Moje kolorowe Bąbelki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moje kolorowe Bąbelki

Post »

Meiss wyblaknie Ci ;) Mam identyczną multiflorkę i właśnie otworzyła nowy pączuć, który w porównaniu do dwóch kwiatów otworzonych wcześniej jest dużo bardziej soczysty :wink:
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Wyblaknie czy nie i tak jest ładny :wink:
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Eee tam wyblaknie. Nie wiem jak u Was, ale ja u siebie obserwuję, że najbardziej blakną żółtki :roll:
Ten ma grubawe płatki, te jakoś (wg. mnie) nie tracą tak szybko koloru ;:333
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

no też bym wolała taka kolorystykę jak po otwarciu pączka, ale u mnie się to nie utrzymało, choć Tobie Meiss tego życzę :wink: chociaż kto wie, może akurat jaśniejszy tez przypadłby Ci do gustu :D u mnie raczej wszystkie blakną... może poza białymi ;:209
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Jak wyblaknie to będzie bardziej różowa, więc też ładniutka :D
Na razie jeszcze jest ciemna. Tak myślę o innych storczykach to chyba żaden z moich nie blaknął (może zdechlaczek, ale on od dawna nie kwitł więc nie pamiętam).
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

Śliczna miniaturka :D
Miniaturki kojarzą mi się z taką delikatnością. Podobno łatwiej zakwitają niż duże egzemplarze, ale ja jakoś tego nie zauważyłam. Każde kwitnienie miniaturki u mnie jest świętem.
Gratuluję, bo piękna jest!
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Chyba sporo osób jest zdania, że jednak ciężej je do kwitnienia doprowadzić. Ta zakwitła na przedłużeniu jak straciła kwiatki i pączki po przesadzeniu świeżo po zakupie. A moja druga mini tylko puszcza korzonki i listki, eeeeh.
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Skoro mini puszcza korzonki i listki, to jest super. Obserwuj wnikliwie, pewnie zaraz zaskoczy Cię pędzikiem.
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Tak bardzo dawno mnie nie było, ale w sumie nie mam spektakularnych kwitnień, którymi aż korci by się pochwalić.

Yellow Crowd zakwitł, a to jego pierwszy kwiatek, górny płatek nie jest już wygięty do tyłu - jak w poprzednim kwitnieniu.
Obrazek
Wąsiki na warżce też są jakieś inne, nieco dłuższe i rozdwojone (choć tego akurat tu nie widać).
Za to na poniższym ciut widać to.
Obrazek
Dość biedne to kwitnienie :(

Mini przetrwały tylko 2 kwiatki, a i dziś zobaczyłam że starszy usycha.
Obrazek

Druga mini szaleje listkowo i korzonkowo. Jak wyjeżdżałam to zauważyłam mały cypelek listka, a po tygodniu jest już on spory. Uszkodzony korzonek odbija z boku, a inny urósł dwa razy jaki był i gdyby nie ścianka szklarenki to pewnie rósłby dalej :p

Nelly Isler szaleje i wypuszcza 6! nowych przyrostów, nawet na młodziutkich przyrostach, które rosnąć nie chcą.

Zebra stoi w miejscu... a zdechlaczek marnieje. Uschła mu połowa korzonków, dwa basalki i kolejny liść marnieje. Chyba muszę pomyśleć o reanimacji...

Byłam w sosnowieckim Egzotarium, ale tylko dwa storczyki zauważyłam: ludisię i takiego paphiopedilum
Obrazek
Fajnie byłoby wpaść na Dni Orchidei ^^
Awatar użytkownika
furious
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Kontakt:

Post »

Tego żółtka to chyba można spotkać w marketach. On ma takie "papierowe" cienkie płatki? Taki strasznie delikatny mi się wydawał jak go widywałem :) (chyba)
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Strasznie delikatnych płatków nie ma, ale też nie są one szczególnie mięsiste - są takie średniawe, heh :)
Awatar użytkownika
Krychna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2010, o 19:27

Post »

Ale ten Yellow Crowd urokliwy ;:167 Wiosenny ;:215
Awatar użytkownika
Lilusia
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 kwie 2013, o 20:03

Post »

Masz przepiękne storczyki. Uwielbiam mini a Little Lady też miałam z LM i po tygodniu zgniła, strasznie nad nią ubolewam bo jest przepiękna i pachniała pięknie ;:oj , a teraz już nigdzie jej nie mogę znaleźć ;( No i strasznie Ci zazdroszczę basalków ;)

Moje wszystkie stanęły w miejscu i oprócz wypuszczania pędów i korzonków nic się nie dzieje, same gałęzie wiec póki co nie będę się chwalić ;:224
Będę zaglądać :)
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55

Post »

No i gdzie te nowinki ??!?? :evil:
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p

Post »

Haha, a ja zamiast wrzucać nowinki to zaczęłam czytać wszystko co mnie ominęło, a spoooooro tego jest.
Już wrzucam ;*
Miltonia z ikei. Miałam już w ręku śliczne dendrobium phal (muszę zgrać fotkę z telefonu), bardzo rozrośnięte i z burzą kwiatów, ale jak skierowałam się do wyjścia z działu roślinnego to zobaczyłam wózek i na jego szczycie kilka miltonii - od dawna za mną chodziły! Ogólnie spędziłam z 15 min na wybieraniu roślinki (z trzech sztuk), bo zależało mi bardziej na zdrowych korzonkach, niż dużej ilości pąków.
Pachnie interesująco, tak cytrynowo-pieprzowo. Ma 3 psb, na dwóch dorodnych są pędy. Bardzo rozrośnięte korzonki. Odpukać niech mi kwitnie jak najdłużej ^^
Obrazek

Drugim nabytkiem jest mini z auchana. Wygląda uroczo, ale najważniejszym czynnikiem, który wpłynął na decyzję o zakupie jej był zapach. Taki słodziutki i dość intensywny (choć Luby twierdzi, że nic nie czuje).
Obrazek

Ogólnie smutam, bo moja Nelly coraz bardziej marnieje i nie mam pojęcia czemu - zrzuca listki na starych psb. Oby wystawienie na dwór jej jakoś pomogło i młode przyrosty wzięły się w garść.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”