Papryka do gruntu. Część 1
ja wsadziłam wczoraj ok 10 papryk słodkich i ze dwie ostre ..... ale pomieszały mi sie i wszystkie będą ostre.......
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- MagdaMisia
Wsadzaj śmiało - ja też w tym roku eksperymentuję z jedną z odmian - nasiona wygrzebałam z płatków papryki z młynka ;) rośnie pierwszorzędniesajmon0609 pisze:tak do gruntu bo nie wiem co to za odmiana i co z tego wyrośnie będzie eksperymentlotta pisze:A może wszystkie uprawiane u nas papryki pochodzą z tamtego klimatu? Czy zamierzasz ją posadzić w gruncie?sajmon0609 pisze:Dostałem ostrą papryczkę chili w całości z Maroka kupiona na targu od babulinki zastanawiam się czy jak ja teraz zasadzę eksperymentalnie czy wyrośnie z niej chociaż jedna papryczka czy nie nie jest u nas za zimno jak myślicie
Oczywiście, że możesz je usunąć teraz, a gdy papryka będzie większa i rozgałęziona , to usuwa się także liście z tego "pieńka" (ma wyglądać jak drzewko). To samo dotyczy słodkiej.Rybka pisze:W słodkiej papryce nie widzę wilków, tylko w ostrej. Czy trzeba je usuwać? Na fotce bardzo dobrze to widać
Jeśli chodzi o prowadzenie na 2 pędy to jest ono niekonieczne przy niskich paprykach polskich typu Roberta. Jeszcze jeden pożyteczny zabieg przy paprykach to uszczyknięcie kwitnących pędów pod koniec lata (aby roślina nie zawiązywała już owoców, które i tak nie zdążą dorosnąć).
- sajmon0609
- 200p
- Od: 1 mar 2009, o 15:58
- MagdaMisia
Sajmonie usuń wszystkie kwiaty tylko w rozgałęzieniu tych trzech wierzchołków wzrostu. Są tam zazwyczaj dwa lub trzy kwiaty , a może być i tylko jedensajmon0609 pisze:Mam pytanie moja papryka ma trzy wierzchołki wzrostu nic nie obrywałem czy mam usunąć te kwiaty na tych wierzchołkach czy mam zostawić,co dalej usuwać tylko wilki a ona sama będzie rosła do góry
pozdrawiam
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
- sajmon0609
- 200p
- MagdaMisia
- sajmon0609
- 200p
Ja nie usunąłem lisci tylko kwiaty żeby papryka szła do góry a nie skupiała się na kwiatach ,tak zrobiłem gdyż to wyczytałem z waszych wypowiedzilotta pisze:Trzy wierzchołki zostaw, a jeśli chcesz usuwać z nich wilki (czyli prowadzić ją na 3 pędy) to nie wyłamuj ich tak jak u pomidorów. Trzeba zostawić kawałek tego "wilka" z jednym liściem. Dlaczego? Bo wyłamując cały można uszkodzić kwiat, a poza tym byłoby za mało liści do wykarmienia owoców.