Cyklamen perski - pielęgnacja,wymagania
- jafhar
- 100p
- Od: 12 lip 2011, o 13:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Cyklamen(Fiołek alpejski) pielęgnacja,wymagania
Lepiej w przyciasnych.
Obcięcie jest ryzykowne, nie zawsze wyrastają nowe stożki wzrostu z bulwy. Można je oczyścić z suchych ogonków liści i kwiatów, lepiej wyglądają. Jak są liście i kwiaty to, w zasadzie, nic nie widać.
Pozdrawiam
Karol
Karol
Ok rozumiem, dzięki za odpowiedź ;)
Napisz coś więcej o uprawie, przesadzasz, nawozisz itp? ;)
Mam pytanie: jaką najniższą temp. zniesie cyklamen? Pytam, bo mam problem: kupiłam go niedawno, ale zauważyłam, że latają nad nim ziemiórki (niestety dopiero w domu, bo inaczej bym go pewnie nie kupiła), podlałam go Kohinorem - u mnie na ziemiórki sprawdził się super, ale niestety przez jakiś czas niezbyt ładnie pachnie w pomieszczeniu (no i oczywiście dodatkowy problem, że nim wyginą mogą przenieść się na inne kwiaty w domu) - na razie po podlaniu zafoliowałam go szczelnie - i najchętniej bym go wystawiła na dwór, by przez te kilka dni zapach wywietrzał z doniczki, temperatury na razie są dodatnie - tylko czy przeżyje, bo jakby nie było to u mnie w nocy dziś było 5 stopni, czy nie za mało na cyklameny? Poradźcie mi coś.
- Kassienka
- 50p
- Od: 13 wrz 2016, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nie wiem czy to do mniezbyszek12 pisze:Napisz coś więcej o uprawie, przesadzasz, nawozisz itp? ;)

Po zakupie, kwiatek był przesadzany do obecnej doniczki. Podlewa go mama bo de fakto to jej kwiatek. Z tego co wiem nie jest niczym nawożony. Stoi na parapecie, a słońce ma (przy obecnej pogodzie jak w ogóle się pokaże) od rana do 13.
Proszę nie cytować bezpośrednio poprzedzającego postu/mod.
Do ciebie ;)
A kiedy go kupiłaś?Przechodził już okres spoczynku?A jeśli chodzi o światło to ja swoje trzymam na północnym parapecie bo nie lubią bezpośredniego. Temperatura u mnie to 15-18 stopni, jest to łazienka wiec wilgotność powietrza tez dosyć wysoka jak na zimę, waha się 45-60% i gdyby nie zmarzły jakiś miesiąc temu to pewnie pięknie by kwitły, a tak wypuściły tylko masę liści ale świetnie wygladają .
Nawożę biohumusem do kwitnacych, polecam. ;)
Do ciebie ;)
A kiedy go kupiłaś?Przechodził już okres spoczynku?A jeśli chodzi o światło to ja swoje trzymam na północnym parapecie bo nie lubią bezpośredniego. Temperatura u mnie to 15-18 stopni, jest to łazienka wiec wilgotność powietrza tez dosyć wysoka jak na zimę, waha się 45-60% i gdyby nie zmarzły jakiś miesiąc temu to pewnie pięknie by kwitły, a tak wypuściły tylko masę liści ale świetnie wygladają .

Fiołek ma za mało światła, liście małe, na długich łodyżkach. Popatrz jakie proporcje mają liście tutaj na innych zdjęciach. Trzeba nawozić, listki są blade. Najszybciej jakimś dolistnym opryskać.
Pozdrawiam
Karol
Karol
- Kassienka
- 50p
- Od: 13 wrz 2016, o 16:23
Dziękuję Wam za pomoc, niestety w tym okresie dużo słońca nie dostanie, bo to niestety nie ode mnie zależy, a szkoda. Na pewno jak najszybciej zaaplikuje jej nawóz. Zobaczymy, może w lato będzie pięknym bujnym fiołkiem 

Kupiłam ostatnio w B. fiołka alpejskiego. Babcia dostała wczoraj podobnego (z kwiaciarni), tyle że większego i o większych kwiatach. Czy to są dwie różne odmiany (z mniejszymi i większymi kwiatami), czy mój z biegiem czasu też będzie miał większe kwiatuszki?
Monika
Możliwe że to różne odmiany bo są fiołki miniaturki.
- ivonar
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2016, o 01:04
Macie Wy, mam i ja. Prezent na Dzień Kobiet od M, taki oto Ładniutkie, ale czy dam radę po kwitnieniu? Czytam i czytam. Mam nowe wyzwanie 

Per aspera ad astra
Zakręcona na zielono - zapraszam
Zakręcona na zielono - zapraszam
No właśnie za rok ;:65mam ten sam problem a parę już zmarnowałam