Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Anida dzięki. :)
Pewnie było tego więcej, ale nie wszystko fotografuję, nie zawsze pamiętam i mam czas.
Wczoraj zerwałam kwiaty lipy i będzie syrop.

Obrazek

Porzeczka, którą przetwarzam co roku, pochodzi z mojej działki. Czarnej było tyle co na zdjęciu (2 krzaki pienne), czerwonej połowę tego (jeden krzak).

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Syrop lipowy.
Zerwać kwiaty lipy, dobrze rozwinięte, suche i z pyłkiem, bez liści. Ja miałam taką ilość jak na zdjęciu. Zalałam 4 litrami wrzątku, po uprzednim rozłożeniu kwiatów na płaskiej powierzchni, by ewentualne robaczki uciekły. Zostawiłam na noc. Rano podgrzałam jeszcze raz, ale nie do wrzenia, odcedziłam kwiaty od płynu, dodałam 70 dkg cukru, rozmieszałam. Wcisnęłam sok z 5 cytryn. Wlewałam do umytych w zmywarce słoików i butelek, do każdego wrzuciłam kwiatostan lipy, zakręcałam suchą zakrętką. Pasteryzowane 15 min od zagotowania wody w garze z wodą. To prościzna, robię tak każdy syrop z kwiatów.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Herbatka "Letni wieczór w cieniu gór"
Fermentowane i suszone iście wierzbówki kiprzycy
trochę dobrej jakości czarnej herbaty liściastej
suszone maliny
po garści: płatków róż dzikich i pachnących ogrodowych, suszonych kwiatów akacji, płatków forsycji (lepszy byłby słonecznik, ale nie miałam), płatków chabra, płatków nagietka oraz suszone kwiaty wierzbówki

Liście wierzbówki pomiąć i pozwijać dokładnie w dłoniach, załadować do słoika, ubić dobrze drewnianą pałką, zakręcić słoik i wstawić do piekarnika nastawionego do 70 stopni. Słoik obracać i trzymać w tej temperaturze ok 1-1,5 godziny. Potem rozłożyć na papierze do pieczenia i wysuszyć w temp 50 stopni przy uchylonym piekarniku. Tak samo wysuszyć kwiaty wierzbówki. Resztę składników też suszyłam wcześniej (po zbiorach) na papierze.
Wymieszać, zapakować do suchych, szczelnych słoików. Przechowywać w suchym, ciemnym miejscu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

-- 11 lip 2022, o 12:22 --

Choczapuri
Ciasto drożdżowe: do misy miksera wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże. Wodę i mleko podgrzewamy do temp. 40°C, wlewamy do miski z suchymi składnikami. Wyrabiamy ciasto na chaczapuri adżarskie, aż nabierze gładkiej, elastycznej konsystencji. Dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze przez minutę. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Sery i formowanie ciasta: ser żółty i mozzarellę ścieramy, fetę kruszymy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1/2 cm. Posypujemy je żółtym serem. Rolujemy 2 przeciwległe boki, żeby się złączyły, tworząc kształt łódki, bardzo dokładnie zlepiamy końce, wnętrza wypełniamy mieszaniną mozzarelli i fety.
Pieczenie: dużą blachę przykrywamy papierem do pieczenia, przekładamy na nią uformowane ciasto. Jedno jajko roztrzepujemy, smarujemy nim ciasto. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220°C na ok. 15 minut. Gdy ciasto zacznie się rumienić, wyjmujemy blachę, łyżką ugniatamy serowy farsz, w dołki wbijamy po jajku i ponownie wstawiamy do piekarnika na 4–5 min; żółtka powinny pozostać półpłynne. Wyjmujemy z piekarnika, na każdym chaczapuri adżarskim kładziemy kostkę zimnego masła, ew. posypujemy kolendrą.
Przepis pochodzi ze strony Moje gotowanie.
Ja na ser żółty wyłożyłam jeszcze po trochu drobno pokrojonej cebulki i startych pieczarek i przykrywałam mieszanką sera feta i mozarelli. Całość posypywałam przyprawą zatar, a pod koniec dawałam samo żółtko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
PaulaF-Z
500p
500p
Posty: 609
Od: 1 lis 2016, o 20:48
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Moniko,

dawno nie zaglądałam na forum. Jest pełna podziwu pomysłów, które ostatnio pokazałaś. Może z niektórych skorzystam :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Hej Paula. Pochwal się, jeśli udało się czymś zainspirować.

Moja kolejna herbatka z cyklu "4 pory roku"

Jesienna zaduma przy ognisku

Baza to suszone liście morwy, miodokrzew, a także dwie garście fermentowanej wierzbówki kiprzycy.
Dodatki: płatki słonecznika, kwiat wrzosu, suszone owoce morwy, malin, jarzębiny, bzu czarnego, liofilizowany owoc rokitnika i kruszona kora cynamonowca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nastawiłam też macerat olejowy z kwiatów dziurawca. Świeżo zerwane kwiaty porwane drobniej (można pokroić) skropiłam w słoju wódką (w przepisie jest spirytus) i postawiłam na słońcu 30 minut. Potem zalałam podgrzanym do 60 stopni olejem (ja miałam słonecznikowy, powinien być wg przepisu z pestek winogron). I taki słój trzeba odstawić na 3-4 tyg w ciemne miejsce, codziennie nim potrząsać. Olej zmieni kolor na rubinowy. U mnie po tygodniu już go widać, ale pochwalę się jak go potem przefiltruję. Taki olej, przechowywany w butelce z ciemnego szkła można stosować na skórę na rany, wypryski, ale uważać w ciepłe miesiące z dużą ekspozycją słoneczną (mogą się pojawić fotouczulenia).

Produkowałam ostatnio- kiszone ogórki, korniszony, kiszone liście winogron, przecier z białej porzeczki, kiszona cukinia, zakwas z buraków, ogórki małosolne, sok malinowo- porzeczkowy (czerwona porzeczka) i sok wiśniowy oraz z pozostałości wiśni po odciągnięciu soku- dżem z cynamonem i kardamonem. Teraz smażę powidła z moich renklod i będę robiła keczup z cukinii.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

I dwie ostatnie herbatki z cyklu "4 pory roku"
Szmaragdowa łąka wiosną.
Skład oksydowana wierzbówka kiprzyca, suszona melisa cytrynowa, majowa pokrzywa, mięta górska.
Liofilizowane truskawki, kwiaty leszczyny z pyłkiem, suszone czerwone porzeczki, kwiaty forsycji i akacji, płatki róż, odrobina suszonych kwiatów rumianku.
Jak ona pachnie!
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I "Zimowe opowieści o zmierzchu".
Baza zawiera czarną herbatę earl grey dobrej jakości i nieco wierzbówki oksydowanej, a oprócz tego: suszona pomarańcza bez skórki, suszony cytryniec, suszony owoc dzikiej róży, suszony kwiat lipy i bzu czarnego, ziarno kakaowca, odrobina goździków i kardamonu i suszone jabłka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie są moimi autorskimi mieszankami.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

W tym roku bardzo solidnie obrodziły na mojej działce śliwki i jabłka.
Że śliwek robiłam powidła z cynamonem
Obrazek

Śliwki w korzennym syropie
Obrazek

Mroziłam też połówki na ciasto. Pyszne z tymi śliwkami jest ciasto kruche. To odmiana Opal, polecam każdemu.
Z jabłek robiłam mus

Obrazek

Suszyłam, nastawiłam dużo skórek i soku na ocet.
No i wczoraj zrobiłam kombinowany keczup z cukinii:cukinie dwie duże, obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę, dwie spore cebulę, kilka ząbków czosnku, kilka śliwek bez pestki i jabłek obranych, pokrojonych. Wszystko bo robota planetarnego, nastawic na jakieś 15min gotowanie i mieszanie. Potem zmiksować. Doprawić octem jabłkowym, balsamicznym, bazylią z czosnkiem i pomidorami, czosnkiem niedźwiedzim, papryka gochugaru, trochę cukru, dół do smaku i cały dobrej jakości przecier pomidorowy. Jeszcze pogotować chwilę, do słoików i pasteryzować z 20"min.

Obrazek
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Jak co roku w sierpniu robię przetwory pomidorowo- paprykowe.
Dziś na pierwszy ogień poszły czasochłonne przetwory.

Luteinica
Obrazek

Ajvar
Obrazek

Sos do szakszuki
Obrazek

Jutro jadę dalej- sos z pieczonych warzyw, leczo (bez cukinii) i zobaczę co jeszcze- może salsa meksykańska, może pomidory bez skóry w soku pomidorowym, zobaczę ile mi zostanie warzyw.
Jeśli ktoś chciałby przepis, to napiszę.
Awatar użytkownika
anida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2021
Od: 26 sie 2015, o 21:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Augustów, strefa 5b

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Ja to już się męczę czytając co wyprawiasz. Nie mam wiele swoich warzyw, tyle żeby zjeść na bieżąco, na szczęście! Nieustająco Cię podziwiam.
Pozdrawiam Anida

Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

:;230 anido! :D
Dziękuję za miłe słowa. :)
Za każdym razem sobie obiecuję, że za rok zrobię mniej, ale jak widzę targ pełen pięknych warzyw, odzywa się we mnie jakiś atawizm, który każe mi robić zapasy. :wink:
Nie mam za wiele swoich warzyw, akurat do zjedzenia, pomidory i paprykę kupiłam u mamy na targu.
Dziś dorobiłam jeszcze:

leczo pomidorowo- paprykowe
Obrazek

keczup pomidorowo- paprykowy
Obrazek

sos z pieczonych warzyw
Obrazek

salsa meksykańska
Obrazek

Będą jeszcze 4 słoiki obranych ze skóry pomidorów w soku pomidorowym i zwykły przecier pomidorowy. Dziś skończę, ale jeszcze to będę jutro raz pasteryzowała wszystko.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2766
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Jestem pełna podziwu dla twoich kulinarnych poczynań! Przepisy na pomidory z papryką pieczoną masz może?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2653
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Dziękuję. Mam zdjęcia z książki Przetwory w słoiku. Raczej nie można ich chyba wstawiać tutaj, ale może się mylę? Postaram się wysłać na PW.
Awatar użytkownika
Igala
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 2766
Od: 11 gru 2012, o 19:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zdrowo zakręcone słoiki i nie tylko... Gotowanie Moni- Shire :)

Post »

Serdecznie dziękuję ci za przepisy; czekam na słoiki :) i muszę się wziąść w garść i do roboty... ten upał mnie rozleniwia :D Jak pasteryzujesz; ile razy?
Zapraszam serdecznie! Iga
Kontrolowana dzikość cz.2
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”