lut 2013, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Bukszpan

Post »

Koloman pisze:Mam takie pytanie do Koleżanek i Kolegów:
ta cholrena ćma bukszpanowa zniszczyła krzew i wyciąłem go.
Od niedawna z pozostawionych w ziemi korzeni wychodzą nowe odrosty.
Jak je mogę zabezpieczyć przed ponowną inwazją ćmy i zniszczeniem?
Opryskiwać? ale czym?
Z góry dziękuję za radę.
Polecam Lepinox, znaleźć 'wspólników' na 1 kg opakowanie i zamówić przez internet, u mnie, jak na razie, pomógł.
Pozdrawiam, Feliksa
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33

Post »

No i cholery przyszły do mojego jedynego bukszpanu.

Obrazek
Na zewnątrz nie widać, ale w środku jest w 20% zeżarty. Opryskałam tym co miałam czyli mospilanem, ale dalej nie mam pomysłu. Straszne, że jakaś ćma przyleciała z Azji, zżera nam rośliny, jest niesmaczna dla innych zwierząt i nie ma na nią skutecznego oprysku.

Obrazek
Obrazek
Zauważyłam, że lata tych białych ciem bardzo dużo wieczorem, siadają na liściach drzew i na tujach, boję się, że mi wszystko zeżrą. Mam dwie trzmieliny, ale na razie tam nie zauważyłam szkodników, za to bukszpany sąsiadów są też zaatakowane. Pewnie niektórzy nawet nie wiedzą o tym, powinien jakiś okólnik po wsi chodzić z tą informacją, to by może dało się znaczną ich część wytępić. Powiedziałam sąsiadowi, ale się zbytnio tym nie przejął.

Ta na zdjęciu została opryskana mispilanem i chyba ją potaił bo zrobiła się jakaś niemrawa. Opryskałam krzew, jutro dokupię środek na szkodniki, opryskam i owinę folią, żeby stężenie oparów było większe.
A może by tak naftaliny spróbować?

edit.
Właśnie zakupiłam małe opakowanie Lepinox na alledrogoo za 10 zł, 15 zł z przesyłką. Nie dam im zeżreć mojego bardzo starego bukszpanu, który odziedziczyłam jeszcze po pierwszej właściciele mojej poprzedniej działki. Dawna właścicielka nie żyje, ale bukszpan ocalę. :pogon
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31

Post »

Kraków okolice już zaatakowane , ćmy już mi jednego krzaka wsuwają w błyskawicznym tempie :roll:
Ten krzak rośnie samotnie koło innych krzaczków róznych rodzai i jego wsuwają a reszta bukszpanów rośnie w kupie 6 sztuk oddalonych od tego jednego około 30 metrów dalej i one jeszcze o dziwo są jeszcze czyste ale jak długo ? ten jeden który jest objadany został dzisiaj popryskany lepinoxem :) Doradcie mi czy te 6 sztuk które rosną dalej od niego też lepiej abym popryskał ?
Awatar użytkownika
Prokton
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 19 lip 2017, o 15:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

opryskać profilaktycznie wszystkie,
podobno ta ćma już przerzuca się na inne gatunki roślin, to prawda?
Awatar użytkownika
Adrian139
200p
200p
Od: 30 paź 2018, o 12:01

Post »

U mnie na szczęście tego szkodnika nie ma i jest bardzo daleko, bo zgadałem się z kimś, kto mieszka 50 km ode mnie w stronę Rzeszowa i nie ma tam ciem, podobno zatrzymały się na Rzeszowie i w okolicach, bo bardziej na południe od Rzeszowa zimy są zbyt za zimne dla nich.
Pozdrawiam
Zapraszam do mojego wątku - Owocowy śródziemnomorski i egzotyczny ogród
zapraszam do zakupu moich roślin tanio i dobra jakość https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 34&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
jacula
200p
200p
Od: 28 lip 2010, o 18:31

Post »

Pryskałem te 6 bukszpanów pozostałych i na jednym widziałem 2 małe larwy a bukszpany są te lekko podżarte a więc są wszędzie tylko gdzieś się chowają cwaniaki :roll: a już myślałem że w tym roku się ich pozbyłem ;:14
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

U mnie kontrolowałam cięty przy wejściu do domu, bo zauważyłam trochę suchych, pozlepianych listków, ale gąsienic nie ma :roll: Za to tydzień temu z przerażeniem odkryłam żrące gąsienice w mniej uczęszczanej części ogrodu, gdzie dwa rosną sobie swobodnie (gałązki używane do dekoracji).
x - e-1

Post »

To walka z wiatrakami. Co z tego że opryskałam i otrułam istniejące już gąsienice, jak przylatują kolejne samice i składają nowe jaja. Potrząsnęłam krzakiem i wyleciała ćma, czyli przyleciały kolejne. Oprysk trzeba by było powtarzać regularnie.
U mojego brata gąsienice wyłażą na dom i grzeją się na murze, nawet suszące się pranie na tarasie oblazły, a wszystko to z jedynego bukszpanu formowanego tuż przed wejściem na taras. Coś czuję, że te robale jeszcze uprzykrzą nam życie
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24

Post »

Uprzykrzą. uprzykrzą- to jest ,,walka z wiatrakami". Zobacz ile szpetnych suchych, ogryzionych bukszpanów dookoła. Aż przykro patrzeć że właściciele nic nie robią nawet z tymi które walczą o przetrwanie (jeszcze zielone młode końcówki). Widocznie uważają że to zdobi ogród ;:124 . No cóż przed urzędami też zdarzają się takie wystroje wkomponowane z innymi krzewami. Ja się tak zastanawiam czy Arpon też jest skutecznym środkiem. Dawno nim pryskałam i jak na razie moje są w świetnej kondycji.
Awatar użytkownika
basiaamatorka
200p
200p
Od: 12 lip 2013, o 14:09

Post »

Coś się dzieje w kierunku "wrogów" - zauważyłam osy latające uważnie obok żywopłotu bukszpanowego.
Jak tylko mogę to przeglądam , wybieram i niszczę gąsienice, najpierw odkładam je na kamień - i tu obserwacja, nadleciała osa i zaczęła żywą gąsienicę objadać ! tak w środkowej jej części wyjadła jej kawał skóry i brzucha!
Wcześniej widziałam , jak z kokonu z jajami wyłazi sporawy pająk.

Zagapiłam trzecie pryskanie, tak że podjadły mi sporo gałązek, ale krzewy żyją.

Natomiast znajoma pryska podwójną dawką Mospilanu co miesiąc, nie patrząc, czy są ćmy , czy nie - efekt znakomity, ma zdrowiutkie krzewy.
Basia
x - e-1

Post »

No to dobrze, że jednak komuś to paskudztwo smakuje, może jeszcze inne owady się skuszą? :pogon
Ja z kolei obserwowałam jak gąsienica wlazła do pajęczyny, no taka bojowa gadzina, że pająk
rady nie mógł dać, atakowała go. ;:oj
Ludzie w mojej wsi w ogóle się tym nie przejmują, że jakieś ćmy im bukszpany żrą, a robale mają raj. ;:219
grapes
200p
200p
Od: 26 cze 2012, o 13:18

Post »

Nie tylko osy/szerszenie ale też sikorki interesują się tym paskudztwem, dziobią coś na bukszpanach. Sam widziałem jak osa porwała taką niedużą gąsienicę. Podobno ich wrogiem jest też sroka, w końcu pochodzi również z Azji, i wypiera nasze rodzime gatunki, ale nie widziałem by się interesowała ćmą bukszpanową.

Niestety wszyscy mówią tu o pryskaniu wszystkiego dokoła. Jak tak będziecie pryskać to wytrujecie również naturalnych wrogów tych pasożytów a na końcu siebie. Nawet biologiczne preparaty nie są obojętne. Najlepiej jakby przyroda sama się z tym uporała.
x - e-1

Post »

Zanim się upora, to bukszpanów w Polsce nie uświadczysz.
W mojej miejscowości wszystkie bukszpany sa zaatakowane, a co będzie jak je zeżerą?
Będą szukały innych roślin, ćma jajka gdzieś znieść musi. ;:oj
A z pozoru to takie niewinne robaczki. :wink:
Awatar użytkownika
mamiroma4
500p
500p
Od: 24 sie 2015, o 08:33

Post »

Dziś spryskałem moje bukszpany POLYSECT 005SL ULTRA BUKSZPAN SUBSTRAL 100ML było dużo gąsienic... przyjechałem po dwóch tygodniach.. dobrze ,że całkiem nie zjadły moich bukszpanów.. ale przykro patrzeć na sąsiadów ..gdzie lata bukszpany upiększały ich działki (wzory,piękne wycięte kształty) a teraz suche na wiór ;:174
Pozdrawiam wesoły Romek
Moja oaza :D
Z prądem rzeki...płyną tylko zdechłe ryby.
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”