Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)

Drzewa owocowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
MoWo
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 13 wrz 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dereń ( Cornus )

Post »

Derenie kwitną bardzo wczesną wiosną ,mniej więcej wszystkie odmiany w jednym czasie.
Dokup jakąkolwiek odmianę i będzie OK.
Najsmaczniejszy jest Szafer.
Pozdrawiam Wojtek
dedert
500p
500p
Od: 3 cze 2015, o 00:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ok dzięki. A ma nalewki ktoś poleca jakiś?

A czy można na jednym drzewku zaszczepić inną odmianę żeby się same zapylały? Np ten szefer?
Awatar użytkownika
NOWY 83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lis 2014, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dwa derenie na jednym ;:108
dedert
500p
500p

Post »

Super, bo już brak miejsca w ogrodzie i trochę się załamałem jak dowiedziałem się że mój dereń nie zaowocuje. Może nawet zaryzykuje z dwoma na jednym. Tylko już na szczepienie zrazami trochę za późno, trza będzie oczkować.
dedert
500p
500p

Re: Dereń jadalny - odmiany (cz.II)

Post »

pelikano11 pisze:Hehe :wink: dowiedziałem się, szczepiony odmianowy 'Wydubieckij'
Pelikano - mówisz o tym biedronkowym z firmy Gardenic? Zgubiłem opakowanie i też chciałbym wiedzieć co to za odmiana. Wiem na pewno ze był z Gardenic. Jak do tego doszedłes?
x-p-11
---
Od: 20 lut 2015, o 15:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Dereń jadalny - odmiany,inne dyskusje (cz.II)

Post »

KaLo czy Twoim zdaniem można przyjąć nawożenie derenia jak dla orzecha włoskiego? http://szczepionyorzech.pl/files/Uprawa ... oskich.pdf
pomidormen
1000p
1000p
Od: 26 sty 2010, o 11:08

Post »

dedert pisze:Super, bo już brak miejsca w ogrodzie i trochę się załamałem jak dowiedziałem się że mój dereń nie zaowocuje. Może nawet zaryzykuje z dwoma na jednym. Tylko już na szczepienie zrazami trochę za późno, trza będzie oczkować.
Ja próbowałem szczepienia dereni na wiosnę i nic z tego nie wyszło. Trzeba szczepić w szklarni ( domu ) na podpędzonych siewkach i wtedy nie ma problemu z przyjęciem. Oczkowania nie próbowałem.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Re: Dereń jadalny - odmiany, inne dyskusje (cz.II)

Post »

Pelikano11 nie mam bladego pojęcia czy będzie dobre. Mam 3 sztuki ,które rosną w części owocowej miedzy porzeczkami, borówkami ,śliwką , wiśnią , pigwowcem i winogronami . Jak zasilam poszczególne krzewy i drzewka , to i one coś z tego mają. Różnice polegają na tym, że borówki zakwaszam a dereniom podsypuję drobne skorupki z jajek.
x-p-11
---

Post »

Ale odżywiasz je czymś celowo czy same z siebie tak świetnie owocują na Twoich piaskach?
Drugie pytanie - ściółkujesz je czymś (obornik/kompost itp)?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rosną na zadarnionym trawniku. Przed kwitnieniem dostały na start tak jak i inne krzewy po trochu saletry amonowej i siarczanu potasowego (borówka siarczan amonowy ).Dwa czy trzy opryski mikroelementami - Mikrovit1 - obecnie już nie produkowany, można zastąpić Ekolistem ale dodatkowo dodawać bor, bo ma go 10x mniej niż poprzednik. Ponadto w czasie kwitnienia i wiązania owoców, obowiązkowe dodatkowe podlewanie.To chyba 50% sukcesu.

PS.
Może być też Hydropon Mikro Plus - następca Mikrovitu1, zawiera dodatkowo mocznik.Dzisiaj wieczorem wstawię kilka fotek.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-11
---

Post »

Kalo jest co podziwiać ;:224
Dorosłe drzewka dadzą sobie radę przy niewielkich zabiegach, a ja pytałem o młode. Wczytałem sie w tekst o nawożeniu orzecha, jest tam wiele cennych uwag, np kiedy rosną korzenie..tego nie wiedziałem.
Przyłożę sie do prowadzenia przez pierwsze 2-3 lata w podobny sposób. Mam za niskie pH, dać jesienią kredę nawozową i jakiś potasowo-fosforowy?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Fosforu ci u mnie 3 krotny nadmiar ,taka ziemia.Podstawa to dużo wapnia. Ja daję potłuczone skorupki. Zbierane przez rok wystarczają na całą działkę. Kiedyś derenie sadzono w miejscach dołu po wapnie.Poczytaj tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 84+choroby
Awatar użytkownika
seedkris
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2009, o 11:56

Post »

Ja mam podsypane gruzem budowlanym. Grubą warstwą, miejscami na 20cm. Derenie rosną wspaniale i nie wymagają podlewania.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
x-p-11
---

Post »

Przeleciałem informacja na ukraińskich, litewskich, rosyjskich stronach, nic tam nie ma o (mocno) zasadowej ziemi. pH ok. 6,5 i piaszczysta glina żeby rósł i owocował bez szaleństwa. Wiadomo - nie w zastoiskach mrozowych i tam gdzie jest wysoki poziom wód gruntowych, ale to standard.
Obiecane mam najróżniejsze owoce derenia z Ukrainy jakie tylko uda się zdobyć ;:333
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”