Albicja, drzewo jedwabne (Albizia julibrissin) - uprawa, pielęgnacja, sianie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Albicja. Drzewo jedwabne (Albizia julibrissin)

Post »

Dobrze-na wiosnę,rozumiem że doniczki z nasionami będą stały w domu, czy można na zewnątrz?
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

W domu tak długo jak na zewnątrz jest zimno i bywają przymrozki, a potem już na dworze.
Praktycznie można wysiać w marcu albo nawet pod koniec lutego, a wystawić na dwór np. w połowie maja, albo i wcześniej jeżeli nie zapowiadają przymrozków.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Re: Albicja, jedwabne drzewo odm. rosea

Post »

Moja już 3 lata rośnie w gruncie cały czas przemarza i co roku wypuszcza nowe pędy od dołu i praktycznie jest takiej samej wielkości w sezonie jak i w poprzednich latach, dziś zabezpieczyłam ją gazetami suchymi, agrowłókniną i na wierzch folię aby gazety nie zamokły i jak myślcie dobrze zrobiłam zabezpieczenie ;:14
Podstawa zabezpieczona stroiszem ;:14
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja mniej więcej podobnie (ostatnia która się ostała, te które były w doniczkach padły przez zimę)
Ale w tym roku pęd urósł chyba ze 2,5 metra! Wyrósł z zeszłorocznego pędu jakieś 5-10 cm nad ziemią. I co ciekawe, nadal ma zielone liście. Mały przymrozek jaki był u mnie jakiś czas temu prawie jej nie dosięgnął.

Nie wiem czy nie za wcześnie okryłaś swoją albicję, bo np. u mnie nie zapowiadają nawet przymrozków na najbliższe dni. Może nawet przed grudniem nie będę musiał jej okrywać. Mały mróz jej nie zaszkodzi - zmarznie tylko czubek i liście, te które jeszcze nie opadły, ale na to i tak nie ma rady.
Dwa lata temu okrywałem rośliny tekturą falistą z gazetami w środku, zabezpieczone od góry workiem, żeby nie zamokły. Niestety na wiosnę po zdjęciu tego okazało się że pędy zapleśniały. Z kolei rok temu okryłem białą agrowłókniną i to okazało się strzałem w dziesiątkę.
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Właśnie przed obawą zapleśnienia zrobiłam otwory w folii i do spodu powietrze może swobodnie dostać się do środka :)
Moja już zgubiła liście przymrozek bardzo dobrze się nią zainteresował, najwyżej zrucę folię jak będę pewna, że nie spadnie deszcz :tan
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja albicja to twardy zawodnik! :) Aż do dzisiaj miała świeże zielone liście mimo że niewielki przymrozek już był jakiś czas temu. Ale liście ani myślały się chociaż przebarwić :)
Zerwałem do zasuszenia 3 liście, bo jutro pewnie już wszystko będzie przemarznięte.
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Ktoś tma pisał o zrzucaniu lisci a więc :
Albizia zrzuca liscie na zimę jak np akacja nasza polska :)

Ja zimuję w piwnicy dość chłodnej w zupełnej ciemności .
Albizia z października
http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... xOXzJy_tAo

Pozdrawiam
Maniak roślin egzotycznych :)
Michal17
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 19 lut 2012, o 16:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Czy Albicja ma jakieś szczególne wymagania jeśli chodzi o podłoże podczas wysiewu ? Dostałem nasiona w gratisie, kompletnie się tego nie spodziewałem a nie chciałbym stracić tych nasion
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W uniwersalnej ziemi do kwiatów dobrze rośnie (pH 5,5-6,5) - w takiej rosła u mnie. Może być też specjalna ziemia do wysiewu nasion z włóknem kokosowym.
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p
Od: 19 maja 2012, o 15:58

Post »

Jupi 100% skuteczności ;:172 - wracam sobie do domku po pracy, zmęczony, zniechecony... i co widzę trzy małe roślinki wyłażące z ziemi. ;:209
Po długich trzech dniach oczekiwania są - wszystkie trzy :D

Teraz najgorsze - utrzymać je przy życiu, a poczytałem w międzyczasie, że to nie jest takie łatwe niestety :?
Może jakieś sprawdzone wskazówki co z tym teraz zrobić ??

Pozdrawiam
Pit
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dużo światła, ziemia wilgotna ale nie za bardzo, wilgotne powietrze, wietrzenie co jakiś czas i powinno być git :)
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

Wszystko do zrobienia - gorzej z tym światłem - trochę się chyba pospieszyłem z tymi nasionkami :) ale tak mi sie spodobała ta roślinka, że nie mogłem sie doczekać :) tak jak i na pozostałe które czekają na rozwój wydarzeń (kawa, herbata, plumeria, passiflora i strelicja) :)

ale jestem dobrej myśli :)
dzięki mateo za wskazówki - będę informował jak się sytuacja rozwija - chociaż powinienm coś oryginalniejszego wymyśleć - może foto relacja - codziennie nowa fotka???? :roll:

Pozdrawiam
Pit
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

Minął tydzień od wsdzenia nasionek do ziemi. Dzisiaj wyglądają tak... Pojawiły się właściwe listki, więc jestem jeszcze bardziej zadowolony.... Dzisiaj mają święto, zostały odkryte na cały dzień-trzeba je przyzwyczajać do polskiego klimatu :D

Obrazek

---15 lut 2013, o 00:07---

Obrazek
Obrazek
Obrazek
5 - dniowe albicje ;:65

Zaczynamy fotorelację - rosną dzielnie - po pięciu dniach nie mieściły się pod osłonką więc trzeba było dziasiaj kombinować z powiększeniem osłonki doniczek. Trochę się boję odsłaniać na stałe - chyba trochę za chłodno jeszcze na parapecie.

Dopóki nie będzie słonka - będą pod ochroną :D
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

Osobiście siałem je na balkonie, wiosną 2011. roku (bodajże na przełomie marca i kwietnia). Rosły bardzo ładnie, przezimowały bezproblemowo bez żadnej ochrony (tyle że we Francji poniżej -10°C temperatura w zimie nie spada), przetrwały przeprowadzkę, a potem odchorowały przesadzenie do ogrodu ? na stanowisku, gdzie niestety ziemia nie jest najlepszej jakości... Zobaczymy, co to z tego dalej będzie.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
piterrs
100p
100p

Post »

Albicja sobie dojrzewa - już widać właściwe liście - chyba czas przesadzić do docelowej doniczki?
Chciałbym, żeby wszystkie trzy rosły w jednej większej doniczce - myślicie, że tak będzie im dobrze - czy raczej nie przetrwają takiej ciasnoty i lepiej, żeby każda była osobno?

Dzisiaj wyglądają tak :D
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”