Sezon 2015 - rozpoczęty
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Powojniki -sezon 2015
Witajcie. Dzisiaj zauważyłam pąki kwiatowe na tegorocznym Carnaby i Niobe . O dziwo mam dwie sadzonki tego drugiego i jedna ładniejsza nie ma jeszcze paków a taka mizerna ma . Reszta póki co rośnie i nabiera liści - czekam na pączki tych zeszłorocznych bo wierzę, że pokażą w tym roku więcej kwiatów - Jackmanii , Błękitny Anioł i The President. Sama nie wiem w jaki sposób ale nazbierało się u mnie 12 powojników
. Oby z chęcią rosły i kwitły. Pozdrawiam

No właśnie. Wczesne już pączkują. Myślałam, że to tylko u Was, ale moje też już zaczęły!
Widać Ewelino Twoja szykująca się do kwitnienia, mizrniejsza Niobe ma lepsze warunki. A co konkretnie decyduje o szybszym zawiązywaniu pąków często "na oko" trudno nam stwierdzić. Zagadki Natury - zaskakują i dają do myślenia.
Widać Ewelino Twoja szykująca się do kwitnienia, mizrniejsza Niobe ma lepsze warunki. A co konkretnie decyduje o szybszym zawiązywaniu pąków często "na oko" trudno nam stwierdzić. Zagadki Natury - zaskakują i dają do myślenia.

tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
A ja wczoraj kupiłam z pąkami Carnaby i dwa inne.
Iga, napisz jakie dwa inne i dlaczego takie właśnie ?
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
Firletka pisze:Iga, napisz jakie dwa inne i dlaczego takie właśnie ?
powojnik daniel deronda, dr ruppel... kupiłam też sunset, ale on bez pąków.... Dlaczego? (pewnie za tym pytaniem kryje się podstęp

-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A ja jeszcze mam pytanie odnośnie sadzenia i wspinania się powojników. To moje pierwsze, więc mam wątpliwości.
Dodam, że oglądałam film instruktażowy p. Marczyńskiego ;)
Dla moich powojników przewiduję takie miejscówki - przy migdałku na pniu, przy wiśni oraz przy słupach ganku. Przy ganku będą kratki, ale co z drzewkami? Czy też mam im jakieś kratki zamontować, żeby zaczęły się wspinać na drzewa?
Poniżej zdjęcie wiśni, na drugim planie. Ona dość nisko zaczyna się rozgałęziać, ale czy to wystarczy?

Dodam, że oglądałam film instruktażowy p. Marczyńskiego ;)
Dla moich powojników przewiduję takie miejscówki - przy migdałku na pniu, przy wiśni oraz przy słupach ganku. Przy ganku będą kratki, ale co z drzewkami? Czy też mam im jakieś kratki zamontować, żeby zaczęły się wspinać na drzewa?
Poniżej zdjęcie wiśni, na drugim planie. Ona dość nisko zaczyna się rozgałęziać, ale czy to wystarczy?

...ależ skąd ! Ciekawa po prostu jestem czym się kierowałaś w wyborze, jakie kolory lubisz. A może kolor nie ma akurat znaczenia ...Iga33 pisze: Dlaczego? (pewnie za tym pytaniem kryje się podstęp
U mnie na przykład większość to bladawce i trochę granatów. Raczej nie mam ostrych kolorów. No... może najostrzejszy z nich to Kaiser. Nasze widzenie kolorów jest bardzo osobnicze. Trochę o tym pisaliśmy sobie z Leszkiem .

Nie zarzekam się ,że kolorystyka ogrodu nie ulegnie jakimś modyfikacjom, bo przecież gusty też się nam zmieniają, nieprawdaż ?

Magdaleno - Twoja wiśnia to wymarzona podpórka dla clematisa, z tym że warto byłoby mu dać kilka cienkich drucików, czy linek wzdłuż pnia, by mógł się owinąć ogonkami liściowymi. Pień jest za gruby, by ogonki się go chwyciły. Robiłam tak z moją Dianą pod migdałkiem.magdalenca pisze: Dla moich powojników przewiduję takie miejscówki - przy migdałku na pniu, przy wiśni oraz przy słupach ganku. Przy ganku będą kratki, ale co z drzewkami? Czy też mam im jakieś kratki zamontować, żeby zaczęły się wspinać na drzewa?
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
A już myślałam, że nawiązujesz do mojego amatorstawa jeśli chodzi o powojniki. I tak ja raczej wolę ostre kolory.Firletka pisze:...ależ skąd ! Ciekawa po prostu jestem czym się kierowałaś w wyborze, jakie kolory lubisz. A może kolor nie ma akurat znaczenia ...Iga33 pisze: Dlaczego? (pewnie za tym pytaniem kryje się podstęp
U mnie na przykład większość to bladawce i trochę granatów. Raczej nie mam ostrych kolorów. No... może najostrzejszy z nich to Kaiser. Nasze widzenie kolorów jest bardzo osobnicze. Trochę o tym pisaliśmy sobie z Leszkiem .![]()
![]()
Nie zarzekam się ,że kolorystyka ogrodu nie ulegnie jakimś modyfikacjom, bo przecież gusty też się nam zmieniają, nieprawdaż ?

W moim odczuciu amatorstwo brzmi bardzo pozytywnie.
Dla mnie nie jest to przede wszystkim brak doświadczenia w danej dziedzinie, lecz bardziej zajmowanie się czymś hobbistycznie, z radością, znajdowanie w tym przyjemności i satysfakcji.
Profesjonalizmu nie wyznacza ilość posiadanych odmian, a raczej doświadczenie w ich uprawie. Do grona profesjonalistów zaliczam hodowców o światowej renomie takich jak brat Stefan Franczak, czy P.Szczepan Marczyński.
Mimo,że powojniki uprawiam od kilku lat i mam więcej niż kilka odmian wciąż uważam się za amatora.

Profesjonalizmu nie wyznacza ilość posiadanych odmian, a raczej doświadczenie w ich uprawie. Do grona profesjonalistów zaliczam hodowców o światowej renomie takich jak brat Stefan Franczak, czy P.Szczepan Marczyński.
Mimo,że powojniki uprawiam od kilku lat i mam więcej niż kilka odmian wciąż uważam się za amatora.

Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
:Firletka pisze:W moim odczuciu amatorstwo brzmi bardzo pozytywnie.Dla mnie nie jest to przede wszystkim brak doświadczenia w danej dziedzinie, lecz bardziej zajmowanie się czymś hobbistycznie, z radością, znajdowanie w tym przyjemności i satysfakcji.
![]()

-
- 100p
- Od: 26 paź 2011, o 12:43
Firletko, a możesz mi wytłumaczyć bardziej łopatologicznie?
Na Twoim zdjęciu nie widać szczegółów. Czy mam poszczególne pędy rozpostrzeć na pniu i mocować je do niego drucikiem lub sznureczkiem?

Do pociągnięcia powojnika wzdłuż pnia potrzebujemy :
Szpilki i drucik. Ja kupiłam w sklepie metalowym szpilki budowlane z haczykiem . Są też w składach budowlanych .Są to jakieś szpilki montażowe, nie pytajcie mnie do czego, ważne ,że spełniają swoją rolę w ogrodzie.
Długość ok 25 cm , cena od 35 gr-55 gr za sztukę. Drucik za 5 zł w każdym ogrodniczym.

Wbijamy szpilkę pod kątem u podstawy powojnika. Mocujemy drucik.

Można pociągnąć kilka takich drutów z różnych miejsc wokół podstawy powojnika w zależności od potrzeby. Tego drutu wkrótce nie będzie już widać. Moja Diana skutecznie go zamaskuje masą liści i kwiatów. Po wejściu na koronkę migdałka dalej będzie się oplatała wokół tegorocznych gałęzi.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale było już dość ciemno, więc nie są najlepsze. Mam nadzieję, że pomogłam.
Szpilki i drucik. Ja kupiłam w sklepie metalowym szpilki budowlane z haczykiem . Są też w składach budowlanych .Są to jakieś szpilki montażowe, nie pytajcie mnie do czego, ważne ,że spełniają swoją rolę w ogrodzie.

Długość ok 25 cm , cena od 35 gr-55 gr za sztukę. Drucik za 5 zł w każdym ogrodniczym.

Wbijamy szpilkę pod kątem u podstawy powojnika. Mocujemy drucik.

Można pociągnąć kilka takich drutów z różnych miejsc wokół podstawy powojnika w zależności od potrzeby. Tego drutu wkrótce nie będzie już widać. Moja Diana skutecznie go zamaskuje masą liści i kwiatów. Po wejściu na koronkę migdałka dalej będzie się oplatała wokół tegorocznych gałęzi.
Przepraszam za jakość zdjęć, ale było już dość ciemno, więc nie są najlepsze. Mam nadzieję, że pomogłam.
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
To jest pręt do wieszka obrotowego do profilu CD systemu sufitów podwieszanych (pręt mocujący z okiem).Firletka pisze: Ja kupiłam w sklepie metalowym szpilki budowlane z haczykiem . Są też w składach budowlanych .Są to jakieś szpilki montażowe, nie pytajcie mnie do czego, ważne ,że spełniają swoją rolę w ogrodzie.![]()
Ponieważ dla róznych długości pręta zawsze zaczep jest ten sam, to obie częsci często są sprzedawane osobno.
Należy ich szukać tuż obok profili do karton-gipsu. Zwykle dostęne są w długościach 12, 25, 50, 75, 100 i 150cm

Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
Dzięki Leszku. Tłumaczono mi w sklepie , ale zapamiętałam tylko ,że "montażowe".
Wielofunkcyjne . Widać nie tylko sufit można podwiesić , ale i powojnika.
Wielofunkcyjne . Widać nie tylko sufit można podwiesić , ale i powojnika.

Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka