Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.4
- tara
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Rozsada - wszystko o produkcji rozsady różnych warzyw cz.2
No to jesteś dbest, nigdy bym na ten pomysł nie wpadła
jutro jadę na działkę bo tam mam już nasiona i będziemy siać, siać a czy zbierać plony wszystko wyjdzie w swoim czasie

- Ebabka
- Od: 25 maja 2006, o 21:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Anula sałata też z rozsady? Jaka dorodna

Pozdrawiam Eugenia
newada Tutaj jest o rzepce De Nancy. viewtopic.php?f=42&t=91914&start=51
- vivien333
- Od: 11 paź 2015, o 12:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, anulab... Pewnie masz rację- nasiona mam marne, bo ze sklepu. I popełniłam błąd siejąc trzy odmiany do jednej paletki . Więcej tego nie zrobię.
Kupiłam już nasiona otoczkowane i chyba głównie te będę wysiewać, bo widzę, że dość dobrze wschodzą.
Ja właśnie chcę uprawiać na małą skalę, bo mam bardzo mało miejsca i Twoja metoda bardzo mi odpowiada, tylko musze się jej jeszcze nauczyć-od zeszłego roku, jak napisałaś o swoich wysiewach eksperymentuję z wysiewami do paletek. Na razie udało mi się w ten sposób wyhodować dwie wielkie rzodkiewki- sprawdziłam dziś- obie żyją, ale jedna jest jakaś pusta w środku, a druga bardzo twarda. No, ale nie narzekam- wreszcie jakieś mi urosły i nawet przetrwały zimę- od czegoś trzeba zacząć
Będę dalej próbować i wysadzać po kilka sztuk w wolnych miejscach- tak, jak Ty to robisz.
Jak będziesz mogła- wklej zdjęcia tych paletek, ciekawa jestem.
Podważanie znacznikiem... Też dobry pomysł. Może nawet sobie wytnę jakieś narzędzie z plastikowej butelki, albo pojemnika. Fajnie, że tu tyle kreatywnych osób.
Kupiłam już nasiona otoczkowane i chyba głównie te będę wysiewać, bo widzę, że dość dobrze wschodzą.
Ja właśnie chcę uprawiać na małą skalę, bo mam bardzo mało miejsca i Twoja metoda bardzo mi odpowiada, tylko musze się jej jeszcze nauczyć-od zeszłego roku, jak napisałaś o swoich wysiewach eksperymentuję z wysiewami do paletek. Na razie udało mi się w ten sposób wyhodować dwie wielkie rzodkiewki- sprawdziłam dziś- obie żyją, ale jedna jest jakaś pusta w środku, a druga bardzo twarda. No, ale nie narzekam- wreszcie jakieś mi urosły i nawet przetrwały zimę- od czegoś trzeba zacząć

Będę dalej próbować i wysadzać po kilka sztuk w wolnych miejscach- tak, jak Ty to robisz.
Jak będziesz mogła- wklej zdjęcia tych paletek, ciekawa jestem.
Podważanie znacznikiem... Też dobry pomysł. Może nawet sobie wytnę jakieś narzędzie z plastikowej butelki, albo pojemnika. Fajnie, że tu tyle kreatywnych osób.

Pozdrawiam,Vivien333
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Te chłody może jakoś rośliny przeżyją , gorzej ze mną .

Jak mnie syn odwiedzi wstawię foto kiełkującej rzodkiewki w paletkach .
Moją ulubioną wiosenną rzodkiewką jest Donar zamieniłam na Rondar i nie było warto .
Nie jest zła , ale tamta lepsza jak dla mnie .
vivien333 , napisz to Ci wyślę na spróbowanie , może jak to mówią nie warto przepłacać .
Do doniczek posadziłam cebulę dymkę po 3 sztuki , jak się ukorzeni przesadzę do gruntu .
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- krasy78
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 24 lip 2015, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do podgrzewania bardzo fajna jest mata grzewcza do terrarium. Cena przyzwoita wodoszczelna i już od 35 zł można znaleźć. Ja planuję podgrzewać nią sztorby winorośli.
-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
>>Tunel ociepliłam bąbelkową , ale jednak działka prawie dwa km. od mieszkania, nie to samo co przy domu i nie dolecę na ratunek <<
?
A cóż to jest dwa kilometry! 20 minut spacerkiem. Ja mam 65 km i nie narzekam ( chyba że jest pieruńska susza !!)

A cóż to jest dwa kilometry! 20 minut spacerkiem. Ja mam 65 km i nie narzekam ( chyba że jest pieruńska susza !!)
- Ebabka
dziad_Jag Niby blisko i dla zdrowia teraz chodzę na piechotę, ale dopóki się mieszczę na parapetach i w folii na balkonie - zawsze to bezpieczniej, chociaż mniej wygodnie 

Pozdrawiam Eugenia
Jak okrywacie doniczki lub zagonek to folię bombelkową kładziecie bąbelkami do roślin,a płaską stroną na zewnątrz czy odwrotnie. Dzisiaj okryłam rozsadki w szklarni i się zastanawiałam czy ma to jakieś znaczenie?
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41

Ja ją kupiłam jako wyrywacz chwastów . Bardzo przydatna nawet przy wysiewach , rozsypuję
na nią nasiona i można z niej np. delikatnie zsuwać , ewentualnie jako podajnik nasion .
Chwast też się nią dobrze wyrywa .
- Foxowa
- Od: 11 kwie 2017, o 06:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam niecały kilometr a i tak trzymam rozsadę maksymalnie długo w domu. A chociażby dlatego że los lubi robić takie śmieszki że np walnie śniegiem z nienacka czy wtedy kiedy akurat nie dasz rady iść ;) przynajmniej ja tak mam.dziad_Jag pisze:>>Tunel ociepliłam bąbelkową , ale jednak działka prawie dwa km. od mieszkania, nie to samo co przy domu i nie dolecę na ratunek <<?
- Ebabka
Telimenka pisze:Jak okrywacie doniczki lub zagonek to folię bombelkową kładziecie bąbelkami do roślin,a płaską stroną na zewnątrz czy odwrotnie. Dzisiaj okryłam rozsadki w szklarni i się zastanawiałam czy ma to jakieś znaczenie?

Też tak kładę, a gładką do słońca, ale tak naprawdę to nie wiem, czy ma znaczenie, ogrodnicza bąbelkowa, którą kupiłam ostatnio, niby z obydwu stron zabezpieczona przed UV. Ta ma duże bąble w środku, a obie strony prawie gładkie.
Pozdrawiam Eugenia
Rozsada rzodkiewki, kalarepy, marchwi , cebuli siedmiolatki i bobu okryta folią bąbelkową (w szklarni) przetrwała wczorajszą mroźną (-7) nockę bez uszczerbku.