Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2024 rok )- cz.5
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Odmiany pomidorów na przyszły sezon ( 2024 rok )- cz.5
Jest to jakiś pomysł. Kiedy usuwasz te niskie, aby majowe nasadzenia nie miały ciasno?
Jak pogodzić potrzeby pokarmowe owocujących roślin i tych młodszych, intensywnie rosnących?
Jak pogodzić potrzeby pokarmowe owocujących roślin i tych młodszych, intensywnie rosnących?
Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
Nie mam planu szczegółowego . Większe odległości między roślinami w marcu wykorzystam na rozsadę
innych roślin .
Likwiduję wczesne jak już na pomidory patrzeć nie mogę , to pewnie sierpień .
innych roślin .
Likwiduję wczesne jak już na pomidory patrzeć nie mogę , to pewnie sierpień .
-
- 500p
- Od: 12 lut 2023, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rozpoczęłam sezon pomidorowy
. Wczoraj wysiałam: Ijuńskiego, Laurę, Sugar Baby i Maglia Rosa. Docelowo będą w donicach, reszta towarzystwa czeka na marzec.

Nie ma to jak porozmawiać z kimś o pomidorach;) Pozdrawiam Ewa
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
A ja dzisiaj zaczynam zabawę z najwcześniejszymi odmianami do tunelu. Do kiełkowania powędrowały nasiona: VP1 F1 (17n), Fuchsia F1 (12n), Big Sacher F1 (6n), Red Heart F1 (4n), Rosamunda F1 (14n), Mamipink F1 (12n), Leroxy F1 (10n), 2201 (24n) i 2203 (25n). Na pewno przeprowadzę ostrą selekcję bo w tunelu mam miejsce na 24 sadzonki. Nadwyżka powędruje do dobrych ludzi. 

Dzisiaj posiałam z przeznaczeniem do szklarni: Malinowe retro, Babcina malinówka,Faworyt,Adam,Malinowy olbrzym,Bawole serce,Pink passion. Wcześniej posiane Betaluxy karłowe już popikowane-pójdą docelowo do donic. Koktajlówki (nasionka z kupnych pomidorków wydłubane i od razu posiane) są w fazie liścieni.
-
- Od: 10 mar 2017, o 22:27
Przy okazji poszukiwania dwarfów, otrzymałem od Craiga LeHoulliera 2 jego nowe wysokie odmiany, typu variegata.
Rufus Rainbow - krzyżówka Little Lucky X Blue's Bling - pokolenie F5, regularny liść, nieokreślony, biało-zielony, pstry, o dużych owocach, żółto-czerwony, może nadal występować niewielka niestabilność.
Nazwa nadana na cześć przyjaciela Craiga, ogrodnika, byłego polityka NC Rufusa Edmistona.
Polish Bling - krzyżówka Blue's Bling X Polish - pokolenie F4, owoce powinny być bardzo podobne do Blue's Bling - średnie do dużych, gładkie, spłaszczone fioletowe (jak Cherokee Purple), o doskonałym smaku i dobrej produktywności, krzak o nieokreślonym wzroście, liście ziemniaczane, zielono-białe (variegata). Powinna być dość stabilna, jeśli nie całkowicie.
Rufus Rainbow - krzyżówka Little Lucky X Blue's Bling - pokolenie F5, regularny liść, nieokreślony, biało-zielony, pstry, o dużych owocach, żółto-czerwony, może nadal występować niewielka niestabilność.
Nazwa nadana na cześć przyjaciela Craiga, ogrodnika, byłego polityka NC Rufusa Edmistona.
Polish Bling - krzyżówka Blue's Bling X Polish - pokolenie F4, owoce powinny być bardzo podobne do Blue's Bling - średnie do dużych, gładkie, spłaszczone fioletowe (jak Cherokee Purple), o doskonałym smaku i dobrej produktywności, krzak o nieokreślonym wzroście, liście ziemniaczane, zielono-białe (variegata). Powinna być dość stabilna, jeśli nie całkowicie.
pozdrawiam,
Tomek
Tomek
- krabik
- 500p
- Od: 28 gru 2021, o 16:35
Poszerza się lista pstrolistnych pomidorów
A jak jeszcze smaczne, to w ogóle rarytas. Trzymam kciuki, by nasz klimat im się spodobał.

Anna
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Teoretycznie najstarsze nasiona pomidora 2203 zaczynają kiełkować. 12 nasion przeniesionych do P9.
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Lista w końcu została zamknięta.
Gruntowe:
-Aussie
-Czarne Serce z Noskiem
-Miodowy Spas
-Xanadu Green Goddess
-Faworyt
-Cytrynek Groniasty
Tunel - wiosna:
-Ijuńskie
Tunel - lato:
-Red Pear
-Liguria F1
-Katja
-Babushkin Sekret
-Mexico
-Hungarian Oxheart
-Corazon F1
-Cudo Zemli
-Malachitowa Szkatułka
-Fav/5 F5
-K/37
-K/142 F6
-K122 (Czekista)
-Megagroniasty czerwony
-Malinowy Smaczek
Tunel - jesień:
-Honey Moon F1
-VP1 F1
-Manistella F1
-Polbig F1
Ijuńskie na zbiór wiosenny rosną sobie powoli. Przepikowane jakieś dwa tygodnie temu.
W dniu wczorajszym wysiałem wszystkie pomidory do tunelu na zbiór letni. Możliwe, że jeszcze coś dosieję razem z gruntowymi. A może po prostu nadmiar pomidorów gruntowych trafi do tunelu. Na razie muszę się zająć postawieniem nowego tunelu. Nie wiem czy uda mi się wybrać całą darń do maja. Obsadzę tyle, ile ziemi uda mi się przygotować.
Gruntowe:
-Aussie
-Czarne Serce z Noskiem
-Miodowy Spas
-Xanadu Green Goddess
-Faworyt
-Cytrynek Groniasty
Tunel - wiosna:
-Ijuńskie
Tunel - lato:
-Red Pear
-Liguria F1
-Katja
-Babushkin Sekret
-Mexico
-Hungarian Oxheart
-Corazon F1
-Cudo Zemli
-Malachitowa Szkatułka
-Fav/5 F5
-K/37
-K/142 F6
-K122 (Czekista)
-Megagroniasty czerwony
-Malinowy Smaczek
Tunel - jesień:
-Honey Moon F1
-VP1 F1
-Manistella F1
-Polbig F1
Ijuńskie na zbiór wiosenny rosną sobie powoli. Przepikowane jakieś dwa tygodnie temu.
W dniu wczorajszym wysiałem wszystkie pomidory do tunelu na zbiór letni. Możliwe, że jeszcze coś dosieję razem z gruntowymi. A może po prostu nadmiar pomidorów gruntowych trafi do tunelu. Na razie muszę się zająć postawieniem nowego tunelu. Nie wiem czy uda mi się wybrać całą darń do maja. Obsadzę tyle, ile ziemi uda mi się przygotować.
- bioy
Również wysiałem wczoraj, w dużej części te same odmiany co Ty.
Czy uprawiałeś już wcześniej Ligurię?

Czy uprawiałeś już wcześniej Ligurię?
Pozdrawiam, Jacek
- Rowerzysta
- Od: 13 maja 2020, o 20:27
Tak w zeszłym roku miałem Ligurie i Albenge. Podobne pomidorki, ale zdecydowałem się powtórzyć Ligurie bo była znacznie lepsza w smaku. 

- bioy
Dzięki. Miałem tylko Albenge, a tym roku będzie również Liguria dla porównania. Prawdopodobnie po 1 roślinie, bo mało miejsca, a odmian dużo.
Jak z plennością Ligurii?
Jak z plennością Ligurii?
Pozdrawiam, Jacek
-
- 500p
- Od: 2 gru 2012, o 11:31
U mnie w tym roku skromnie: Aussie, Mama Leone, Mrs. Schlausbaum Famous Strawberry i jeden bez znanej mi nazwy. Możecie polecić jakieś odmiany ogólnie dostępne w ogrodniczych, wczesne, aromatyczne i nie chorowite? Mogą być też F1 jak najbardziej.
-
- 200p
- Od: 10 cze 2019, o 11:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy ktoś za was miał pomidory odmiany Promyk? Myślę czy by nie posiać od razu do gruntu. Jakiej wielkości są owoce tej odmiany? Chodzi o wymiary, waga 70-80g niewiele mi mówi.
- Anna N
- -Moderator Forum-.
- Od: 30 cze 2011, o 00:49
ktos123456 miałam kiedyś i zapamiętałam, że owoce były niewielkie ale było ich dość dużo na krzaku.
Rozmiarów nie mierzę ale można sobie wyliczyć, że skoro pomidor waży 70-80 gram (czyli niecałe 10dag)
to na 1 kg potrzeba od 12,5 -14 owoców.
Promyk jest wczesną odmianą. Pomimo, że można się doczekać owoców z wysiewu wprost do gruntu
to oczywiste jest, że wcześniej można spróbować owoców jeżeli do gruntu wsadzimy gotową rozsadę.
Rozmiarów nie mierzę ale można sobie wyliczyć, że skoro pomidor waży 70-80 gram (czyli niecałe 10dag)
to na 1 kg potrzeba od 12,5 -14 owoców.
Promyk jest wczesną odmianą. Pomimo, że można się doczekać owoców z wysiewu wprost do gruntu
to oczywiste jest, że wcześniej można spróbować owoców jeżeli do gruntu wsadzimy gotową rozsadę.
Pozdrawiam Anna