@ Marta ? Obiecuję, że w przyszłym roku będę się starał dłużej zatrzymywać w różnych miejscach podczas robienia filmów? Busz miejscami naprawdę busz przypomina i trzeba się przezeń przedzierać, ale w sumie o to mi chodziło? Budleje z jednej a ketmie z drugiej strony zrobiły gąszcz, przez który ciekawskie spojrzenia od strony ulicy się nie przebiją, co mi odpowiada? Tak czasem patrzę na stare fotki, gdy od ulicy można było sięgnąć wzrokiem aż po sam koniec ogrodu i się nadziwić nie mogę? Co do cyklamenów ? fakt, że u mnie mocno się rozrastają i zdarza im się rozsiewać? Lespedeza u mnie miewa się doskonale? Pod koniec lata czy z początkiem jesieni długie, zwisające gałęzie zwisają jeszcze mocniej pod ciężarem gigantycznych kiści kwiatów? Jeśli chodzi o chobot ? zadałaś mi niezłą zagwozdkę, i to bynajmniej nie z zapachem, ale z tym, cóż to słowo może znaczyć? Jedyny Chobot jaki znałem do tej pory pisze się dużą literą i jest wioską położoną na skraju Puszczy Niepołomickiej? Zacząłem szperać po Google?u, dotarłem do informacji, że jest to również czeskie słowo określające trąbę słonia? Trafiłem również na jakąś Jessicę Chobot? Myślałem już, że nic z tego nie będzie, jak w słowniku znalazłem, iż jest to gwarowe określenie ogona? Dopiero po dobrych pięciu minutach szperania, przegrzebywania i kopania udało mi się zdobyć informację, że to polska nazwa mojego poczciwego
Apios americana?

W każdym razie zapach jest bardzo słaby, trzeba naprawdę wsadzić nochal w kwiaty, żeby go poczuć? Mnie się bardziej z bananami niż z fiołkami kojarzył? Co do chryzantem ? nasiona indyjskich kupiłem w Polsce, nie pamiętam już czy w PNOSie czy u Legutki, zaś nasiona koreańskich u moich brytyjskich ulubieńców z Thompson & Morgan. A jeśli chodzi o zakupy do cienia ? kij wie, czy wszystko będzie rosło? Rośliny cieniolubne nie przepadają za przesuszeniem gleby, a jeśli lato będzie wyglądało tak jak w zeszłym roku ? czyli trzy miesiące suszy z czterdziestostopniowymi upałami ? to świetlanej przyszłości im nie wróżę, nawet mimo podlewania?
@ Elizabetka ? Cyklameny fajne są i u mnie ewidentnie im się podoba. Co do serduszek ? mam już dwie odmiany
Dicentra spectabilis (białą i różową), teraz dokupiłem sobie jeszcze
Dicentra formosa oraz
Dicentra cucullaria? Zobaczymy co z tego wyjdzie? Swoją drogą wkopywanie w strugach ulewnego deszczu na rabacie poprzerastanej kłączami bambusów to była niezła zabawa? Na drugi dzień miałem takie zakwasy, że jęczałem przy każdym ruchu...
Poniżej jedne z ostatnich fotek w tym sezonie, swoiste pożegnanie z ogrodem przed jego zimowym spoczynkiem. Na przyszły tydzień wszystkie pogodynki zapowiadają już przymrozki i będzie to koniec jednorocznych...
Bistorta amplexicaulis

Calendula officinalis

Cosmos bipinnatus

Dahlia x hybrida

Dianthus barbatus

Malva sylvestris

Petunia x atkinsiana

Salvia coccinea

Tagetes erecta

Pozdrawiam!
LOKI