Kilka grządek na początek ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kilka grządek na początek ;)

Post »

I ja pochwalę twoje tulipanki, bo piękne Olu.
niezapominajki,Umm :D
A jaki wielki i piękny lilak.Alez tam musisz mieć cudny zapach.Tylko siedzieć na tym balkonie.
I ja ci dziękuję za ten cały krzew i jego zapachy ;:168 ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dotarłam i do Twojego wątku :oops: ale masz piękną wiosnę :D cudowne tulipany, bardzo oryginalne ;:108
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

_oleander_ młodzież na balkonie prezentuje się bardzo okazale i w dużych ilościach ;:oj
Masz co podlewać i koło czego chodzić. ;:108
Masz rację wczesno- wiosenne kwiaty przekwitają a na następne trzeba trochę poczekać.
Teraz pozostaje czekać nam na deszcz. :)
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Olu jak to dobro z balkonu wysadzisz na rabaty i grządki będzie efekt. ;:215 Kwiaty zakolorują ogród, a pomidory to już tylko smakowąć będzie trzeba. ;:108
Ja już prawie wszystkie jednoroczne posadziłam, znudziło mi się bieganie z konewką.
Awatar użytkownika
kaska1ge
500p
500p
Od: 18 sty 2013, o 19:05

Post »

Dziękuję za info odnośnie aparatu. Kiedyś mój pstrykał całkiem dobre zdjęcia makro.Ale jak dorwały się do niego dzieci i poprzestawiały mi ustawienia, tak nie potrafię go już ustawić tak jak był "fabrycznie". Tulipany masz cudne, ja nie mogę ich mieć u siebie bo są przysmakiem gryzoni, które u mnie buszują. Z cebulowych nie ruszają natomiast u mnie np.irysków żyłkowanych i lilii.
Kasia Mój wątek skrętnikowy http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=68109" onclick="window.open(this.href);return false;
Wiatr wśród pól viewtopic.php?f=2&t=104380" onclick="window.open(this.href);return false;
Irysy SDB i TB https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 2#p6183292" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Olu,piękna wiosna, tulipany, śmiejące się bratki i jak zobaczyłam ten cudowny bez, to tylko szkoda ;:131 ,że komputer nie przesyła
zapachu, już sobie wyobrażam ten cudowny upojny zapach ;:oj Zdjęcia ;:215
Awatar użytkownika
silversnow
500p
500p
Od: 30 maja 2016, o 23:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiosna była piękna i kolorowana, ale trwała bardzo krótko . Nastało lato. Gorące, parne i bez kropli deszczu. W sumie porządnych opadów nie było u mnie od ..miesiąca. Wiosenne kwiaty są już tylko wspomnieniem a na letnie muszę czekać. Zdecydowanie maj nie jest moim ulubionym miesiącem w ogrodzie. Szczególnie gdy klimatycznie przypomina suchy sierpień i codziennym rytuałem jest przenoszenie hektolitrów wody . Pomimo wszystko nie poddaje się, i niezależnie od niesprzyjających warunków powolutku przeprowadzam moje sadzonki na nowe miejsca. Ponadto walczę z wełnowcami na bukszpanie, skoczkiem na różach, pchełką na rzodkiewce i początkiem plagi mszyc na jabłoniach .czyli normalna kolej rzeczy :D :D Ogólnie to byl męczący tydzień. Deszczu przyjdz.. i daj choć troszkę odpocząć ..

Marysiu dziękuję Ci za wizytę i miłe słowa ;:167 Mama urodziła się mniej więcej w połowie dwudziestego wieku. Nigdy nie lubiła eksperymentów z kwiatami .Miała kilka grządek w ogródku. . Siała w nich co roku to samo .I zdecydowanie nigdy nie kopała nowych dziur w trawie . Na początku oponowała, ale po roku juz się przyzwyczaiła do mojej nowej pasji i ciagłych "upiększeń lub udziwnień"podwórka :D Cebulkowe nie zawiodły mnie, Pokazały swoję piękno w stu procentach . Najlepsze było ich odkrywanie po tym ataku zimy. To zdzieranie włókninowego dywanu i czap śniegu na nim, aby odsłonic niczym wiosenne wyspy w śniegu kwitnace krokusy :D Zastanawiam się tylko czy wykopywac tulipany i przesadzać ( są w koszyczkachi obawiam się , ze będzie im ciasno gdy podwoją ilosć cebulek ) czy dać im rosnać w tym samym miejscu...

Aniu ;:167 ;:167 dziękuję ;:167 Lilaki jeszcze pachną, choć juz powolutku przekwitaja.. Za szybko to wszystko sie rozwija, ale w takim letnim klimacie jaki mamy obecnie to normalne. Obawiałam sie przymrozków o tej porze , a tu tropikalne upały i susza. Niezapominajki strasznie męczyłam rok temu. Nie miałam pojecia jak postępować z siewkami i prawie zasuszyłam je na śmierć na słonecznym balkonie. Przetrwało tylko kilka sadzonek i ożyło pzresadzone do ogródka.. Przezimowały cudownie i mam trzy duzę kępki .. A na balkonie zamiast nas siedzą całymi dniami sadzonki . Choć juz ich powolutku ubywa :D

Natalko dziękuję Ci za wizytę ;:167 Starałam sie kupić jak najciekawsze barwy i gatunki tulipanów jakie widziałąm w sklepach ogrodniczych. To moje pierwsze w życiu tulipany i juz je pokochałam. I nie tylko ja , ale i cała moja rodzina. Nie mam wiele miejsca , ale na pewno pokusze się o kilka nowych cebulek w jesieni.

[b]Elusiu ciesze się, że o mnie pamiętasz i wpadasz do mnie ;:167 [/b]Oj mam sporo podlewania. Zaczyna mnie to męczyć , bo dochodzą do tego i ogródki. Każdą wolna godzinę spędzam z konewką i spryskiwaczem. Ile to jeszcze potrwa? Nie bardzo pamiętam jak wyglądały dawne wiosny. Czy bywały takie susze i temperatury? W tym tygodniu zaczełam przeprowadzkę sadzonek , bo mimo wszystko łatwiej mi na polu podlewać niz w domu do małych doniczek . W ogródku ani wiosna, ani lato.. Tulipanki były piękne, ale tak krótko cieszyły oczy kolorami. A teraz jest bardzo tak sobie. Niewiele kolorków..

Soniu dziękuje że wpadłąś do mnie ;:167 Ja juz zaczynam przesadzać to towarzystwo balkonowe, bo tych rajdów z konewka mam serdecznie dosyć . I tak będe nadal biegać, ale łatwiej i szybciej podlać kwiaty w ogródkach niz bawic sie z każdą osobna doniczuszką Kocham wąchać moje sadzonki pomidorków i astrów. Jeden pomidorek koktajlowy mi ..kwitnie. Roslinka malutka, a kwiaty są . Dziwne.. Zobaczymy jak sie dalej będzie rozwijac . Soniu mam serdecznie dosyc tego upału, suszy i tego wiosennego lata.. Kiedy ten deszcz się nad nami zlituje???

Kasiu nie wiem jak to jest u mnie z nornicami, bo do tego roku miałąm tylko taką starą odmianę narcyzów. W sumie po zimie wyszło mi ponad 90 procent cebulek, które wkopałam do ziemi. Mam dwa ogródki .Jeden z nową piaszczystą , lekka ziemią ( dowiezioną ) a drugi z cieżką, gliniastą . W obydwu nie zaobserwowałam strat. Za rok jednak sytuacja moze wygladać zupełnie inaczej. Dobrze, że nornice nie lubią irysków, bo bardzo mi sie spodobały te kwiaty.

Wandeczkodziękuje Ci za miłę słowa Bez pachnie cudownie, ale jeszcze piekniejszy zapach dawały kwitnace drzewa, bo miałąm ich cały sad .Teraz bez przekwita, ale na pocieche zostałą mi kalina. I bratki z niezapominajkami. Muszę poczekć na kolejny festiwal kolorków, czyli moje jednoroczne, o ile w ogóle zakwitna. Jesteśmy dopiero w połowoie długiej drogi do sukcesu, bo juz powoli wysadzam je na swoje miejsca przeznaczenia .. :D Nawet sie trzymaja, choć klimat taki dla nich niekorzystny..

Ogródki jak pisąłam wcześniej mało kolorowe, ale kilka fotek udąło się zrobić ..

Mały dziwaczek" tulipanowy.. Nie wiem co z nim się stało, ale był jakiś niedorozwiniety..

Obrazek

Kwiatuszki które mam dzięki pewnej dobrej duszyczce na Forum ;:167

Obrazek

Obrazek

Prezent od miłej sąsiadki , mieszkajacej obok mnie. Niestety nie mam pojęcia co to jest..

Obrazek

Kalinka przyłapana w"złotej godzinie"

Obrazek

I najbardziej okazałe kwiaty w moim ogróku aktualnie.

Obrazek

Obrazek

Życzę Wam spokojnej niedzieli i dobrego tygodnia z deszczem, ale bez gradu i gwałtownych burz
Awatar użytkownika
mimoza55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2014, o 20:14

Post »

Kalina , takie cudowne białe pomponiki, bardzo mi się podoba, ale nie mam dla niej miejsca w ogrodzie .
Te białe kwiatuszki to Śniedek baldaszkowaty. Cebulki bardzo się rozrastają, u mnie nawet rosły mi w trawniku.
Piwonia pięknie u Ciebie kwitnie , nie wiem dlaczego, ale maja ma tylko jeden pąk i to jeszcze się nie rozwiną ;:168
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Olu ja kocham maj, bo to najpiękniejszy miesiąc w roku. Szkoda tylko ,że bez kropli deszczu.
Ogród dalej nie obrobiony, bo ja ratuje rośliny a M warzywnik. Tak nie powinno być. Czasami to mam ochotę położyć lagę na wszystko, bo ile można podlewać a dnia następnego tego nie widać.
Awatar użytkownika
Maciek13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 cze 2017, o 21:38

Post »

Zazdroszczę piwonii ;:333
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

_oleander_ witaj!1
Już masz takie piwonie kwitnące ? ;:224 ;:224
roślinki coraz piękniejsze.
A kalina pięknie ją w tym słoneczko ujęłaś ;:63 ;:63
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Oleńko no to pozdrów moją rówieśnicę :wit Cóż czasem musimy dorosnąć do swojej pasji i może jeszcze mama chwyci bakcyla od Ciebie :;230 aż trawnika zabraknie ;:306
Z tulipanami bywa różnie trzy lata temu kupiłam kilka odmian i posadziłam w pojemnikach po zaschnięciu liści wyjęłam i w jednych były namnożone cebule w drugich połowa albo i mniej, a w trzecich ...nic! Takie są te nowe odmiany :wink: Wandzia mimoza55 podaje u siebie przepis na zupę cebulową na mszyce i nie tylko, może wykorzystasz. Na bukszpanie masz wełnowca? czy motyla Cydalima perspectalis http://krakow.NAZWA-przez-oprogramowanie-wykluczona/krakow/7,4442 ... osobu.html Udało mi się go jesienią zatrzymać, wycinając zajęte gałązki (paliłam) i skropiłam mieszanką całej chemii jaką miałam ;:306 Miłego tygodnia Olu ;:196
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Tak się zastanawiam czy ten tulipan-dziwaczek jest na pewno zdrowy? Czasem takie zdeformowanie może oznaczać chorobę wirusową, ale głowy nie dam czy to to ;:185
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”