Ogródek Robaczka cz.13

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz.13

Post »

Monia, te małe kwiatuszki to śnieżniki lśniące. Urocze są!
Ogród nabiera kolorów każdego dnia, codziennie odkrywamy nowe pączki..to wspaniała pora roku :-)
Grażynko, czytam u Ciebie codzienne raporty z ogrodu i wiem, jak ciężko pracujesz ;:168 Jestem pewna, że praca przyniesie spodziewane efekty i radość z pięknego oczka i dopieszczonych rabatek! Wiosna w natarciu!
Posadziłaś brateczki? Ja dosadzałam dzisiaj niezapominajki i irysy wokół sadzawki ;:173
Martuś, ja miałam leniwy weekend, głównie odpoczywałam i cieszyłam się słońcem! Wspaniała terapia po tygodniu pracy ;:215
Piotrze, cieszę się, że miałeś udany weekend! Odpoczynek po pracy w ogrodzie zawsze smakuje wybornie ;-))
Kasiu, czytałam o rabatkowych zmianach z dereniem w roli głównej, super wyszło! Zdjęcia zrobiłaś cudne!
Małgosiu, witaj! Miło mi, że zdecydowałaś się na wpis, zawsze się cieszę widząc nowych gości ;:196
Dziękuję za sympatyczny wpis, pozdrawiam serdecznie!
Miłko, haha, ale przecież bratki nie potrzebują zbyt wiele uwagi ;:131 Prymulki i stokrotki podobnie. Wystarczy czasami podlać :wink: Rosną bardzo dobrze i potem wysadzam je do gruntu gdzie się rozsiewają :wit
Ewa, moje agapanty hartowały się od tygodnia, teraz zostają w ogrodzie. Gdyby miały być przymrozki to je okryję agro. Wiosna nadrabia, czy Twój Midwell Hall ma już pączki?
Ula, witaj! Fajnie, że udało się wyhodować sadzonkę magnolii!! Super :-) Moja Stellata kwitnie na całego, a Susan się zbiera ;:333
Bozuniu, kiermasz jest za tydzień :wit
Nemezjo, dziękuję ;:180 Bardzo mi miło ;:196
Margo, fajnie, że Cię zainspirowały ;:196 Biegnę zobaczyć Twoje kompozycje ;:65
Małgosiu, ja ją przytnę po kwitnieniu. Generalnie wierzby bardzo dobrze znoszą cięcie, więc nie zaszkodzisz jej ;:168
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
sawka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lis 2011, o 21:02

Post »

Poza tym wszystkim co napisałaś o weekendzie zrobiłaś jeszcze przepiękne fotki! Jak zwykle.
Zaglądam do Ciebie często i podziwiam te cudowne zdjęcia. Masz wyjątkową wrażliwość na to co widzisz i chyba sporą wiedzę o fotografii. Trochę Ci zazdroszczę :oops: bo królujące w moim ogrodzie róże są piękne, ale zdjęcia ... okropne. A czasem zimą miło byłoby przypomnieć sobie jak latem kwitły królewny :roll: .
Pozdrawiam. Sławka
Awatar użytkownika
-Piotr-
200p
200p
Od: 2 mar 2014, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wszystko co dobre szybko się kończy, piękny weekend też. ;:174
Ale nie ma się co martwić, przecież sezon dopiero się zaczyna.
Piękne te sasanki, a tulipanki niedługo rozkwitną. :D
Pozdrawiam Piotr

Nasz kochany ogródek
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Piękny dzień dzisiaj mieliśmy! Ja rozkoszowałam się każdym promykiem słońca i leniuchowałam. Kiermasz za tydzień :shock: ? Widzisz jaka ja jestem zakręcona :oops: Zresztą już to wcześniej zauważyłaś :wink: Bierz na mnie poprawkę... Cudna wiosna i zdjęcia piękne ;:167 Dobrze, że mi przypomniałaś o nawiezieniu cebulowych. Jakim nawozem podlałaś?
Awatar użytkownika
Wolusia
1000p
1000p
Od: 12 sty 2013, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Cudowne, wiosenne kwiaty ;:oj Ale takie motylka jeszcze w tym roku nie widziałam. Na mojej działce pojawiła się pszczółka i bączek, więc owady już nie śpią ;:333
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Kasiu wszystko u Ciebie tak ładnie już rośnie ;:108 u mnie wszystko dużo mniejsze lub dopiero startuje.Fiołeczki w donicy ;:oj patrz że ja na to nie wpadłam ;:124 dobrze że jest forum i takie pomysłowe osoby ;:303
Patrzę na Twoją glicynię i zastanawiam się czy moja w tym roku zakwitnie ,ciągle nie umie odróżnić pąków liściowych od kwiatowych ;:218 Miałam glicynię 7lat i ją wykopałam ,bo zakwitła w drugim roku raz małym kwiatem i więcej kwiatów nie widziałam ,dwa lata temu posadziłam nową ,zakwitła zeszłą wiosną jednym kiściem taka byłam zaskoczona że się nawet temu pąkowi nie przyjrzałam ;:oj Gdybyś mogła zrobić zdjęcie pąka kwiatowego i liściowego dla porównania byłabym Ci bardzo wdzięczna ;:180
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Dzięki Kasiu ;:196
Sawka :wit Dziękuję za odwiedziny i sympatyczny wpis. Bardzo mi miło, że zdjęcia sprawiają Ci radość! Bardzo lubię fotografować przyrodę, choć robię to zupełnie amatorsko i wiedzę w temacie mam żadną ;:131 Na niemal każdy obchód ogrodu zabieram aparat i tak naprawdę dopiero w trakcie sesji fotograficznej mam czas by przyjrzeć się każdej roślince z osobna. Gdy jest tylko ona, obiektyw i oko fotografa można wydobyć z niej nieprawdopodobną urodę. Nawet pospolite liście, czy niemal nagie gałązki krzewu mogą być unikalnym obiektem do fotografowania. Przy dobrym świetle i chwili skupienia nawet amator wydobędzie z nich głębię :wink: Skoro masz piękne róże, to obiektów do fotografowania Ci nie brakuje! Jeśli mogę coś podpowiedzieć, to najlepsze światło jest o świcie i o zachodzie słońca. Pomaga statyw i dobry obiektyw, ale tak naprawdę to najważniejsza jest praktyka, więc rób jak najwięcej zdjęć swoich królewien!
Na Forum jest wielu znakomitych fotografów, dlatego tym bardziej mi miło, że akurat u mnie zauważyłaś zdjęcia warte zauważenia skomentowania. Bardzo dziękuję!
Piotrze, dokładnie, teraz mam dłuższy dzień i nawet po pracy jest czas na ogród, będzie coraz lepiej!
Kwitnie coraz więcej tulipanów i nawet te grudniowe wychodzą całym grupami, więc będzie się z czego cieszyć przez najbliższych kilka tygodni! Pozdrawiam :wit
Zakręcona Bozuniu ;:196 Cebulowe podlewam florowitem w płynie. Najszybciej się teraz przyswajają nawozy w płynie, więc zastosowałam akurat taki. Trochę późno, ale lepiej późno niż?później :wink:
Sara, dziękuję - wzajemnie :wit
Wolusiu, dzisiaj widziałam kilka rodzajów motyli! Niestety, były za szybkie :wink: Owady nie śpią od dawna, pracowite pszczółki uwijają się od początku marca przy krokusach ;:173 Uwielbiam je podziwiać, kochane stworzonka. Pozdrawiam!
Tolinko, dziękuję ;:196 Posadziłam fioleczki do donicy, bo lubię mieć je "pod nosem" - dosłownie i w przenośni ;-)) Mam też kępki pod drzewami, ale chciałam je również bliżej.
Na glicynii widać już wyraźnie pąki kwiatowe - te zgrubiałe, puchate koszyczki to kwiatowe. Te płaskie, ostro zakończone to pąki liścienne. U nas jednak jest dosyć ciepło i dlatego glicynia tak szybko się rozpędza - w innych rejonach kraju może być jeszcze mało widoczna różnica w pąkach. Najlepiej zrób zdjęcia swojej i wrzuć u siebie, zajrzę i podpowiem, ok?
Szkoda, że wykopałaś swoją?zwykle zakwitają po 7-8 latach. Postaram się zrobić zdjęcia porównawcze, a tymczasem - pozdrawiam :wit

Serduszki

Obrazek

Obrazek

Śliwowiśnia 'Pissardi'

Obrazek

Obrazek

Zakwitł pierwszy różanecznik ;:oj

Obrazek

Obrazek

magnolia 'Susan'

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Jutro dokładnie obejrzę moją Glickę i postaram się cyknąć fotki.Moja poprzednia to właściwie sama się "wyautowała" jak dowiedziałam się od ogrodnika że najprawdopodobniej trafił mi się okaz z nasion i zakwitnie po 12 latach ,to już nie miałam do niej serca i nie starałam się jej ratować :|
;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kasiu,dobrze,że wstawiłaś glicynie,zaraz o swicie polecę zobaczyć jak to wygląda na mojej.W ubiegłym roku kwitła mi dwoma kwiatuszkami,mam apetyt na więcej.W magnolii swojej nadal nie widzę różncy miedzy pąkami kwiatowymi a listnymi.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Witaj Kasiu :wit
Jaka cudna ta Twoja wiosna.... ;:173 Wszystko goni az strach...dobrze ,ze weekend taki piękny był to połapałaś trochę chwil w ogrodzie ;:108
Ja spędziłam pół tygodnia u mamy i posadziłam psa z dredami ;:138 cisa ;:138 brzozę pendulkę ;:138 Magnolię Susan ;:138 berberysy i pęcherznice ;:138
Ale było cudnie na wschodzie ;:173
Miłego poniedziałku...lubisz je :wink:
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Kasiu pięknie u Ciebie i sasanki już masowo kwitną ;:138
Wisteria zaszalała ...ja u siebie pokazałam kilka dni temu pąki ,chyba podobne ;:218 Ale pewności nie mam ;:108 Zerkniesz w wolnej chwili ?
Magnolie z krokusami to faktycznie niespotykane zjawisko ;:oj Ale podoba mi się ta wiosna :heja
Pozdrawiam serdecznie i cudownej pogody życzę ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Witaj Kasiu:)

Piękna wiosna u Ciebie:) Magnolia Susan ma cudny kolorek ;:333 O widzę,że masz pierwiosnka ząbkowanego w kolorze lawendy,muszę go dokupić,bo białego już mam i jest śliczny ;:224
Sasanki Ci kwitną,a moje dopiero wyłażą z ziemi :shock:
Na parasolce pnie się błyskawicznie clemek...ciekawe co to za jeden taki szybki Bill? ;:224

Pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Dziś ostatni dzień marca, a u mnie krokusy niemal przekwitły. Zostały jakieś niedobitki ;:224 Magnolia kwitnie u sąsiada, bo na mojej to się doczekam kwiatów na emeryturze... Choć przy tym wieku emerytalnym ;:224 Szkoda, że mi ją koleżanka przywlekła, bo widziałam fajne, duże i do tego z pąkami kwiatowymi w bardzo rozsądnej cenie. U mnie w tym roku po raz pierwszy będzie kwitła świdośliwa lamarcka :heja Ma bardzo efektowne paki kwiatowe ;:138 Jak się jeszcze doczekam na złotokapie waterera, to uznam to za wielki sukces :D
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

To się nazywa WIOSNA pełną gębą ;:304 Właśnie, takie widoki śnią mi się w zimowe noce.
Kasiu ogromnie mi się u Ciebie podoba: kolory, zapachy to wszystko, czego szukam w ogrodzie ;:167
Na dodatek wspaniale zagospodarowane donice, czyli nic tylko wprowadzić się do ciebie.
To nie znaczy, że nic nie robię w tym kierunku, ale coś marnie mi to wychodzi :roll:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasia, szczerze, ale bardzo pozytywnie zazdroszczę, że udało Ci się stworzyć tak barwny ogród. Zawsze kwitnąco, w ilościach hurtowych ;:333 Piękną masz wiosnę, lato i jesień ;:173 Muszę popracować aby i u mnie pory roku mieniły się kolorami ;:109
Kibicuję Judaszowcowi, ale będzie piękny..., doczekać się też nie mogę Glicynii ;:170
Ja w ten weekend nie zrobiłam w ogródku totalnie nic :oops: , sobotę przespałam, a w niedzielę jeździłam pół dnia na rowerze i o dziwo mam zakwasy w rękach, a nie nogach :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”